Ciucă: Suntem pe o linie descendentă a valului 5 al pandemiei COVID. Urmează să fie decis calendarul de ridicare a restricțiilor

Epidemie. Foto: Pixabay
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că în prezent România a intrat pe o pantă descendentă a valului cinci al pandemiei de COVID-19 și urmează ca Guvernul să vină ia măsuri care să se adapteze restricțiile la situația curentă. Pe 7 martie se termină starea de alertă. 

Dat fiind faptul că pe 7 martie se termină starea de alertă stabilită prin horărâre de Guvern (HG din 3 februarie 2022), Ministerul Sănătății și ceelalte instituții implicate în gestionarea crizei pandemice COVID vor analiza situația și vor stabili un calendar pentru ridicarea restricțiilor, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. 

„Având în vedere evoluția situației pandemice, am discutat și am spus public că urmează să desfășurăm o analiză după data de 15 februarie la nivelul Ministerului Sănătății și al celorlalte instituții implicate în gestionarea crizei pandemice. Au avut loc aceste evaluări. Este foarte clar că, în momentul de față, în ceea ce privește valul cinci, am intrat pe o linie descendentă și am discutat cu domnul ministru Rafila (ministrul Sănătății, n.r.), urmând ca, în perioada imediat următoare, ținând cont de faptul că la începutul lunii martie urmează să își înceteze efectele hotărârea de guvern, să avem o analiză cât se poate de concretă și să venim cu măsuri care să se preteze la nivelul situației concrete”, a afirmat Ciucă la începutul ședinței Executivului.

O eventuală ridicare a restricțiilor, însă, s-ar putea face, teoretic, abia după 7 martie. De asemenea, Nicolae Ciucă a explicat că știe „există foarte multe așteptări din partea populației” și că se speră ca tendința descrescătoare a cazurilor să se păstreze și în perioada următoare ca aceste așteptări să poată fi și îndeplinite.

„Ieri am avut un număr de 14.000, peste 14.000 de infectări. Avem în continuare 1.000, peste 1.000 de oameni la ATI, dar, așa cum am înțeles de la domnul ministru (Alexandru Rafila, n.r.), există speranța ca, în perioada următoare, această tendință să fie în continuare descrescătoare, ceea ce poate să genereze un alt set de măsuri pe care să îl avem în vedere la nivel guvernamental", a subliniat premierul.

Ministrul Sănătății, prof dr Alexandru Rafila, a epxlicat, la începutul săptămânii, ca se vor ridica treptat restricțiile doar atunci când numărul persoanele internate la ATI va intra ș el pe o pantă descendentă, pentru că doar atunci presiunea pe spitale va reflecta cu adevărat scăderea numărului de cazuri de infectare. 

„Nu putem aplica niciun fel de măsuri de relaxare acum, decât când acest indicator al gradului de ocupare la ATI începe să scadă în mod susținut. Urmează să discutăm cu cei de la INSP și alți specialiști pentru a stabili exact parametrii, în funcție de care să decidem în privința reluării diferitelor tipuri de activități ori renunțarea la unele dintre restricții", a declarat Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel