Chirurgia bariatrică, prima alegere pentru tratarea bolilor renale. Intervenția chirurgicală pentru slăbit oferă o nouă speranță în tratamentul bolilor de rinichi

Chirurgie bariatrica slabit Foto: Freepik @cjpeachyjobs
Un studiu recent sugerează că intervenția chirurgicală bariatrică poate reduce semnificativ riscul de progresie a bolii renale cronice la pacienții cu obezitate și diabet.

Vezi și: Ce este anemia falciformă și cum se manifestă. Nu poate fi prevenită. Complicațiile includ episoade dureroase și afectarea organelor vitale

Un studiu realizat de Clinica Cleveland a constatat că persoanele cu obezitate, diabet și boală renală cronică sunt mai puțin susceptibile de a-și vedea boala renală avansând după o intervenție chirurgicală bariatrică, comparativ cu cele tratate cu medicamente GLP-1.

Boala cronică de rinichi este o cauză majoră a mortalității cauzate de diabet și se dezvoltă adesea din cauza diabetului de tip 2. Chirurgia bariatrică reduce dimensiunea stomacului și produce modificări metabolice care reduc foamea.

Studiul a constatat că persoanele tratate cu chirurgie bariatrică prezentau un risc cu 60% mai mic de progresie a insuficienței renale și un risc cu 44% mai mic de insuficiență renală sau deces.

Chirurgia bariatrică, cum ar fi chirurgia gastrică cu manșon, reduce dimensiunea stomacului cu aproximativ 80%, reducând cantitatea de alimente de care are nevoie o persoană pentru a se simți sătulă și reducând senzația de foame. Ambele schimbări ajută la rezolvarea obezității, care este implicată atât în bolile renale, cât și în diabet.

Efectele obezității și diabetului asupra rinichilor

Obezitatea, o afecțiune care stresează organele, crește riscul de diabet de tip 2. Dr. Mir Ali, chirurg bariatric certificat, explică faptul că un control deficitar al zahărului din sânge poate afecta negativ sănătatea rinichilor, în special în cazul diabetului de tip 2.

Cu toate acestea, el clarifică faptul că diabetul nu garantează boala renală cronică și că aceasta poate apărea și fără diabet din cauza altor afecțiuni, cum ar fi problemele ereditare sau congenitale. Boala renală cronică poate fi cauzată de alte afecțiuni, nu doar de diabet.

Citește și: Fierul din carnea roșie și riscul de diabet de tip 2. Influența fierului heme din carnea procesată asupra sănătății

Foto: Freepik

Este operația de slăbire primul tratament pentru bolile de rinichi?

Chirurgia bariatrică devine din ce în ce mai frecventă pentru persoanele cu obezitate severă și diabet, dar companiile de asigurări încă au cerințe de calificare pentru acoperire. În prezent, persoanele trebuie să aibă un IMC între 35 și 40 și să nu aibă alte afecțiuni medicale.

Cu toate acestea, există dovezi că aceasta poate fi cu 5 puncte IMC mai mică, dar companiile de asigurări nu au adoptat acest criteriu. Tratamentele cu GLP-1 nu produc schimbările metabolice utile pe care le produce un manșon gastric, dar pot totuși ajuta la controlul diabetului și al greutății, ceea ce aduce beneficii rinichilor, fără a fi nevoie de o operație. Acest lucru subliniază necesitatea unei acoperiri mai cuprinzătoare pentru chirurgia bariatrică.

Chirurgia bariatrică și modificările metabolice 

O operație de manșon gastric poate schimba metabolismul unei persoane prin îndepărtarea celulelor care produc hormoni care stimulează foamea, cum ar fi grelina. Atunci când o persoană este supusă intervenției chirurgicale, nivelul de grelină scade, determinând-o să se simtă mai înfometată și să consume mai puține alimente pentru a-și satisface foamea.

Această modificare a metabolismului se realizează prin redirecționarea digestiei pacientului în jurul zonelor care stimulează acești hormoni. Acest proces îmbunătățește starea generală de sănătate și protejează rinichii prin controlul diabetului și al altor factori care îi pot afecta, potrivit Dr. Dasgupta.

Rata de succes a slăbirii prin intermediul operațiilor

Un studiu a constatat că intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate este mai durabilă decât medicamentele actuale pentru boala renală cronică. Un IMC de 40 este asociat cu o supraponderalitate de aproximativ 45 de kilograme sau 100 de kilograme.

Succesul pierderii în greutate este definit ca pierderea a cel puțin jumătate din această greutate și menținerea acesteia timp de cel puțin 5 ani. Dieta și exercițiile fizice singure au o rată de succes pe termen lung de 2-5%, în timp ce intervenția chirurgicală este de aproximativ 80%. Succesul pe termen lung al medicamentelor GLP-1 nu este încă cunoscut, dar se așteaptă să fie mai bun decât dieta și exercițiile fizice, deși nu la fel de puternic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

scobitori - FOTO: Freepik @wirestock
EXCLUSIV

Crossuri externe

pixel