Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Pulberea obținută devine baza unei băuturi, care înlocuiește cafeaua. Cicoarea este adesea menționată ca o alternativă la cafea, deoarece seamănă oarecum cu ea ca aromă și culoare. Dar cât de utilă este cicoarea și care sunt caracteristicile sale? Poate oare dăuna organismului?
Cicoarea conține o porție impresionantă de fibre, vitamine A, E, C și grupa B, precum și minerale, precum potasiu, calciu, fosfor, sodiu, magneziu, fier, zinc, seleniu, cupru. Alte beneficii ale acestei băuturi includ conținutul de inulină și beta-caroten.
Vitamina C întărește sistemul imunitar. Vitamina E are proprietăți antioxidante și întărește membranele celulare, protejându-le de radicalii liberi. Drept urmare, reduce riscul de a dezvolta cancer. Vitamina B5 ajută sistemul imunitar să producă anticorpi. Vitamina B6 promovează o mai bună descompunere a grăsimilor, carbohidraților și proteinelor. Vitamina B2 este implicată în procesul de diviziune celulară. Vitamina B1 întărește membranele celulare. Vitamina A îmbunătățește vederea, iar vitamina K crește coagularea sângelui și astfel accelerează vindecarea rănilor.
Cât de des ar trebui să te cântărești. ORA la care trebuie să te cântărești, de fapt
Potasiul îmbunătățește funcția musculară (inclusiv inima) și ameliorează ritmul cardiac. Din acest motiv, potasiul este atât de necesar persoanelor care suferă de aritmie. Se știe că calciul îmbunătățește starea oaselor, dinților și unghiilor. Magneziul contribuie la absorbția eficientă a calciului și potasiului.
Fosforul este, de asemenea, responsabil pentru rezistența și sănătatea oaselor împreună cu calciul. Cicoarea conține și fier, de aceea băutura este trebuie să fie consumată de peroanele cu anemie. Iar prezența seleniului face din cicoare o băutură deosebit de utilă pentru bărbați: seleniul promovează producția de testosteron, un hormon sexual care crește potența.
Beta-carotenul este un pigment care are proprietăți antioxidante puternice și protejează celulele corpului de radicalii liberi.
Dieta cu ouă: beneficii, contraindicații și meniul pentru 7 zile
Cicoarea conține, de asemenea, fibre, care susțin sănătatea microflorei intestinale și îmbunătățesc digestia - și astfel întărește sistemul imunitar și reduce riscul de inflamație în organism.
Inulina este prezentă și în cicoare. Această polizaharidă are mai multe proprietăți utile simultan. În primul rând, face băutura revigorantă. În al doilea rând, controlează nivelul de glucoză și nu îi permite să cadă rapid, lucru suprimă senzația de foame și ajută la pierderea în greutate.
Înainte de a pregăti băutura, citește cu atenție instrucțiunile de pe ambalaj și urmează-le. Cel mai adesea, cicoarea se prepară după cum urmează: o lingură de pudră de cicoare se pune într-o ceașcă, apoi se adaugă 250 de ml de apă clocotită. Băutura se lasă să se infuzeze câteva minute.
O altă modalitate este să fierbi cicoarea în lapte. Multe persoane beau cicoarea cu lapte, deoarece gustul băuturii devine mai moale și mai aproape de cafea. Cu toate acestea, merită să ții cont de faptul că laptele crește conținutul de calorii al băuturii. O cană de cicoare, fără zahăr și lapte, conține cinci kilocalorii.
Adesea, cicoarea este consumată în locul cafelei obișnuite. Această opțiune este grozavă pentru cei care doresc să reducă treptat aportul de cofeină, dar nu sunt pregătiți să renunțe la băutura lor preferată.
În ciuda proprietăților benefice impresionante, cicoarea poate avea și un efect negativ asupra organismului. Nu este recomandat să bei cicoare în timp ce iei antibiotice, deoarece le reduce eficacitatea.
Cicoarea trebuie evitată și de persoanele care suferă de varice. Cicoarea poate dilata și mai mult venele, poate afecta negativ pereții vaselor de sânge și poate crește permeabilitatea capilară.
Magneziul și vitamina C din cicoare pot dăuna celor care suferă de hipotensiune sau tensiune arterială instabilă, deoarece aceste substanțe dilată vasele de sânge, subțiază sângele și, prin urmare, scad tensiunea arterială, ceea ce poate duce la amețeli, slăbiciune și greață. Persoanele cu alergii ar trebui să aibă grijă și la cicoare, deoarece poate apărea o reacție alergică.
Nouă alimente au calorii negative: include-le în dieta ta
Chiar dacă contraindicațiile enumerate nu te afectează, ar trebui să respecți dozele: încearcă să nu bei mai mult de două căni de cicoare pe zi. Cantitatea optimă trebuie discutată cu medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...