Chist ovarian gigant, de 10 kilograme, extirpat de o echipă de patru medici din Arad. Pacienta are 40 de ani

Chist ovarian - Foto: Freepik @eddows-animator
Un chist ovarian gigant, de 10 kilograme, a fost extirpat de o echipă de patru medici de la Arad.

Un chist ovarian gigant, de aproximativ 10 kilograme, a fost extirpat de o echipă de patru medici de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad, fiind prima intervenţie la un compartiment de chirurgie oncologică nou-înfiinţat.

Ovarele sunt 2 organe în formă de migdale care fac parte din sistemul reproducător feminin. Există câte 1 pe fiecare parte a uterului.

Ovarele au 2 funcții principale:

- eliberarea unui ovul aproximativ la fiecare 28 de zile, ca parte a ciclului menstrual

- eliberarea hormonilor sexuali estrogen și progesteron, care joacă un rol important în reproducere

Chisturile ovariene pot afecta ambele ovare în același timp sau pot afecta doar unul.

Un chist ovarian este un sac plin cu lichid care se dezvoltă pe un ovar. Acestea sunt foarte frecvente și nu provoacă, de obicei, niciun simptom. Cele mai multe chisturi ovariene apar în mod natural și dispar în câteva luni fără a necesita niciun tratament.

Potrivit unui comunicat de presă al SCJU Arad, pacienta are 40 de ani şi se recuperează după operaţie.

"Prima intervenţie efectuată în cadrul compartimentului a constat în extirparea unei formaţiuni tumorale abdominale, gigantă, de aproximativ 10 kilograme, de la o pacientă de 40 de ani. Formaţiunea s-a dovedit a fi un chist ovarian gigant, cu dimensiunile de 32 / 27,5 / 9,4 cm. Chistul a fost îndepărtat complet, iar acum pacienta se află sub îngrijire medicală, postoperatorie, de specialitate", se arată în comunicat.

Echipa operatorie a fost formată din trei medici chirurgi şi un medic de anestezie şi terapie intensivă.

Compartimentul Chirurgie Oncologică a fost înfiinţat în 1 august în cadrul Secţiei Clinice Chirurgie Generală I. Aici îşi desfăşoară activitatea doi medici primari de chirurgie generală, cu competenţe în chirurgia oncologică: prof. univ. dr. Carmen Neamţu şi dr. Petru Ciucuriţă.

Noul compartiment, destinat pacienţilor diagnosticaţi cu formaţiuni tumorale care necesită intervenţie chirurgicală, este funcţional cu 18 paturi, la etajul II al clădirii principale a SCJU Arad.

"L-am înfiinţat la iniţiativa echipei medicale de la Chirurgie I, deoarece majoritatea pacienţilor oncologici necesită şi intervenţii chirurgicale, complexe, pentru îndepărtarea formaţiunilor tumorale.

Până acum, intervenţiile chirurgicale de natură oncologică erau efectuate în blocurile operatorii ale spitalului, de medici chirurgi cu competenţă în chirurgie oncologică, iar recuperarea postoperatorie era asigurată în secţiile chirurgicale.

Consider că înfiinţarea acestui compartiment ne va permite să extindem serviciile medicale, ţintite pe patologia oncologică, în contextul în care peste 14.000 de arădeni sunt înregistraţi în evidenţele oncologice ale judeţului Arad, dintre care 1.306 de cazuri noi au fost înregistrate numai anul trecut", afirmă, în comunicat, managerul SCJU Arad, Florina Ionescu, potrivit Agerpres.

Simptomele unui chist ovarian

De obicei, un chist ovarian provoacă simptome doar dacă se sparge (se rupe), este foarte mare sau se răsucește și apoi blochează alimentarea cu sânge a ovarelor.

În aceste cazuri, este posibil să aveți:

- durere pelviană - aceasta poate varia de la o senzație surdă și grea la o durere bruscă, severă și ascuțită

- durere în timpul actului sexual

- dificultăți de golire a intestinelor

- o nevoie frecventă de a urina

- menstruații abundente, menstruații neregulate sau menstruații mai ușoare decât în mod normal

- balonare și burtă umflată

- senzația de sațietate după ce ați mâncat puțin

- dificultăți în a rămâne însărcinată - deși fertilitatea nu este de obicei afectată de chisturile ovariene, potrivit NHS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel