Cerealele și leguminoasele, combinate în același meniu. Bilic: Sănătos e una și de slăbit e alta

cerealele si leguminoasele combinate. FOTO Pexels @ Trista Chen
Care sunt combinațiile istețe din alimentația vegetarienilor, dar și a celor care postesc.

”Cereale cu leguminoase

Din seria 'cum combinăm isteț alimentele', astăzi vă spun despre proteinele vegetale - prezente în cereale (grâu, paste făinoase, orez, porumb), în leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, soia, năut) și în oleaginoase (alune, fistic, migdale semințe).

Spre deosebire de proteinele de origine animală (din carne, pește, ouă, brânză) care sunt complete, proteinele vegetale sunt incomplete - le lipsesc unul sau mai mulți dintre cei 8 aminoacizi esențiali.

Se numesc 'esențiali' pentru că nu pot fi produși de organism și trebuie aduși prin alimentație (valina, leucina, izoleucina, triptofanul, fenilalanina, metionina, lizina și treonina).

Cerealele sunt sărace în lizină iar leguminoasele în metionină. În cazul vegetarienilor se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoase în cadrul aceleași mese, astfel încât să fie acoperit tot spectrul de aminoacizi.

Preparate precum paste cu fasole și/sau mazăre (tradiție în Italia), orez cu năut sau linte (tradiție libaneză), fasole boabe cu porumb (tradiție în Mexic) sunt exemple de asocieri după regulile nutriției!

Așa că dacă țineți post e corect și chiar recomandat să mâncați iahnie de fasole cu pâine, mazăre cu mărar...și cu pâine, humus...tot cu pâine”, spune Mihaela Bilic pe contul său de socializare, adăugând în privința siluetei că aceasta este ”încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta”.

La ce vârstă se începe diversificarea la bebeluși. Nutriționist: Alimentația vegetariană a copiilor, o opțiune

Câte ciuperci trebuie să mănânci: Luptă împotriva cancerului de PROSTATĂ, TOPESC grăsimea, distrug bacteriile și scad TENSIUNEA

"Au doar 10 calorii la suta de grame. Și pot fi consumate fără restricții. Iar în perioada postului, ne pot ajuta să dăm jos kilogramele în plus. Vorbim despre ciuperci.

Când ești vegetarian sau ții post, ciupercile par a fi înlocuitorul perfect pentru carne. Se spune că sunt bogate în proteine și au gust de pui, dar nu e chiar așa.

Nu trebuie să uităm că ciupercile sunt legume, asta înseamnă peste 90% apă și doar urme de proteine și grăsimi. Spre deosebire de carne, care are proteine complete în proporție de 20-25%, în ciuperci avem 3-4% proteine și acelea incomplete.

Cât despre gust, poate ciupercile champignons să aducă puțin a carne de pui.

Aveți nevoie de argumente nutriționale? Ei bine, ciupercile au multe fibre, minerale (potasiu, zinc, seleniu, fier) și toate vitaminele din grupul B.

Spre deosebire de alte legume, ciupercile nu conțin fitați, deci fierul din compoziția lor se absoarbe eficient (1mg/100g).

Conținutul bogat de potasiu ajută la scăderea tensiunii arteriale. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Deficiența de vitamine B, cauza insomniei și a insuficienței cardiace. Din ce alimente putem lua complexul B-urilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel