Chefi la cuțite în spital: hrana din spital, medicamente pentru suflet. Florin Buicu: Când pacientul primește mâncarea să o mănânce cu drag. Dacă un spital din România poate, pot toate!

Chefi la cutite in spital - Foto: Freepick
EXCLUSIV
Chefi la cuțite pentru spital: "hrana din spital, medicamente pentru suflet". Spitalul din Sighișoara, un bun exemplu. 28 de spitale concurează pentru a oferi pacienților meniuri mai bune, mai colorate și mai bogate.

"Dacă ne gândim la mâncarea de spital, e du-te vino, vin rudele, adu-mi și un iaurt, adu-mi două ape, trei. N-ar fi mai ok să existe un fel de meniu și-și alege, și plătește privat? Decât să alerge cu trei portocale, să treacă de portar, să se foiască cu acel halat care nu apără pe nimeni.

Că se mai face, te înțelegi cu infirmiera, se duce până la chioșc și face cumpărăturile", a spus jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".

"În momentul de față, cred că sumele care sunt asigurate de la bugetul de stat pentru mâncarea din spital sunt suficiente pentru a asigura meniuri clare, bune, cu gust și cu suflet. Dacă dorește ceva suplimentar cred că depinde de capacitatea fiecărui manager în parte, de fiecare spital să îmbunătățească aceste lucruri", a spus Florin Buicu, medic primar, specialist în sănătate publică și management, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii "Dezbateri în Sănătate".

VEZI ȘI: Meniul din spital, 22 lei pe zi. Problema găsită de Florin Buicu la Spitalul din Mureș: Un pacient mi-a spus. Să întrebați ASTA când mergeți în spital

Chefi la cuțite pentru spital: "hrana din spital, medicamente pentru suflet"

Spitalul Municipal Sighișoara, în colaborare cu Federația Sanitas din România, organizează în perioada 11-13 mai 2023 evenimentul "Meniuri de spitale medicamente pentru suflet".

În cadrul evenimentului va avea loc și un concurs între blocurile alimentare din cadrul spitalelor de stat.

Concursul se organizează pentru prima dată în țară și vor participa 28 de spitale din întreaga țară și are rolul de a schimba mentalități și de a crește încrederea personalului blocurilor alimentare din spitale, dar și a pacienților în hrana oferită.

Spitalul din Sighișoara deja a implementat un sistem cu totul nou de servire a mesei și de prezentare a hranei pentru pacienți, pentru că hrana pentru pacienți nu are doar gust și culoare, ci felurile de mâncare sunt prezentate într-o manieră atractivă.

"Cred că și spitalele din România încep ușor-ușor să-și modifice comportamentul legat de partea aceasta de finanțare de mâncare. Și o să vă dau exemplul unei manifestări pe care vreau să o felicit și să o promovez. La Sighișoara, la sfârșitul acestei săptămâni se desfășoară o manifestare: hrana din spital, medicamente pentru suflet, la care participă 28 de spitale, sunt cele calificate în finală. Vorbim de blocurile alimentare de la spitale care vor concura în a prepara mâncarea pentru spital.

Un fel de Chefi la cuțite pentru spital. Și vorbim de 28 de participanți din spitale, Spitalul Elias din București, spitale din toată țara, de la Timișoara, de la Galați, spitale militare, spitale de psihiatrie, de TBC.

VEZI ȘI: Analize pe care trebuie să le faci dacă ești femeie și ai între 40 - 64 de ani. Testele simple care îți arată dacă ai cancer, tensiune, colesterol sau boli infecțioase

Va fi o manifestare la care în juriu sunt bucătari renumiți, dar și cadre didactice la de la disciplină de nutriție și dietetică din universități, fiind punctată pe de o parte, acoperirea în limita sumei de 22 lei a unui meniu pe zi, atât prânzul, cât și un desert, astfel încât pacientul, pe de o parte, să aibă pe lângă gustul mâncării și prezentarea sau forma de prezentare, astfel încât în momentul în care pacientul fiind în spital și primește mâncarea să o mănânce cu drag.

Eu am un principiu: dacă un spital din România poate înseamnă că teoretic ar trebui să poată toate spitalele din țară", a conchis medicul Florin Buicu.

"Acesta este un eveniment noi, adică suntem inițiatori și promotori ai unui astfel de eveniment care se desfășoară prima dată în țară. Un exemplu ar fi, din ceea ce am schimbat, ar fi, să zicem, o ciorbă care acum este cu ingrediente multe, cu gust și culoare și contează foarte mult și servirea în farfurie sau în casolete, cum servim noi din motive de igienă. Modul în care servim noi acum e cu elemente precum: o inimioară de Ziua Îndrăgostiților, un fluturaș la o cină pe un gris sau o budincă și asta contează foarte mult să aduci un pic de bucurie celor care sunt internați. Eliminăm în acest fel să se mai aducă de afară mâncare de către aparținători", a declarat managerul spitalului din Sighișoara.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel