Chimicalele din bucătării, nocive. Cresc riscul de cancer hepatic

chimicalele din bucatarii - FOTO: Freepick
Chimicalele din bucătăriile proprii ne pot îmbolnăvi.

Chimicalele din bucătării pe care le folosim pentru curățarea ustensilelor pot avea efecte negative asupra sănătății. Un nou studiu constată că expunerea la "substanțe chimice" pe multe bunuri de uz casnic poate crește semnificativ riscul de cancer hepatic al unei persoane.

Substanțele chimice sintetice comune folosite la ambalajele produselor alimentare și în unele articole de bucătărie pot crește de patru ori riscul de cancer, avertizează un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Southern California (USC) din Los Angeles au descoperit că substanțele perfluoroalchilate pot mări riscul de carcinom hepatocelular neviral, un cancer hepatic comun, arată Daily Mail.

Persoanele care au avut cea mai mare expunere înregistrată la toxine au avut un risc de până la 4,5 ori mai mare de a fi diagnosticate cu boala.

Vezi și: Febra, valorile care ridică probleme. De ce ne simțim calzi, dar nu avem temperatură

Unde se găsesc substanțele chimice

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor avertizează că aceste substanțe chimice sunt peste tot - de la vase de gătit, apa de la robinet, la fructe de mare, îmbrăcăminte impermeabilă, produse de curățare și chiar șampon.

Probleme de sănătate

Tot mai multe studii au arătat pericolul provocat de acești compuși, despre care nu se știau foarte multe lucruri până în ultimii ani. Dar experții se tem că daunele au fost deja făcute și mulți oameni ar putea dobândi mari probleme de sănătate în viitor.

„Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolii hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că PFAS sunt asociate cu această boală”, a spus Dr. Jesse Goodrich, cercetător postdoctoral la USC.

Echipa USC a adunat date de la peste 200.000 de oameni din Hawaii și Los Angeles și a comparat 50 de oameni care au dezvoltat cancer la ficat cu alți 50 care nu au fost diagnosticați cu această boală.

Vezi și: Câte ore trebuie să dormi în funcție de vârstă? Două plante pentru un somn sănătos, care te și relaxează

Substanțe chimice prezente în sânge

Cercetătorii au analizat probe de sânge de la pacienții cu cancer înainte de diagnosticarea acestora și le-au comparat cu ale celor care nu au dezvoltat niciodată boala. Mulți oameni cu cancer de ficat au în sânge mai multe tipuri de substanțe chimice

Ei au descoperit că mulți dintre oamenii care au dezvoltat în cele din urmă cancer aveau mai multe tipuri de substanțe chimice în fluxul lor sanguin. Nivelurile mai mari au crescut, de asemenea, riscul unei persoane de a avea cancer. Oamenii care au fost expuși la chimicalele cu pricina, aflați în top 10%, au avut șanse de 4,5 ori mai mari de a suferi de cancer.

Substanțele chimice pătrund de obicei în ficat după ce au fost ingerate și devin încorporate în organ, fapt ce îi alterează funcționarea. Ca urmare a perturbării, se va forma mai multă grăsime în jurul ficatului și va pune o persoană la un risc crescut de a dezvolta boala ficatului gras non-alcoolic.

Persoanele care suferă de această afecțiune prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer la ficat. În ultimii ani, a existat o creștere a cazurilor în întreaga lume, care se crede că este legată de creșterea ratelor de obezitate în multe părți ale lumii.

Cancerul de ficat, semne și simptome. Ce să nu igori niciodată

Majoritatea oamenilor nu sesizează vreun semn de alarmă, dar cancerul la ficat poate provoca probleme stomacale, durere și alte simptome.

Cancerele hepatice sunt, conform statisticilor, a șasea cea mai frecventă formă de cancer din lume. Vârsta medie de diagnosticare este între 50 și 60 de ani. 

Cancerul hepatic - simptome

Majoritatea oamenilor nu observă niciun semn de cancer la ficat la început. Când apar, puteți observa:

- Vă simțiți plin și nu vă e foame deși ați mâncat puțin

- Aveți o umflătură sub partea dreaptă a coastelor

- Simțiți durere în partea superioară dreaptă a stomacului în apropierea umărului, în dreapta

- Sunteți deranjat la stomac

- Vi se umflă stomacul și se acumulează lichid în interior

- Vă simțiți obosit și slăbit

- Greață și vomă, frecvente

- Pruritul (mâncărimea)

- Ficatul sau splina mărite

- Slăbiți

- Fecalele sunt albe și urina închisă la culoare

- Vene mărite pe abdomen, care devin vizibile prin piele

- Observați o culoare gălbuie pe piele și în albul ochilor.

Toate aceste simptome, însă, pot semnala și alte boli, așa că de cele mai multe ori cancerul hepatic e diagnosticat în stadii avansate, notează Societatea Europeană de Oncologie (esmo.org) în ghidul pentru pacienți.

Vezi și: Cu ce să te speli pe cap pentru a scăpa de mâncărime, mătreață și căderea părului. Marinescu: Important e să fim foarte înțelepte cu părul nostru

Cancerul hepatic - factori de risc

Printre factorii de risc pentru cancerul de ficat mai multe boli cresc riscul, inclusiv:

- Hepatita B sau C pe termen lung - viruși care vă atacă și vă afectează ficatul

- Ciroză - leziuni hepatice care pot face ca țesutul cicatricial să înlocuiască țesutul sănătos

- Boala hepatică grasă non-alcoolică (boala ficatului gras non-alcoolic) - o acumulare de grăsime în ficat

- Boli hepatice cu care v-ați născut, cum ar fi hemochromatoza ereditară (atunci când excesul de fier este depozitat în ficat și în alte organe)

Alți factori de risc:

De asemenea, consumul de alcool, obezitatea, sindromul metabolic și diabetul cresc riscul de a face cancer la ficat

Și toxinele îți cresc riscul de cancer la ficat, inclusiv:

- Aflatoxine: microtoxine produse de mucegaiuri (ciuperci) care pot crește pe culturi precum porumb și alune, dacă nu sunt depozitate în mod corect

- Arsenic: un produs chimic care se găsește uneori în apă din fântâni

- Dioxid de thoriu: o substanță folosită cândva pentru anumite tipuri de raze X (nu se mai folosește)

- Clorura de vinil: o substanță chimică folosită pentru fabricarea unor tipuri de materiale plastice

Vezi și: Ți se schimbă culoarea ochilor? De Ce se întâmplă MEDICAL acest lucru

Cel mai comun tip de cancer de ficat

Carcinomul hepatocelular (HCC) se produce în principalele celule ale ficatului, numite hepatocite. Este cel mai frecvent tip de cancer hepatic, reprezentând aproximativ 90% din cazuri, conform esmo.org. HCC cauzează de obicei o tumoră care crește mai mare în timp. Dar dacă aveți atât ciroză, cât și HCC, este posibil să aveți multe tumori mici răspândite prin ficat.

Alte tipuri

Cancerul de duct biliar se produce în tuburile care transportă bila - un fluid care descompune alimentele – de la ficat până la intestinul subțire. Acesta este al doilea tip cel mai frecvent de cancer la ficat. Angiosarcomul și hemangiosarcomul sunt cancere care se găsesc în vasele de sânge ale ficatului. Ambele sunt rare și uneori cauzate de toxine. Hepatoblastomul este un cancer foarte rar care apare mai ales la copiii sub 4 ani, notează WebMD. 

Poate fi cancerul de ficat prevenit?

Puteți reduce riscul de a face cancer la ficat dacă:

- Faceți vaccinul împotriva hepatitei B

- Păstrați o greutate sănătoasă și faceți exerciții fizice.

- Limitați cantitatea de alcool consumată: până la o băutură pe zi pentru femei, două pentru bărbați.

- Nu folosiți droguri intravenoase.

- Nu faceți tatuaje și piercing-uri.

-  Practicați sexul protejat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel