Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Prof. Dr. Victor Costache, Medic primar chirurgie cardiovasculară, SANADOR, a vorbit în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ONLINE: „Știi cât mai are de trăit inima ta?” cât de importantă este chirurgia cardiacă minim invazivă. Specialitatea este una relativ nouă, care este folosită și la noi în țară, având beneficii majore pentru pacienții cu boli cardiovasculare care necesită intervenție chirurgicală.
”Chirurgia cardiovasculară este o specialitate foarte nouă. Putem vorbi de prima intervenție pe cord deschis abia la mijlocul anilor '50, când în Philadephia se realizează prima închidere de fract septal atrial sub circulație extracorporală.
În mai puțin de 20 de ani se realizează primul transplant cardiac, iar după încă 20 de ani reușim să facem primele proceduri cardiace minim-invazive, endoscopice evitând steaortomia mediană, aducând un beneficiu maxim pacienților noștri. Chirurgia cardiacă minim invazivă a luat presiunea și dificultatea de pe umărul pacienților și a pus-o pe umerii echipelor medicale”, a explicat prof. dr. Victor Costache.
Chirurgia cardiovasculară minim invazivă utilizează instrumente specifice, de ultimă generație, sisteme video moderne pentru vizualizarea câmpului operator care sunt manevrate de către o echipă medicală complexă, specializată.
Spre deosebire de operațiile clasice, care presupun spitalizare prelungită și recuperare îngreunată pentru pacient dată fiind secționarea sternului, chirurgia minim invazivă are multiple beneficii, precum incizii mici și fine, risc de sângerare scăzut, complicații intraoperatorii și postoperatorii mult reduse, avantaj estetic și recuperare mult mai rapidă.
”În momentul de față, cu tehnologia actuală, echipa noastră poate realiza fără deschiderea sternului, toată patologia valvulară cardiovasculară, mai bine de 50% din intervențiile cardiovasculare se pot realiza minim invaziv endoscopic sau prin mini toracotomii video asistată, printre coaste, fără deschiderea sternului, tot ce înseamnă înlocuire de valvă aortică, protezare de valvă aortică mitrală, reparare, plastie de valvă mitrală sau de valvă aortică, plastie de valvă tripluspidă, proceduri valvulare combinate, înlocuirea aortei ascendente, se poate realiza tot cu chirurgia minim invazivă. E o gamă întreagă de proceduri care se pot realiza cu un traumatism operator minim pentru pacienți.
Din categoria intervențiilor minim invazive, sunt intervențiile transcateter, în cadrul acestora nu vom avea nevoie nici măcar de o mică deschidere la nivelul toracelor. Se fac prin artera femurală și în acest caz recuperarea este rapidă, iar recuperarea post-operatorie este rapidă, iar beneficiile cosmetice sunt maxime
Dacă în urma chirurgiei cardiovasculare clasice pacienții stăteau o medie de 10 zile în spital, în urma chirurgiei minim invazive, după 3-4 zile pacienții pot părăsi spitalul și pleca într-un centru de recuperare”, a mai precizat sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...