Cine poate dona plasmă. Prof dr Dorel Săndesc oferă detalii
21 sep 2020 / 22:49

Plasma donată de cei vindecați poate salva vieților altor oameni
EXCLUSIV
Prof dr Dorel Săndesc a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, despre noile prevederi legale ale donării de plasmă.

Invitat la emisiunea Academia de Sănătate, prof dr Dorel Săndesc a discutat și despre cine poate dona plasmă potrivit ultimelor prevederi legale. Dacă înainte procedeul era complicat - puteau dona plasmă doar cei care aveau confirmarea pozitivă de COVID-19 printr-un test PCR, apoi era nevoie și de confirmarea vindecării de boală prin două teste PCR, dar și după ce stăteau 28 de zile după vindecare - , acum donatori pot fi nu numai cei care au avut boala, cu și cei care au avut infecția confirmată printr-un test PCR, dar care au fost externați pe baza criteriilor din noua lege. 

”Nu se mai impun neapărat teste PCR negative pentru externare și declararea vindecat. Iar acești pacienți au recomandată o perioadă de izolare la domiciliu și după 14 zile de la finalizarea acestei perioade ei pot deveni donori de plasmă. Pot deveni donori de plasmă și pacienți care au avut un test pozitiv, care au avut forme ușoare sau asimptomatici și nu au fost internați”, explică prof dr Dorel Săndesc.

Mai pot dona și aceia care vor să vadă dacă au avut boala și descoperă că au un nivel de anticorpi creat de infecție, deși nu au avut un test PCR pozitiv. ”Sper că va crește numărul de donori”, adaugă specialistul.

Ştiri Recomandate

Vopseaua de ouă conține și mai multe chimicale. Studiu ANPC
Horoscop. Zodia care va primi vești bune și se va adapta oricărei situații
Elimină petele arse de pe fierul de călcat cu paracetamol
Angela Merkel se va vaccina mâine cu AstraZeneca
BUSPIRONUM - prospect
CHLORQUINALDOLUM - prospect
DOCOSANOLUM - prospect
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri