Chimioterapia, asociată cu riscuri cardiovasculare crescute. Vizați, pacienții oncologici în vârstă

chimioterapia - FOTO: Freepik
Acesta este unul din efectele pe care chimioterapia l-ar putea avea asupra vârstnicilor.

Vezi și: Substanțele chimice din ambalajele alimentare, identificate în corpul uman. Sunt asociate cu diferite probleme de sănătate

Un studiu recent publicat în jurnalul revizuit de specialitate CANCER a relevat riscuri cardiovasculare semnificative asociate cu chimioterapia la supraviețuitorii mai în vârstă de cancer.

Realizat de o echipă condusă de Suzanne Orchard, doctor în științe, de la Universitatea Monash, cercetarea se bazează pe datele colectate în cadrul studiului ASPirin în Reducerea Evenimentelor la Vârstnici (ASPREE), axându-se pe adulții cu vârsta de 70 de ani și peste din Australia și Statele Unite.

Îngrijorare în creștere pentru supraviețuitorii de cancer

Pe măsură ce ratele mortalității cauzate de cancer au scăzut datorită avansurilor în tratament, populația supraviețuitorilor de cancer continuă să crească. Cu toate acestea, aceste persoane se pot confrunta cu consecințe pe termen lung din cauza terapiilor anti-cancer. În special, inima este expusă riscurilor de inflamație declanșată de cancer și de efectele toxice ale tratamentelor precum chimioterapia și radioterapia.

Chimioterapia, impact asupra inimii

Analiza a inclus 15.454 de participanți, dintre care 1.392 au dezvoltat cancer pe parcursul unei medii de urmărire de 4,6 ani. Studiul a constatat că incidența evenimentelor de boală cardiovasculară, precum accident vascular cerebral, atac de cord și spitalizări pentru insuficiență cardiacă, era semnificativ mai mare la supraviețuitorii de cancer.

În mod specific, rata acestor evenimente a fost de 20,8 la 1.000 de persoane-an pentru cei care au dezvoltat cancer, comparativ cu doar 10,3 pentru cei fără cancer. Acest risc crescut a persistat chiar și după ajustarea pentru factorii tradiționali de risc cardiovascular.

Vezi și: Antidepresivele, impact major asupra creierului. Stimulează funcțiile cognitive

Cancere specifice și riscurile tratamentului

Incidența evenimentelor cardiovasculare a fost deosebit de pronunțată la pacienții cu cancere metastatice, cancere de sânge și cancere pulmonare. În mod notabil, chimioterapia a fost asociată cu o dublare a riscului de evenimente cardiovasculare.

Cu toate acestea, studiul a găsit rezultate neconcludente privind alte terapii sistemice, precum terapia hormonală, terapia țintită și imunoterapia, deși radioterapia toracică este cunoscută ca având un risc crescut.

Chimioterapia - FOTO: Freepik

Importanța screening-ului și prevenției

Dr. Orchard a subliniat necesitatea screening-ului timpurie și a strategiilor preventive pentru supraviețuitorii mai în vârstă de cancer.

"Cercetarea noastră contribuie la corpul tot mai mare de lucrări care indică că boala cardiovasculară legată de cancer și de tratament este un risc foarte real pentru supraviețuitorii de cancer", a declarat dr. Orchard.

Medicul a subliniat că abordarea acestor riscuri este esențială pentru îmbunătățirea atât a calității vieții, cât și a ratelor de supraviețuire pentru pacienții cu cancer.

Vezi și: Deshidratarea și forțele de compresie, asociate cu formarea ridurilor

Chimioterapia, ce este

Chimioterapia este un tip de tratament utilizat în principal pentru a combate cancerul. Aceasta implică utilizarea de medicamente care au rolul de a distruge celulele tumorale sau de a opri creșterea acestora. Chimioterapia poate fi administrată pe cale intravenoasă sau orală și poate fi folosită singură sau în combinație cu alte tratamente, precum chirurgia sau radioterapia.

Există două tipuri principale de chimioterapie:

Chimioterapie standard (tradițională): Folosește medicamente citotoxice care distrug direct celulele canceroase.

Chimioterapie țintită: Acționează asupra anumitor molecule sau căi biologice specifice implicate în creșterea și dezvoltarea cancerului, având adesea mai puține efecte secundare comparativ cu chimioterapia standard.

Chimioterapia poate avea efecte secundare, deoarece, pe lângă celulele canceroase, poate afecta și celulele sănătoase, în special cele care se divid rapid, cum ar fi cele din măduva osoasă, părul sau mucoasele. De aceea, pacienții pot experimenta simptome precum oboseală, greață, pierdere în greutate și căderea părului, potrivit American Cancer Society.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel