Cele trei semne care îți arată că intestinul tău nu este sănătos. Apar chiar și pe piele. La ce să mai fii atent

cele trei semne care iti arata ca intestinul tau nu este sanatos - FOTO: Freepik
Cele trei semne care îți arată că intestinul tău nu este sănătos sunt ușor de remarcat, dar adesea ignorate.

Cele trei semne care îți arată că intestinul tău nu este sănătos au fost dezvăluite de medici. Sunt mai puțin luate în seamnă. Balonarea, oboseala și schimbarea greutății pot fi toate semnele unui intestin nesănătos

Experții spun că o sănătate intestinală precară poate fi, de asemenea, legată de cancer și ar trebui verificată. Instinctul tău poate dezvălui multe despre sănătatea ta - în special semne că ceva nu este în regulă la nivel intern.

Dar nu trebuie să fiți atenți doar la diaree și la crampe stomacale.

Gaze intestinale

O persoană obișnuită are gaze de până la 40 de ori pe zi, potrivit organizației caritabile Guts UK. Dar dacă aveți gaze după ce mâncați anumite alimente, poate fi un semn că intestinul dvs. nu descompune alimentele așa cum ar trebui.

“Unele gaze și balonări sunt de fapt normale și sunt un semn bun că microbiota lucrează din greu pentru a digera fibrele alimentare pe care noi nu avem enzimele necesare pentru a le descompune, așa că microbiota o face pentru noi.

Cu toate acestea, balonarea abdominală severă continuă și vânturile excesive, care este adesea cuplată cu alte simptome intestinale supărătoare, cum ar fi scaunele moi și/sau nevoia urgentă de a merge, poate fi un semn de malabsorbție“, a declarat Anna Pettit, specialist în intestine și dietetician la Clinica de sănătate intestinală, potrivit Daily Mail.

Aceasta poate fi cauzată de intoleranțe alimentare, cum ar fi intoleranța la lactoză, potrivit dr. Pettit. Aceasta apare atunci când oamenii nu au o cantitate suficientă de enzimă numită lactază, care ajută la digestia lactozei - un zahăr care se găsește în produsele lactate.

“Uneori, aceste simptome de malabsorbție sunt cauzate de pancreasul care nu produce suficiente enzime pentru a digera corect alimentele.  Scaunele pot fi, de asemenea, de culoare portocalie sau palidă, cu bucăți de alimente nedigerate, împreună cu balonare și vânt excesiv”, a mai explicat dr. Pettit.

Dacă vă confruntați cu balonare persistentă sau dacă aceasta este însoțită de o pierdere bruscă în greutate, dureri abdominale sau diaree, ar trebui să consultați un medic de familie, deoarece poate fi un simptom al unei afecțiuni intestinale mai grave, potrivit Guts UK.

Vezi și: Sângerare nazală: 10 probleme pe care le poți avea. Ce să faci când îți curge sânge din nas și cum oprești sângerarea. De ce poziția pe spate e greșită

Schimbări ale dispoziției

Un intestin sănătos poate însemna și o minte sănătoasă, potrivit experților.

”Digestia și sănătatea noastră mentală sunt conectate prin intermediul axei intestin-cerebel - comunicarea direcțională dintre creier și intestine. Orice perturbare de-a lungul axei intestin-creier poate duce la stres, anxietate, depresie și alte afecțiuni mentale, cum ar fi schizofrenia”, a mai explicat dr. Pettit.

Perturbarea este cauzată de un dezechilibru între microorganismele din intestin, care sunt responsabile pentru menținerea unei digestii sănătoase.

Atunci când prea multe bacterii “rele” se dezvoltă în intestin, aceasta poate duce la probleme mentale, precum și la probleme fizice, sugerează studiile.

Experții spun că acest lucru se poate datora faptului că intestinul furnizează aproximativ 95% din serotonina din organism - hormonul care afectează starea de spirit și emoțiile.

Vezi și: Parureza, vezica timidă, afecțiune comună. Ce este și ce complicații pot să apară

Probleme ale pielii

Unele alimente vă pot provoca apariția unor coșuri. Zahărul rafinat și grăsimile saturate pot fi deseori vinovate de o piele proastă, deoarece pot provoca un dezechilibru al bacteriilor intestinale - cunoscut sub numele de disbioză.

Acest lucru poate contribui la probleme ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea, eczema, psoriazisul și chiar mătreața.

La fel ca și axa intestin-creier, există și o axă intestin-piele. Microbii intestinali nu sunt aprovizionați cu microbii potriviți în rândul celor care urmează o dietă nesănătoasă.

Vezi și:Motivul care duce la destrămarea familiilor. Daniel Balaș: Nu găsiţi 3-4 ore să staţi cu copilul sau nevasta. Dacă într-o familie nu se discută, familia aia e moartă

Acest lucru poate duce la disbioză, care contracarează sistemul imunitar pentru a declanșa răspunsul inflamator.

“Multe afecțiuni ale pielii sunt cauzate de disbioza microbiotei intestinale. Disbioza intestinală poate duce la erupții cutanate, eczeme, rozacee, dermatită și altele, deoarece toate acestea sunt cauzate de inflamație”, a mai explicat dr. Pettit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel