Cercetătorul Octavian Jurma, despre numărul infectărilor COVID: Probabil vom avea sub 2.500 de cazuri pe zi înainte de sărbători"

Octavian Jurma
Cercetătorul Ocavian Jurma crede că număru infectărilor vascădea până la sub 2.500 de cazuri, pânăde sărbători.

Cercetătorul Octavian Jurma estimează că până la sărbători, numprul infectărilor din România va scădea sub 2.500 pe zi. 

"Pe 12 noiembrie 2021, media mobilă la 7 zile a coborât sub pragul de 6.000 de cazuri pe zi pentru prima dată de la atingerea vârfului valului 4-Delta în 19 octombrie, la peste 18.000 de cazuri pe zi", a scris Octavian Jurma.

El a prezentat, apoi, două scenarii inițiale, despre care a vorbit înainte ca valul al patrulea să crească atât de puternic și, de asemenea, vorbește despre un scenariu până de sărbători.

„Practic varful valului a fost "retezat" sau "turtit" de plafonarea numarului de teste si nu am observat decat strict cresterea produsa de cresterea ratei de pozitivare.In cele din urma valul a coborat in luna noiembrie la nivele masurabile, puternic tras in jos si de scaderea abrupta a numarului de teste care a debutat in noiembrie. Asa cum am atras atentia si intr-un articol precedent, acum suntem aproape perfect aliniati la scenariul pesimist din 29 septembrie 2021.

Este o predictie aproape ireal de precisa la o luna si jumatate distanta si mi-ar place sa imi asum integral meritul pentru ea, insa este evident ca evolutia oficiala a fost puternic trasa in jos de scaderea nuamrului de teste si alocarea cazurilor pe judete, astfel incat chiar si evolutia oficiala observata inainte de "coafare" este mai degraba intre scenariul pesimist si cel de cosmar (verde si mov punctat in primul grafic).

Se confirma astfel ipoteza ca in valul 4-Delta statul roman a adoptat o strategie de imunizare de turma prin infectare”, susține cercetătorul.

„Este asadar incontestabil ca ne aflam intr-o faza de scadere accelerata a numarului zilnic de cazuri. In acest ritm vom cobori oficial sub 10,000 de cazuri pe zi inca din aceasta saptamana si sub 5,000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie.
Coborarea sub pragul de 5,000 de cazuri pe zi este importanta pentru ca este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din Romania. La 2 saptamani dupa coborarea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situatia in spitale ve deveni suportabila cu mai putin de 1,500 de internari la ATI si numarul de decese va scadea la 200 de decese pe zi.
Inseamna ca luna noiembrie va fi caracterizata de contrastul dintre scaderea rapida a numarui de cazuri noi si dramatismul de spitale si numarul crescut de decese.
Din acest punct de vedere, in luna noiembrie vom avea varful de decese care urmeaza varfului de cazuri din luna octombrie.
Asadar vestea buna este ca pana la inceputul lunii decembrie vom cobora sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) si probabil sub 2,500 de cazuri pe zi (1.5 la mie) inainte de sarbatori”, mai spune el.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel