Centrele de permanență vor funcționa cu mai puține cadre medicale. Ministerul Sănătății propune schimbări

centrele de permanenta - FOTO: Freepick
Centrele de permanență vor putea funcționa cu mai puține cadre medicale. În plus, astfel de centre se vor putea înființa și în zonele rurale.

Centrele de permanență vor putea fi deservite de cinci medici și cinci asistenți medicali. Ministerul Sănătății a lansat în transparență decizională o nodificare legislativă privind activitatea centrelor de permanență pentru asistență medicală primară.

Se reduce numărul cadrelor medicale

Potrivit documentului, se reduce numărul cadrelor medicale care vor deservi centrele de permanență. În prezent, pentru funcționarea unui centru de permanență este necesară formarea unei echipe medicale formată din minimum 7 medici și 7 asistenți medicali.

”Centrele de permanenţă funcţionează cu un număr de minimum 7 posturi de medic şi cu minimum 5 posturi de asistent medical (…). Prin excepție (…), în situaţia în care, în mediul rural, nu se poate respecta condiţia ca centrul de permanență să funcționeze cu un număr minim de 7 posturi de medic pentru asigurarea serviciului în regim de gardă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu minim 5 posturi de medic, în condițiile asigurării funcționării centrului de permanență”, prevede proiectul de act normativ.

Vezi și: Un nou caz de variola maimuței. Al doilea din țară

Noi centre, înființate cu acordul consiliilor locale

Documentul prevede aprobarea înființării centrului de permanență de către ministrul Sănătății, prin notă de aprobare în baza fundamentării prezentate de direcţiile de sănătate publică cu acordul prealabil al consiliilor locale, dacă este cazul.

“Apreciem că acordul prealabil al consiliilor locale nu este necesar în cazul în care spațiul și dotarea sunt asigurate de echipa medicală, iar înființarea centrului de permanență este solicitată de grupul de medici asociați prin convenție de asociere pentru participarea la continuitatea serviciilor de asistență medicală primară în regim de gardă prin centrele de permanență”, mai arată documentul.

Vezi și: De ce strănuți când te pensezi

Criterii pentru înființarea centrelor de permanență

În mediul rural centrele de permanență sunt înființate ținând cont de următoarele criterii:

- la o populație de minim 5000 de locuitori un  centru de permanență.

- numărul de persoane, estimat de către direcțiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanență să fie mai mare de 200 persoane/lună în medie.

- În localitățile rurale izolate, greu accesibile, precum și în localitățile în care nu există acces la servicii de asistență medicală pentru populația din zonă se pot înființa centre de permanență fără respectarea criteriilor.

În mediul urban, centrele de permanență se înființează ținând cont de următoarele criterii:

- în localitățile cu o populație sub 25.000 de locuitori, un centru de permanență.

- în localitățile cu o populație mai mare de 25.000 de locuitori, un centru de permanență la 25.000 de locuitori.

- numărul de persoane estimat, de către direcțiile de sănătate publică, care apelează la centrul de permanență să fie mai mare de 300 persoane/lună în medie.

Vezi și: Casca de protecție, când și cum se poartă CORECT. Medic: Există riscul să se agațe în ea și să se stranguleze

Cum se pot desființa centrele de permanență

- constatarea neîndeplinirii criteriillor de înființare.

- dizolvarea convenției de asociere a medicilor în vederea participării la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă.

- retragerea sau anularea autorizației sanitare de funcționare a centrului de permanență.

- constatarea de către echipele mixte de control, formate din reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică și ai caselor de asigurări de sănătate, a abaterilor de la normele de funcționare.

Vezi și: COVID, influență ciudată asupra gripei. Yamagata, noul virus: Nu este tipic pentru nicio perioadă a anului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel