Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
CNDR, propunere de măsuri pentru persoanele cu handicap grav
22 aug 2019 / 23:33
Plata indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap grav ar trebui să fie făcută prin Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, susține CNDR.
Scleroză multiplă

Consiliul Naţional al Dizabilităţii din România (CNDR) vrea ca plata lunară a indemnizațiilor pentru persoanele cu handicap grav să fie făcută prin Agenţiile Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi respectiv a municipiului Bucureşti şi asigurarea finanţării acesteia de la bugetul de stat, începând cu data de 1 ianuarie 2020, notează agerpres.ro.

Aceasta este propunerea pe care CNDR a făcut-o ministrului Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, şi ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

CNDR subliniază că întârzierea adoptării acestei măsuri va conduce la efecte „dezastruoase” pentru viaţa şi autonomia persoanelor cu dizabilităţi din România.
De asemenea, mai arată CNDR, „abuzurile şi efectele negative” generate de prevederile legislative actuale sunt înregistrate în fiecare zi de la organizaţiile membre ale CNDR şi de la persoanele cu dizabilităţi din întreaga ţară, iar ritmul şi volumul acestor „măsuri abuzive este în creştere rapidă”, ceea ce a condus la solicitarea CNDR de aprobare şi adoptare cât mai rapidă a măsurilor bugetare care să oprească această tendinţă îngrijorătoare la nivel naţional.

„Autorităţile publice locale au obligaţia de a angaja şi salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, precum şi de a asigura plata indemnizaţiei lunare în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta, conform prevederilor Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Tot Legea 448/2006, la art. 58, alin. (3) si (10), prevede, în mod discriminatoriu pentru persoanele cu handicap, că adultul cu handicap vizual grav primeşte pentru plata însoţitorului o indemnizaţie echivalentă cu salariul net al asistentului personal gradaţia 0, stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Sumele aferente drepturilor prevăzute la alin. (1)-(5) şi cheltuielilor de administrare se asigură din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, iar plata acestora se realizează de către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială prin agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială, respectiv a municipiului Bucureşti”, afirmă CNDR.

CNDR: Lege discriminatorie

CNDR susţine că Legea 448/2006 prevede surse de finanţare diferite pentru acelaşi tip de prestaţie cuvenită persoanelor cu handicap grav, fapt care „generează o abordare discriminatorie” în privinţa acordării acestei indemnizaţii persoanelor cu handicap grav faţă de persoanele cu handicap vizual grav, în sensul că susţinerea finanţării indemnizaţiilor lunare acordate persoanelor cu handicap grav (cu excepţia persoanelor cu handicap vizual grav) a fost plasată în sarcina autorităţilor locale „fără alocări bugetare suficiente, în timp ce finanţarea indemnizaţiilor cuvenite persoanelo r cu handicap vizual grav este susţinută direct de la bugetul de stat”.

„Având în vedere cele expuse mai sus, propunem iniţierea demersurilor necesare pentru ca plata indemnizaţiilor lunare pentru toate persoanele cu handicap grav să fie făcută prin Agenţiile Judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială şi respectiv a municipiului Bucureşti şi asigurarea finanţării acesteia de la bugetul de stat, începând cu data de 1 ianuarie 2020”, arată CNDR.

Demersul este susţinut de: Filiala Bucureşti a Asociaţiei Distroficilor Muscular, Asociaţia Calea spre Acces, Asociaţia pentru Persoane cu Dizabilităţi Fizice "Sf. Haralambie" Braşov, Asociaţia Distroficilor Muscular din România, Federaţia Sindicatul Asistenţilor Personali ai Persoanelor cu Handicap România, Asociaţia Persoanelor cu Disabilităţi Fizice Dej, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor - Argeş, Fundatia Star Hope, Filiala Arad a Asociaţiei Distroficilor Muscular, Asociaţia Pro Stem Cell, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale. 


Ştiri Recomandate

Coronavirus. Ministrul Sănătății despre medicii demisionari de la UPU Bacău
India, avortul permis până la 24 de săptămâni de sarcină
EXCLUSIV
Ce ar trebui să facă românii în plin sezon gripal. Dr Adrian Streinu-Cercel explică
Coronavirus: toți medicii de la UPU Bacău și-au dat demisia. Motivul
Ficat: prea mult zahăr nu face bine ficatului   FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Dr Adrian Wiener, care sunt politicile României privind grăsimile trans și zaharurile
Gripa suspendă cursurile din mai multe școli din țară. Circa 3.300 de elevi afectați
Gripă, 9 români au murit din cauza acestei afecțiuni
Neamţ: Au fost confirmate 15 cazuri noi de gripă
Dr Adrian Wiener: Legea vaccinării a fost prost înțeleasă
Peste 50% dintre locuitorii județului Tulcea n-au medici de familie
Gripă, mai multe cazuri în Vaslui și Botoșani
Gripă, cursuri parțial suspendate în 47 de școli din București
Coronavirus, o companie britanică suspendă toate zborurile directe către China
Tibet - Autorităţile au anunţat primul caz suspect de infectare cu noul coronavirus
Dezvoltarea unor vaccinuri împotriva noului virus chinez a început în Statele Unite
Coronavirus: oamenii de știință australieni, primii care au recreat virusul în afara Chinei
Dr Victor Costache, ce înseamnă liberalizarea programelor naționale de sănătate
Dr Adrian Wiener. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Dr Adrian Wiener (USR), radiografia sistemului de sănătate la Interviurile DC Medical
Pantofii cu GPS, invenția care-i salvează pe pacienții cu demență
Coronavirus - O companie aeriană rusă şi-a suspendat cursele spre Europa
Coronavirus, China: Google, Facebook și Twitter încearcă să blocheze răspândirea de fake news
Coronavirus, China: Beijingul acceptă experți internaționali ai OMS
Victor Costache, declarația despre copiii cu autism: Îmi cer scuze. Informațiile vin de la Socola
Timișoara: Zeci de persoane dintr-un adăpost autorizat, posibilă intoxicație după o dezinsecție
Coronavirus, China: Sute de cetățeni UE, evacuați din Wuhan. Mecanismul de protecție civilă UE, activat
Prof Dr Ioana Grigoraș, realeasă președinte al Senatului UMF Iași
Coronavirus, expații care nu vor să plece din China
Argeș, gripă în școli: clasele cu peste 3 copiii bolnavi, închise maximum cinci zile
Bebeluș născut în inima focarului de coronavirus. ”Vreau doar să fie sănătos”
Premierul Orban: Nu va exista coplată pentru programele naționale de sănătate
Comentarii