Centrul de Mari Arși, primul din țară, inaugurat azi la Timișoara

Spitalul Județean de Urgență Timișoara. Foto: SCJUPBT
Centrul de Mari Arși a fost inaugurat azi, la Timișoara. Este primul de acest nivel, iar dotarea lui a costat aproape două milioane de euro și vor funcționa două linii de gardă.

Centrul de Mari Arşi (Casa Austria) din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara a fost inaugurat azi în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea. Ea a apreciat că dotările se ridică sau chiar depăşesc condiţiile unităţilor similare din străinătate.

"În sfârşit, avem un centru pentru mari arşi care poate să trateze acest pacient în condiţii absolut optime pentru această patologie. Am văzut centre din străinătate şi sunt nespus de mândră că acest centru este poate chiar la un nivel superior. Este foarte important că începând de joi acest centru va putea să primească pacienţi, că are medici şi personal mediu pregătit să trateze acest tip de pacienţi, că Ministerul Sănătăţii, autorităţile locale şi spitalul au realizat această minune. Este o zi istorică. Practic, sunt primele paturi care corespund cu adevărat tuturor standardelor", a declarat ministrul Sorina Pintea.

Pentru centrul din Timişoara, a cărui dotare s-a ridicat la aproape 2 milioane de euro, s-a aprobat funcţionarea a încă două linii de gardă şi a încă două posturi de medici pe specialitatea chirurgie plastică.

Din cele cinci boxe, trei sunt funcţionale imediat, iar celelalte două, după ce Consiliul Judeţean (CJ) Timiş va semna recepţia, dar ministra Sănătăţii a afirmat că dacă va fi nevoie şi vor fi pacienţi care vor necesita îngrijiri imediate, este convinsă că nu vor fi piedici.

"Avem tot ce ne trebuie, nu cred că cineva va spune nu puneţi pacienţii pentru că nu avem o hârtie. Îmi asum eu acest lucru", a subliniat Sorina Pintea.

Celelalte două boxe vor fi funcţionale în maximum trei săptămâni.

"Aparatura medicală este achiziţionată şi achitată de către Ministerul Sănătăţii, cu finanţare de la Banca Mondială. Boxele sunt gata, primele trei vor intra în funcţie. Aceste lucrări suplimentare au fost necesare pentru că un generator care asigură energia electrică în caz de probleme şi o altă achiziţie a Ministerului Sănătăţii, prin Banca Mondială. De aceea vom porni cu trei boxe. Am considerat obligatoriu să le pornim, pentru că fiind finalizate, personal existent, aparatura sosită de la Ministerul Sănătăţii, era incorect şi inuman să nu pornim cu ele, chiar dacă pentru celelalte două. Avem 50 de persoane care lucrează", a explicat directorul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina.

Pentru cei cinci pacienţi care vor fi trataţi aici, centrul are medici de gardă, specialişti ATI-şti şi chirurgie plastică care îi deservesc doar pe aceştia.

Clinica de mari arşi de la Timişoara este prima din ţară de o asemenea anvergură, notează agerpres.ro.

"O parte din aparatură este sosită, iar o parte din aparatură urmează să sosească. Clinica este dotată la ora actuală, astfel că ea poate să fie utilizată. Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Timiş a luat probele biologice, rezultatele sunt excelente, nu a fost nici cea mai mică problemă din acest punct de vedere. Trei boxe vor fi funcţionale din această săptămână, iar celelalte două, probabil, la finele lunii octombrie", a afirmat Marius Craina. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel