CLOZAPINUM - prospect

Foto: Pixabay
CLOZAPINUM - prospect. Acţiune: Antipsihotic atipic; antagonist cu afinitate scăzută pentru receptorii dopaminergici D1, D2, D3, D5, însă cu afinitate crescută pentru receptorii D4 mezolimbici, care explică efectele asupra simptomelor psihiatrice şi comportamentale, cu efecte adverse extrapiramidale reduse. Antagonist al receptorilor serotoninergici 5-HT2 şi 5-HT3, precum şi al receptorilor alfaadrenergici, colinergici şi histaminergici.

CLOZAPINUM - prospect

Denumirea comercială: LEPONEX

Prezentare: comprimate

Indicații: Schizofrenia rezistentă la tratament; pacienţi care nu răspund la neurolepticele clasice sau care nu le tolerează.

Contraindicații: Hipersensibilitate la clozapină, antecedente de granulocitopenie/ agranulocitoză induse de medicament, funcţie deficitară a măduvei osoase, psihoze alcoolice sau alte psihoze toxice, intoxicaţii medicamentoase, comă, colaps circulator şi/sau deprimarea SNC, insuficiență hepatică (IH), renală (IR) sau cardiacă (IC) gravă. Perioada de alăptare.

Atenție!: Poate provoca agranulocitoză. Utilizarea se va limita la pacienţii schizofre nici care nu reacţionează la tratamentul clasic, care au iniţial leucogramă normală şi la care se poate face numărarea regulată a leucocitelor. Se va acorda atenţie specială oricărui semn care poate sugera neutropenie. Medicamentele care au un potenţial de deprimare a funcţiei măduvei osoase nu vor fi folosite concomitent cu clozapină. Va fi evitată folosirea concomitentă de antipsihotice cu acţiune prelungită. Înaintea începerii trat. trebuie efectuată formula leucocitară, nr. de leucocite trebuie monitorizat săpt., timp de 18 săpt. şi ulterior cel puţin lunar. Dacă în timpul tratamentului apar infecţii şi/sau numărul de leucocite scade sub 3000/mm3 şi/sau numărul absolut de granulocite neutrofile scade sub 1500/mm3, trat. va fi întrerupt imediat. În cazul creşterii rapide a dozelor poate apărea hipotensiune arterială (hTA) ortostatică, cu sau fără sincopă. Pacienţii care încep trat. cu clozapină necesită o supraveghere medicală atentă. La pacienţii cu convulsii în antecedente sau cu tulburări cardiovasculare, renale sau hepatice, doza iniţială va fi de 12,5 mg, administrare o dată în prima zi, creşterea dozei va fi lentă şi în trepte. În caz de disfuncţie hepatică, funcţia ficatului trebuie monitorizată regulat. Este indicată supravegherea atentă la pacienţii cu hipertrofie prostatică şi glaucom cu unghi îngust. Pacienţii cu febră vor fi examinaţi, pentru a exclude posibilitatea unei infecţii sau apariţia agranulocitozei. În prezenţa febrei mari se va lua în considerare posibilitatea unui sindrom malign neuroleptic. La vârstnici, se începere tratamentul cu o doză foarte mică şi limitarea creş terii dozelor ulterioare la 25 mg/zi. Atenţie în cazul asocierii cu: medicamente cu potenţial de deprimare a funcţiei măduvei osoase, alcool, inhibitori de monoaminooxidază (IMAO), deprimante SNC (narcotice, antihistaminice, benzodia zepine); medicamente cu efecte anticolinergice, hipotensoare sau deprimante respiratorii; medicamente ce se fixează în proporţie mare pe proteine plasmatice; cimetidină; fenitoină; litiu; adrenalină şi derivaţi (efectul de creştere a presiunii sanguine poate fi inversat). Precauţie la femei însărcinate, şoferi şi persoane cu activităţi de precizie.

Reacții adverse: Hematologice: agranulocitoză, leucocitoză şi/sau eozinofilie. SNC: somnolenţă, ameţeală, cefalee, modificări EEG, scade pragul de apariţie a convulsiilor, simptome extrapiramidale, sindrom malign neuroleptic. SNV: uscăciunea gurii, tulburări de vedere, tulburări ale reglării sudoraţiei şi ale termoreglării, sialoree. Aparat cardiovascular/respirator: tahicardie, hTA posturală, cu sau fără sincopă, colaps circulator profund, modificări ECG, aritmii cardiace, pericardită, miocardită. Aparatul digestiv: greaţă, vărsături, constipaţie, creşteri ale enzimelor hepatice, colestază. Sistemul genitourinar: incontinenţă sau retenţie urinară, priapism. Alte reacții adverse: hipertermie benignă, reacţii cutanate, decese subite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel