Cinci motive pentru care țânțarii mușcă unele persoane și pe altele nu

Ai observat vreodată cum țânțarii par să fie atrași de unii oameni în timp ce pe alții îi ignoră?

Nu este doar imaginația ta, entomologul Joseph M. Conlon, consilier tehnic al Asociației Americane pentru Controlul țânțarilor. „Fără îndoială, unii indivizi sunt mai atrăgători pentru țânțari datorită substanțelor chimice pe care le secretă de pe pielea lor și din flora lor particulară" , notează Travelandleisure.

Mai mulți experți explică factorii biologici care pot transforma o persoană în momeală pentru țânțari

Iată cinci posibile motive pentru care țânțarii te pot ataca:

Ești însarcinată

Tantarii de sex feminin (genul care musca) sunt atrași de dioxidul de carbon. Receptorii nervoși speciali îi ajută să detecteze gazul din mediu. Un studiu din 2002 publicat în The Lancet a constatat că femeile aflate în stadiile avansate ale sarcinii (cu o vârstă gestațională medie de 28 de săptămâni) expiră cu 21% mai mult CO2 decât femeile care nu sunt gravide. Cercetatorii au speculat ca aceasta diferenta fiziologica ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care femeile insarcinate care au participat la experimentele lor au atras de doua ori mai multi tantari. Dar CO2 poate să nu fie singurul motiv pentru care sunteți brusc mai atrăgători: S-ar putea să fie și faptul că femeile însărcinate emit mirosuri volatile care atrag insectele, spune Laura Harrington, doctorand , profesor la catedra de entomologie de la Universitatea Cornell.

Transpirația excesivă

Acidul lactic, un produs secundar al activității fizice viguroase care este excretat prin transpirație, este „într-adevăr un atractant" pentru țânțari, potrivit Conlon. Dacă transpirați excesiv, temperatura corpului dvs. mai mare poate juca un rol. Căldura devine mai atractivă pe măsură ce țânțarii se apropie de o potențială gazdă , spune Conlon.

Aveți grupa de sânge O

Un studiu apărut în Journal of Medical Entomology a descoperit că tânțarii sunt atrași de persoanele cu grupa de sânge O. „Acste persoane pot emana anumite mirosuri pe care țânțarii le găsesc atractive", sugerează Conlon.

Tocmai ai băut o bere

Un studiu PLOS ONE realizat în Africa de Vest asupra bărbaților care beau fie bere, fie apă, a relevat cum „consumul de bere a crescut constant atractivitatea voluntarilor pentru țânțari". Harrington a indicat un alt studiu - un mic experiment făcut în Japonia - care sugera că țânțarii sunt atrași de persoanele care au ingerat alcool. „Dar cât de răspândit este fenomenul cu adevărat rămâne neclar", a spus ea.

Genele tale te fac mai atractiv

Oamenii de știință de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au raportat că anumiți oameni produc repelenți naturali de țânțari, o trăsătură care pare a fi controlată genetic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel