Cîmpeanu, măsurile care vor fi implementate de luni în școli: teste pentru cadrele didactice, masca obligatorie 

Elev, coronavirus, școală
Ordinul comun al Ministerului Sănătății și cel al Educației va fi făcut public. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat măsurile care vor fi luate în toate școlile din România și care vor fi cuprinse în ordinul comun pe care-l face public mâine, împreună cu ministrul Sănătății.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că mâine va fi făcut public un ordin, în comun cu Ministerul sănătății. unde vor fi cuprinse măsurile ce vor fi luate în școlile din românia, odată cu revenirea elevilor în bănci.

„Încerc să nu mă antepronunţ, pentru că este un ordin comun care va fi făcut public mâine. Dar prezenţa personalului medical în şcoli este extrem de importantă, pentru că dacă vom ajunge să reuşim să implementăm acel proiect de testare - teste antigen -, este nevoie pentru administrare de personal medical. Testarea este un act medical şi nu unul educaţional", a spus Cîmpeanu la Antena 3.

Potrivit acestuia, testarea trebuie făcută de către personalul medical - medici sau asistente.

„În total, personalul medical disponibil teoretic în şcoli este de aproape 5.000 de persoane - medici şi asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi ai Ministerului Sănătăţii. La ora la care vorbim, aceştia sunt detaşaţi la DSP-uri. Va trebui ca de la DSP-uri să se întoarcă în şcoli. Ei se întorc în şcoli, dar sunt doar 5.000. Şcolile sunt 17.000. Ar fi nevoie de o persoană cu competenţe medicale în fiecare şcoală. (...) Stă în sarcina Ministerului Sănătăţii, dar sunt convins că s-ar putea încerca prin intermediul DSP-urilor să se asigure această testare. Testele există, mai este nevoie de personal medical pentru administrarea lor”, a susţinut ministrul.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a mai precizat că elevii şi profesorii vor purta mască de protecţie permanent în şcoală.

„În acel ordin vor fi trecute, într-o manieră clară, aplicabilă, uşor de înţeles, toate aceste reguli care trebuie respectate. Din acest ordin, pot să vă spun cu siguranţă, nu se va face rabat de la obligativitatea portului măştii, spre exemplu. Permanent în spaţii interioare. Profesori şi elevi. În acelaşi timp, aş da exemplul unor sisteme de educaţie în care orele s-au desfăşurat fizic, cu efective întregi în clase, cu suprafeţe asemănătoare, dacă nu chiar identice cu cele din România, în care rata de infectare nu a crescut din cauza prezenţei fizice în şcoli. În acele şcoli, fiind ca în România, există bănci de câte doi elevi ,care stau unul lângă altul. Şi nu s-a întâmplat nimic, atâta vreme cât a existat această responsabilitate cu privire la portul măştii. Sunt 30 de elevi în clasă, grupaţi pe trei rânduri: zece, zece, zece pe fiecare rând. Doi în bancă, cinci bănci de câte doi. Aşa va fi şi la noi", a susţinut ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel