Cercetătorii italieni au descoperit că o genă provoacă boala Alzheimer

Alzheimer - Foto: Freepik @user9645301
Cercetătorii italieni au descoperit o nouă genă care provoacă boala Alzheimer, potrivit unui nou studiu publicat.

Rezultatul este rodul colaborării mai multor grupuri de cercetare italiene, angajate de ani de zile în studiul cauzelor genetice ale bolii, coordonate de spitalul Molinette din Città della Salute din Torino.

Descoperirea, publicată în revista științifică internațională Alzheimer's Research & Therapy, „sugerează rolul mutațiilor genetice rare și ca o cauză a bolii la bătrânețe”, explică Innocenzo Rainero, care conduce Centrul pentru Alzheimer și demențe asociate al spitalului Molinette și al Universității din Torino.

Grupul științific, coordonat de dr. Elisa Rubino, cercetător la Centrul de boli Alzheimer de la Molinette, a studiat timp de mai mulți ani o familie italiană cu boala Alzheimer cu debut senil, descoperind că aceasta era cauzată de mutații ale genei Grin2C, o genă care codifică o subunitate a receptorului glutamat Nmda.

Acest lucru a fost realizat prin utilizarea de tehnici avansate de genetică moleculară.

În plus, a fost posibil să se demonstreze efectele pe care această mutație le provoacă în modele celulare prin creșterea excitabilității neuronale și modificarea legăturii acestei proteine cu alte proteine neuronale.

"Până în prezent, se știa că mutațiile rare ale genelor Psen1, Psen2 și App provoacă boala Alzheimer, în special la vârsta presenilă”, comentează Rainero, care a contribuit deja la identificarea Psen1 în 1995.

„Ne așteptăm ca Grin2C să fie o cauză foarte rară a bolii Alzheimer”, explică Rubino, subliniind că ”totuși, cel mai semnificativ aspect al cercetării este confirmarea rolului pe care mecanismele de excitotoxicitate legate de glutamat îl pot avea în dezvoltarea bolii.

Atunci când glutamatul interacționează cu receptorul Nmda de pe neuroni, se deschide un canal care favorizează intrarea ionilor de calciu.

Dacă această stimulare este excesivă, provoacă o excitare intensă a neuronului care duce la moartea celulară”.

Din punct de vedere clinic, este deosebit de interesant de observat cum, înainte de dezvoltarea deficitului cognitiv, pacienții purtători ai mutației au dezvoltat o tulburare de dispoziție depresivă de ani de zile, spun cercetătorii.

Noul studiu, notează ei, „va necesita dezvoltarea de noi medicamente capabile să reducă excitotoxicitatea cerebrală indusă de glutamat pentru a încetini progresia acestei boli dramatice”.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu Elisa Giorgio de la Departamentul de medicină moleculară al Universității din Pavia, cu Alfredo Brusco de la Departamentul de neuroștiințe al Universității din Torino și cu Fabrizio Gardoni de la Departamentul de farmacologie și științe biomoleculare al Universității din Milano.

Boala Alzheimer este principala cauză a deficitelor cognitive grave și a devenit una dintre principalele probleme de sănătate la nivel mondial.

Cercetările științifice au arătat că boala este rezultatul unei interacțiuni complexe între factorii genetici și numeroși factori de mediu, precum hipertensiunea, obezitatea, diabetul, depresia și izolarea socială, care favorizează depunerea în creier a două proteine toxice, beta-amiloidul și proteina tau, responsabile de neurodegenerare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Studiu: o proteină din sângele de stridie ajută la lupta împotriva superbacteriilor

Crossuri externe

pixel