CICLOSPORINUM – prospect

Foto: Pixabay
CICLOSPORINUM – prospect. Acţiune: Imunosupresor; inhibitor al activării calcineurinei, cu scăderea formării de limfokine, în special interleukina-2.

CICLOSPORINUM – prospect

Denumirea comercială:  EQUORAL, IKERVIS, SANDIMMUN NEORAL,

Prezentare: Capsile moi, picături oftalmice,

Indicații: Capsule moi: Transplant (prevenirea respingerii grefei în transplanturi alogenice, prevenirea respingerii grefei după transplant de măduvă osoasă; prevenirea sau trat. reacţiei grefă-contra-gazdă). Boli autoimune (uveita endogenă; sindromul nefrotic; artrita reumatoidă; psoriazisul). Picături oftalmice: cheratită severă la pacienţii adulţi cu xeroftalmie, care nu s-a ameliorat în pofida tratamentului cu substitute lacrimale.

Contraindicații: Hipersensibilitate la ciclosporină. Administrarea concomitentă cu preparate care conţin Hypericum perforatum (sunătoare). Administrarea în asociere cu medicamente care sunt substraturi ale glicoproteinei P cu rol de transportor multi-medicament sau ale proteinelor transportoare de anioni organici (PTAO) ale căror concentraţii plasmatice crescute sunt asociate cu evenimente grave şi/sau cu potenţial letal, de exemplu bosentan, dabigatran etexilat şi aliskiren. Picături oftalmice: infecţie oculară sau perioculară activă sau suspectată.

Atenție!: Trebuie monitorizat: nivelul creatininemiei, tensiunii arterieale (TA), parametrilor adecvaţi pentru evaluarea funcţiilor renală şi hepatică, potasemiei. Se recomandă determinarea lipidelor înaintea trat. şi după prima lună de tratament. Se recomandă întreruperea tratamentului dacă hipetertensiunea arterială (HTA) apărută în timpul terapiei nu poate fi controlată printr-un tratament corespunzător. Unii pacienţi pot prezenta modificări histopatologice renale. A se evita ingerarea de cantităţi mari de potasiu. Leziunilor pielii atipice pentru psoriazis trebuie să li se facă biopsie înaintea începerii trat. Se recomandă biopsie renală la pacienţii cu nefropatie cu leziuni minime dependentă de steroizi, la care ciclosporina se adm. mai mult de 1 an. Ciclosporina nu trebuie administrarea împreună cu alţi agenţi imunosupresori, cu excepţia corticosteroizilor. Precauţie la pacienţii cu hiperuricemie. Folosirea vaccinurilor cu virus viu atenuat trebuie evitată. Picături oftalmice: prudenţă la pacienţii cu herpes ocular, deoarece nu există experienţă clinică anterioară.

Reacții adverse: Hipertricoza, tremorul, afectarea funcţiei renale, hipertensiune arterială (HTA), disfuncţiahepatică, oboseala, hipertrofia gingivală, tulburările gastrointestinale (anorexie, greaţă, vărsături, diaree), senzaţie de arsură la mâini şi picioare. Rar: cefalee, reacţii cutanate posibil de natură alergică, anemie uşoară, hiperkaliemie, hiperuricemie, hipomagnezemie, creştere în greutate, edeme, pancreatită, parestezii, convulsii, dismenoree sau amenoree reversibile, crampe musculare, slăbiciune musculară sau miopatie, encefalopatie, tulburări de vedere şi mişcare şi afectarea stării de conştienţă, trombocitopenie uneori asociată cu anemie hemolitică microangiopatică şi afectarea funcţiei renale, neoplazii şi tulburări limfoproliferative. Picături oftalmice: Cele mai frecvente reacţii adverse au fost durere sau iritaţie la nivelul ochiului, creşterea secreţiei lacrimale, hiperemie oculară, eritem palpebral, care au fost de regulă tranzitorii şi au survenit în timpul instilării

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel