Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Chirurgul Cătălin Badiu: Nu toți pacienții și nu toate bolile cardiovasculare pot fi tratate minim invaziv
15 sep, 16:08
Chirurgul bucureștean Cătălin Badiu spune, EXCLUSIV pentru Interviurile DC Medical, că nu toate bolile cardiovasculare pot fi tratate minim invaziv.
Congresul are loc la Brasov
EXCLUSIV

Cătălin Badiu, minim invaziv. "e foarte important de spus: nu toți pacienții și nu toate bolile cardiovasculare pot fi tratate minim invaziv", afirmă Cătălin Constantin Badiu, șeful Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), la Interviurile DC Medical.

Cătălin Badiu, minim invaziv. "E foarte important ca pacienții să întrebe"

Specialistul subliniază că sunt "patologii care pot fi tratate și pentru care standardul trebuie să fie operațiile minim invazive. E foarte important pentru pacient să înțeleagă că dacă valvele nu sunt calcificate, acestea nu trebuie înlocuite și pot fi reparate. E foarte important ca pacienții să întrebe dacă procedurile de care ei au nevoie pot fi operate și minim invaziv și ce înseamnă acest lucru".

O valvă reparată este "mai bună decât una înlocuită", continuă chirurgul. Și punctează că acesta este un lucru pe care și pacienții trebuie să-l înțeleagă. "Mulți pacienți intră în cabinet cu gândul: dacă am o valvă nouă, cu siguranță va funcționa mai bine. Nicio valvă, oricum va fi ea, nu e așa de bună, nu are o hemodinamică așa de bună cum o are valva nativă", apreciază Cătălin Badiu.

Potrivit acestuia, nu toți pacienți pot fi tratați printr-o chirurgie minim invazivă. Specialiști din comisia interdisciplinară – unde sunt mai multe specialități care se implică în studierea cazului – iau decizia în funcție de variabilele aflate la dispoziție și de comorbidități, atunci când pacientul le are.

Pe lista de așteptare, un pacient se poate afla mai multe săptămâni și luni pentru anumite proceduri. "Sunt cazuri în care operațiile trebuie efectuate mai urgent din prisma patologiei", adaugă specialistul. Însă înainte de o intervenție chirurgicală trebuie îndeplinite anumite protocoale ce țin de pregătirea pacientului. Spre exemplu, dacă un pacient are nevoie de o operație pe inimă, pe o valvă, el nu trebuie să aibă niciun fel de infecție dentară. Dacă are, aceasta trebuie tratată înainte. Abia apoi se face operația pe cord.

Cătălin Badiu, minim invaziv. Scurt CV

Cătălin Badiu este conferențiar universitar, absolvent al Universității de Medicină „Ludwig Maximilians Universität" din München, doctor în Științe Medicale. Până în 2015 a lucrat Deutsches Herzzentrum Munchen, cel mai mare spital din Europa dedicat exclusiv inimii.

A decis să se reîntoarcă în România și să se implice în dezvoltarea Chirurgiei cardiovasculare la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), unul dintre cele mai mari din țară.


Ştiri Recomandate

Creier activ: cum să-ți menții creierul tânăr și la vârste înaintate
Fibroza chistică: boala genetică poate da simptome și purtătorilor, care nu fac boala
Acneea și depresia, conexiune stranie care durează doar câțiva ani
5 lucruri pe care orice femeie ar trebui să le știe despre cancerul ovarian
Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți
Rujeolă în copilărie, risc crescut pentru o boală pulmonară cumplită la vârstă adultă
Comentarii