Chirurgul Cătălin Badiu: Nu toți pacienții și nu toate bolile cardiovasculare pot fi tratate minim invaziv

Atac de cord, boli cardiace
EXCLUSIV
Chirurgul bucureștean Cătălin Badiu spune, EXCLUSIV pentru Interviurile DC Medical, că nu toate bolile cardiovasculare pot fi tratate minim invaziv.

Cătălin Badiu, minim invaziv. "e foarte important de spus: nu toți pacienții și nu toate bolile cardiovasculare pot fi tratate minim invaziv", afirmă Cătălin Constantin Badiu, șeful Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), la Interviurile DC Medical.

Cătălin Badiu, minim invaziv. "E foarte important ca pacienții să întrebe"

Specialistul subliniază că sunt "patologii care pot fi tratate și pentru care standardul trebuie să fie operațiile minim invazive. E foarte important pentru pacient să înțeleagă că dacă valvele nu sunt calcificate, acestea nu trebuie înlocuite și pot fi reparate. E foarte important ca pacienții să întrebe dacă procedurile de care ei au nevoie pot fi operate și minim invaziv și ce înseamnă acest lucru".

O valvă reparată este "mai bună decât una înlocuită", continuă chirurgul. Și punctează că acesta este un lucru pe care și pacienții trebuie să-l înțeleagă. "Mulți pacienți intră în cabinet cu gândul: dacă am o valvă nouă, cu siguranță va funcționa mai bine. Nicio valvă, oricum va fi ea, nu e așa de bună, nu are o hemodinamică așa de bună cum o are valva nativă", apreciază Cătălin Badiu.

Potrivit acestuia, nu toți pacienți pot fi tratați printr-o chirurgie minim invazivă. Specialiști din comisia interdisciplinară – unde sunt mai multe specialități care se implică în studierea cazului – iau decizia în funcție de variabilele aflate la dispoziție și de comorbidități, atunci când pacientul le are.

Pe lista de așteptare, un pacient se poate afla mai multe săptămâni și luni pentru anumite proceduri. "Sunt cazuri în care operațiile trebuie efectuate mai urgent din prisma patologiei", adaugă specialistul. Însă înainte de o intervenție chirurgicală trebuie îndeplinite anumite protocoale ce țin de pregătirea pacientului. Spre exemplu, dacă un pacient are nevoie de o operație pe inimă, pe o valvă, el nu trebuie să aibă niciun fel de infecție dentară. Dacă are, aceasta trebuie tratată înainte. Abia apoi se face operația pe cord.

Cătălin Badiu, minim invaziv. Scurt CV

Cătălin Badiu este conferențiar universitar, absolvent al Universității de Medicină „Ludwig Maximilians Universität" din München, doctor în Științe Medicale. Până în 2015 a lucrat Deutsches Herzzentrum Munchen, cel mai mare spital din Europa dedicat exclusiv inimii.

A decis să se reîntoarcă în România și să se implice în dezvoltarea Chirurgiei cardiovasculare la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB), unul dintre cele mai mari din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel