CFR: Fizioterapeuții și kinetoterapeuții, „uitați” și la această majorare salarială

Kinetoterapia în secțiile de ATI ar putea fi introdusă în pachetul de servicii medicale
Colegiul Fizioterapeuților din România atrage atenția că la majorările salariale operate de Camera Deputaților, săptămâna trecută, au fost „uitați” fizioterapeuții, kinetoterapeuții, fiziokinetoterapeuți și profesorii CFM.

Colegiul Fizioterapeuților din România arată, într-o scrisoare deschisă, că în aceste momente extrem de dificile create de pandemia cu Coronavirus, „există fizioterapeuți - kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți și profesori CFM care își desfășoară activitatea în condiții de risc crescut, alături de medici și asistenți medicali, fiind detașați la TRIAJ sau pe secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), cu intervenție directă asupra pacientului cu COVID-19 prin tehnici specifice de fizioterapie respiratorie".

Prin Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență dr. Raed ARAFAT nr. 74534/28.03.2020, este recunoscută fără echivoc importanța profesiei de fizioterapeut exercitată de personal sanitar cu studii superioare care poate fi detașat/delegat la alte unități sanitare publice care înregistrează deficit major de personal medical și auxiliar pentru a ajuta în lupta contra Covid-19, arată reprezentanții Colegiului.

„Din nou, fizioterapeuții din România se simt nedreptățiți și discriminați, prin decizia membrilor Comisiei pentru muncă și protecție socială și a plenului Camerei Deputaților, adoptată în ședința de vineri, 03.04.2020, de mărire a salariilor doar a biologilor, biochimiștilor, chimiștilor, fizicienilor și psihologilor, fără a lua în calcul și solicitarea fizioterapeuților de a modifica nivelul de salarizare, conform proiectului de lege PLX589/2019 care așteaptă raportul Comisiei pentru muncă și protecție socială din noiembrie 2019", se arată în scrisoare.

Existența inechităților în ceea ce privește retribuirea specialiștilor din sistemul sanitar, a căror preocupare principală este menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate a populației, alături de medici și asistenți medicali, „nedreptățește din nou fizioterapeuții – kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuți și profesorii CFM, care fac parte din categoria de personal medico-sanitar".

„În acest moment, cei aproximativ 1.600 fizioterapeuți angajați în sistemul public de sănătate în funcțiile de fiziokinetoterapeut, kinetoterapeut și profesor CFM reprezintă personalul cu studii superioare cu cel mai scăzut nivel de salarizare (între 1.648 lei salariul unui kinetoterapeut debutant și 3.166 lei salariul net al unui fiziokinetoterapeut cu 20 de ani vechime și gradație 5). Colegiul Fizioterapeuților din România face apel la simțul responsabilității profesionale și umanitare al legiuitorului în vederea realizării cu celeritate a demersurilor pentru eliminarea inechităților salariale ce survin din Legea-Cadru nr. 153 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Astfel vor fi respectate ierarhia, nivelul studiilor și importanța socială a muncii, așa cum este firesc să se întâmple într-o țară democratică, membră a Uniunii Europene, se mai arată în document.

Cum se majorează salariile bugetarilor biologi, biochimiști, farmaciști, chimiști, fizicieni și psihologi, aflați aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel