Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Cele trei semne care îți arată că intestinul tău nu este sănătos au fost dezvăluite de medici. Sunt mai puțin luate în seamnă. Balonarea, oboseala și schimbarea greutății pot fi toate semnele unui intestin nesănătos
Experții spun că o sănătate intestinală precară poate fi, de asemenea, legată de cancer și ar trebui verificată. Instinctul tău poate dezvălui multe despre sănătatea ta - în special semne că ceva nu este în regulă la nivel intern.
Dar nu trebuie să fiți atenți doar la diaree și la crampe stomacale.
O persoană obișnuită are gaze de până la 40 de ori pe zi, potrivit organizației caritabile Guts UK. Dar dacă aveți gaze după ce mâncați anumite alimente, poate fi un semn că intestinul dvs. nu descompune alimentele așa cum ar trebui.
“Unele gaze și balonări sunt de fapt normale și sunt un semn bun că microbiota lucrează din greu pentru a digera fibrele alimentare pe care noi nu avem enzimele necesare pentru a le descompune, așa că microbiota o face pentru noi.
Cu toate acestea, balonarea abdominală severă continuă și vânturile excesive, care este adesea cuplată cu alte simptome intestinale supărătoare, cum ar fi scaunele moi și/sau nevoia urgentă de a merge, poate fi un semn de malabsorbție“, a declarat Anna Pettit, specialist în intestine și dietetician la Clinica de sănătate intestinală, potrivit Daily Mail.
Aceasta poate fi cauzată de intoleranțe alimentare, cum ar fi intoleranța la lactoză, potrivit dr. Pettit. Aceasta apare atunci când oamenii nu au o cantitate suficientă de enzimă numită lactază, care ajută la digestia lactozei - un zahăr care se găsește în produsele lactate.
“Uneori, aceste simptome de malabsorbție sunt cauzate de pancreasul care nu produce suficiente enzime pentru a digera corect alimentele. Scaunele pot fi, de asemenea, de culoare portocalie sau palidă, cu bucăți de alimente nedigerate, împreună cu balonare și vânt excesiv”, a mai explicat dr. Pettit.
Dacă vă confruntați cu balonare persistentă sau dacă aceasta este însoțită de o pierdere bruscă în greutate, dureri abdominale sau diaree, ar trebui să consultați un medic de familie, deoarece poate fi un simptom al unei afecțiuni intestinale mai grave, potrivit Guts UK.
Un intestin sănătos poate însemna și o minte sănătoasă, potrivit experților.
”Digestia și sănătatea noastră mentală sunt conectate prin intermediul axei intestin-cerebel - comunicarea direcțională dintre creier și intestine. Orice perturbare de-a lungul axei intestin-creier poate duce la stres, anxietate, depresie și alte afecțiuni mentale, cum ar fi schizofrenia”, a mai explicat dr. Pettit.
Perturbarea este cauzată de un dezechilibru între microorganismele din intestin, care sunt responsabile pentru menținerea unei digestii sănătoase.
Atunci când prea multe bacterii “rele” se dezvoltă în intestin, aceasta poate duce la probleme mentale, precum și la probleme fizice, sugerează studiile.
Experții spun că acest lucru se poate datora faptului că intestinul furnizează aproximativ 95% din serotonina din organism - hormonul care afectează starea de spirit și emoțiile.
Vezi și: Parureza, vezica timidă, afecțiune comună. Ce este și ce complicații pot să apară
Unele alimente vă pot provoca apariția unor coșuri. Zahărul rafinat și grăsimile saturate pot fi deseori vinovate de o piele proastă, deoarece pot provoca un dezechilibru al bacteriilor intestinale - cunoscut sub numele de disbioză.
Acest lucru poate contribui la probleme ale pielii, cum ar fi acneea, rozaceea, eczema, psoriazisul și chiar mătreața.
La fel ca și axa intestin-creier, există și o axă intestin-piele. Microbii intestinali nu sunt aprovizionați cu microbii potriviți în rândul celor care urmează o dietă nesănătoasă.
Acest lucru poate duce la disbioză, care contracarează sistemul imunitar pentru a declanșa răspunsul inflamator.
“Multe afecțiuni ale pielii sunt cauzate de disbioza microbiotei intestinale. Disbioza intestinală poate duce la erupții cutanate, eczeme, rozacee, dermatită și altele, deoarece toate acestea sunt cauzate de inflamație”, a mai explicat dr. Pettit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...