Coaja de pepene roșu: 3 utilizări surprinzătoare

Un fruct emblematic al sezonului estival, pepenele are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este bogat în fibre și substanțe nutritive esențiale precum vitaminele A, B6 și C, antioxidanți, licopeni, aminoacizi și potasiu. Însă  mulți dintre noi nu acordăm importanță cojilor de pepene. Subestimate, ajung în cele mai multe cazuri la coșul de gunoi, deși pot fi introduse în multe rețete delicioase. 

Beneficiile pentru sănătate ale pepenelui verde

Licopenul fiind principalul carotenoid din pepenele verde, ar avea un impact considerabil asupra organismului. Potrivit unui studiu, ar reduce riscul bolilor cronice și cardiovasculare, precum și al colesterolului.

În plus, pepenele verde este bogat în citrulină, un aminoacid benefic pentru imunitate. 

Totuși, ar fi păcat să irosești cojile de pepene, care pot fi la fel de benefice pentru sănătate. Cojile de pepene pot fi folosite în rețete delicioase. 

1. Dulceață din coajă de pepene verde

Ingrediente

- 1 kg de coji de pepene
- 500 g de fructoză
- 30 ml de suc de lămâie 
- 100 ml de pectină lichidă
- borcane cu capac, sterilizate

Mod de preparare

Taie cojile de pepene astfel încât să păstrezi doar partea albă dintre pulpa roșie și coaja verde în cubulețe mici. Într-un recipient, amestecă-le cu fructoza și lasă-le acolo câteva ore.

Într-o cratiță, fierbe compoziția, amestecând cel puțin 30 de minute, apoi adaugă sucul de lămâie și pectina lichidă.

Gătește încă 10 minute. Cât timp lichidul este încă fierbinte, toarnă-l în borcane și sigilează cu capace. Așază borcanele cu capul în jos și lasă-le să se răcească.

2. Coajă de pepene sărat

Este o rețetă perfectă pentru a completa brânza sau salamul.

Ingrediente

- 250 g coji de pepene verde
- 250 g fructoză
- 50 ml oțet de vin alb
- suc de ½ lămâie
- scorțișoară
- sare
- câteva cuișoare

Mod de preparare

Taie cojile de pepene verde în cuburi și lasă-le la înmuiat în apă sărată, peste noapte. A doua zi, scurge cojile, pune-le într-o cratiță și acoperă-le cu apă. La foc mic, lasă să fiarbă timp de aproximativ 30 de minute, apoi scurge-le.

Într-o altă cratiță, adaugă fructoza, oțetul, apa, sucul de lămâie, bățul de scorțișoară și câteva cuișoare. Fierbe 10 minute, până obții un sirop. Adaugă cojile de pepene verde și gătește până devin transparente. Toarnă cojile în borcane sterilizate anterior.

3. Gazpacho cu coajă de pepene verde și castravete

Ingrediente

- 250 g coji de pepene verde
- 250 g coji de castraveți
- 100 g roșii cherry
- câteva felii de pâine veche
- 50 g de nuci de pin
- 2 căței  de usturoi
- 1 ceapă
- un pic de pătrunjel tocat
- 30 ml de oțet alb
- 1 pahar de apă
- sare și piper

Mod de preparare

Toacă usturoiul și ceapa. Taie coaja de pepene verde în cuburi.

Înmoaie pâinea veche în oțetul alb, apoi adaugă toate celelalte ingrediente, cu excepția nucilor de pin. 

Amestecă totul energic și toarnă gazpacho într-un castron. Condimentează cu sare și piper, apoi adaugă nucile de pin. Decorează cu un vârf de pătrunjel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel