Chirurgia, ca metodă preventivă în cancer. Dr Gabriel Mitulescu explică

Gabriel Mitulescu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică
EXCLUSIV
Dr. Gabriel Mitulescu, medic primar specializat în chirurgie oncologică a explicat la Interviurile DC Medical cum pot fi rezolvate prin intervenții chirurgicale mai multe tipuri de cancer.

Chirurgia este cea mai frecventă metodă terapeutică a cancerului dar, totodată, este și o metodă preventivă. Dr. Gabriel Mitulescu, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală, chirurgie oncologică la Institutul Fundeni și colaborator al Spitalului Clinic Sanador, a explicat la Interviurile DC Medical.

În România există, în acest moment, mai multe tipuri de terapii pentru cancer, respectiv chimioterapia, radioterapia, imunoterapia, chirurgia. Chirurgia, însă, este metoda cea mai frecventă în oncologie, după cum a arătat dr. Gabriel Mitulescu.

„Chirurgia este principala metodă terapeutică în cancer. Există un principiu de bază în chirurgia oncologică: trebuie să extirpi țesutul canceros și cu o marjă de țesut sănătos din jur, indiferent ce stricăciuni faci, dacă aceste stricăciuni se pot repara și pot permite o viață relativ normală.

Sigur că atunci când e cancerul localizat, este metoda preferată, atunci când s-a răspândit într-o măsură mai mică sau când pot fi abordate chirurgical. În momentul în care există o răspândire foarte mare, chirurgia nu mai poate fi eficientă și de cele mai multe ori nici nu se mai practică, decât poate cu alte scopuri, dar nu cu un scop curativ”, a arătat el.

Chirurgia, rol preventiv

Pe de altă parte, medicul a mai arătat că metoda chirurgicală are și un rol preventiv al cancerului, în contextul în care, cu cât este descoperit mai devreme, cu atât șansa de supraviețuire este mai mare. „În toate cancerele este valabilă stadializarea. În stadiul I de boală, în toate cancerele, supraviețuirea este de 90%. În stadiul IV de boală coborâm pe la 13%, uneori 9%”, a explicat medicul.

„La cancerul de prostată, cancerul de tiroidă, de sân, supraviețuirea în lumea civilizată trece de 90%, la 5 ani. În general, dacă luăm toate cancerele, supraviețuirea este de 67-68%, adică mai mult de 2 din 3 bolnavi se vindecă de această boală dacă e descoperită într-un stadiu cât se poate de incipient.

Ideal ar fi să nu ne descoperim cancerul în stadiul incipient, ci stările dinainte de cancer, stările care duc foarte frecvent la cancer sau modificarea unor celule cum este la colul uterin, displaziile de col uterin, la care - acționat în stadiul acesta - practic prevenim cancerul, pentru că cred că cel mai mare rol pe care îl are chirurgia în cancer este să prevină boala. Se extirpă o parte din colul uterin, se cauterizează rana - un chirurg face lucrurile astea.

Cancerele de col uterin în stadiu foarte incipient permit intervenții chirurgicale care să permită și procreerea ulterioară. Femeia nu trebuie să-și piardă funcția reproductivă, chiar dacă este puțin mai avansată și se extirpă și ganglionii din pelvis, se poate păstra aparatul reproductiv. Dar asta până în stadiul 2A, cel târziu. Ori, la noi, majoritatea cancerelor de colon sunt identificate în stadiul 3”, a mai precizat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel