Chirurg: Statul aruncă bani, fundațiile „lacrimogene” profită

Un reputat chirurg, specialist în intervenții cardiovasculare, susține că statul român arunci bani aiurea decontând anual sume uriașe către clinici din străinătate pentru tratamente cardiovasculare necesare copiilor cu malformații congenitale și nu numai, care ar fi putut fi făcute foarte bine în spitale private din România, și pe sume mult mai mici. Pe de urma acestor pacienți ar avea de câștigat - susține conf.dr. Victor Costache - „fundațiile lacrimogene”. 

Conf. Dr. Victor Costache, reputat chirurg cardiovascular, acuză statul român face risipă de bani și că, în prea multe cazuri, salvarea pacienților ajunge să țină de mila semenilor.

Fondurile de sănătate, o vacă bună de muls

În România, toată puterea de decizie în domeniul sanitar a fost centralizată la nivelul Ministerului Sănătății și a Casei Naționale (de Asigurări de Sănătate, n.r.). Fondurile de sănătate sunt o vacă foarte bună de muls. Noi plătim, toți, la bugetul de asigurări de sănătate, dar un număr mai puțin important din banii pe care-i plătim se întorc într-adevăr către asigurările de sănătate. De 10 ani, asigurările private de sănătate, care funcționează în toată Europa și în SUA, sunt blocate, nu se dorește un influx suplimentar de bani în sistem, deoarece acești bani ar fi monitorizați, evident, mult mai bine și nu ar putea fi dați discreționar pentru anumite interese", arată chirurgul.

Din circa 1.600 de copilași cu malformații, doar circa 400 sunt salvați

Medicul, care este unpionier în realizarea intervențiilor la copii fără deschiderea sternului, spune că statul român preferă să trimită copiii cu malformații congenitale să fie operați în clinici din străintate, în loc să deconteze aceste operații la spitale private din România pe mult mai puțini bani. „Anual" - arată conf.dr. Victor Costache – „în jur de 1.600 de copilași ar avea nevoie de astfel de intervenții, dar sunt operați în România doar circa 350-400, cei mai mulți în clinica de cardiologie de la Târgu Mureș".

Dar ce se întâmplă cu restul?

Fie mor, iar unii, dacă au norocul să aibă părinți influenți, sau mai bine ancorați, pleacă la tratament în străinătate pe acele formulare E", punctează chirurgul.

La clinici private din România, unde pot fi tratați mulți dintre acești copilași născuți cu malformații, ajung fie cei ai căror părinți au bani, fie cei care sunt ajutați din donațiile românilor. În țară aceste intervenții costă, în medie, până la 9.000 de euro, în timp ce în străinătate – de peste trei ori mai mult.

„Lucrăm din mila publică"

Am demarat un program congenital în Sibiu, de boli cardiovasculare la copil, și pentru a susține acest program lucrăm împreună cu o fundație, Fundația Polisano, prin care strângem fonduri pentru a realiza genul acesta de intervenții, pentru ca micuții pacienți să nu plătească nimic. În plus, pentru a aduce un plus de expertiză în țară, aducem de trei ori pe an echipe din Marea Britanie, Suedia, Statele Unite, ca să lucreze împreună cu echipa noastră pentru realizarea acestor cazuri. Costul mediu la care am ajuns, este undeva la 8-9.000 de euro pe caz, în condițiile în care aceleași intervenții ar ajunge undeva între 30 și 35.000 de euro în străinătate. Paradoxal, de trei ani de zile de când am demarat acest program, lucrăm din mila publică. Sunăm, pentru a face rost de fonduri, la prieteni, cunoștințe, care au o anumită stare financiară și-i rugăm să susțină programul de boli cardiovasculare copii".

Victor Costache spune că de ani de zile trimite memorii autorităților astfel încât să fie decontate intervențiile pentru malformații congenitale în spitalele private. Interesele din spatele acestor pacienți trimiși în strinătate, susține chirurgul, sunt însă mult prea mari, întrucât cineva primește retro-comisioane pentru pacienții duși la clinici străine.

„Fundații lacrimogene au de câștigat din retro-comisioane și contracte”

Situația este sumbră. Dacă s-au schimbat unele lucruri în domeniul decontării operației la adulți, la copii tot suntem la stadiul de zeci de memorii, deși diferența este de la cer la pământ. Dacă un astfel de caz se poate rezolva cu 8-9.000 de euro într-un spital din România, statul va plăti peste peste 30.000 de euro pentru a rezvolva același caz într-o clinică din străinătate. În plus, a apărut un sistem paralel, fundații lacrimogene care strâng bani pentru cazuri punctuale, pentru a plăti pe bani mulți cazuri în strinătate. Aceste cazuri, multe dintre ele, pot fi rezolvate în spitalul nostru, dar fundațiile preferă să rezolve în clinicile din afară datorită retro-comisioanelor care se percep și contractelor de trimițător”, arată conf.dr. Victor Costache

Asta duce, spune medicul, la acumarea de „datorii record, de la an la an", pentru CNAS, „numai anul trecut a fost undeva la 230 de milioane de euro, cazuri pe care noi le plătim spitalelor – noi, pentru că de fapt nu sunt banii Casei de Sănătate, sunt banii noștri, ai asiguraților, care sunt irosiți inutil în deconturi către spitale din Occident. Haideți să ne gândim ce fac vecinii - nu?! - că e bine să avem și un termen de comparație. Poate asta e firesc, poate asta e natural? Nu! Nu este natural! Numai noi (românii, n.r.) suntem în această situație aberantă. Bulgarii, anul trecut, au decontat 180.000 de euro – da?! - la clinicile din afară, nu 230 de milioane ca românii! Fiindcă bulgarii și-au liberalizat sistemul sanitar, au dat drumul la sistemul de asigurări de sănătate privat, decontează intervențiile, banul urmează paacientul, bupă principiul Bismarckian, și lucrurile s-au regularizat de la sine

Declarațiile incediare ale reputatului chirurg le puteți urmări, integral, în VIDEO:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel