Cele trei legume care îngrașă. Duc și la creșterea glicemiei. Efectele sunt vizibile la persoanele de vârstă mijlocie

cele trei legume care ingrasa - FOTO: Freepik@azerdbaijan_stockers
Cele trei legume care îngrașă. Acestea contribuie la acumularea unor kilograme nedorite, mai ales în cazul persoanelor de vârstă mijlocie. În plus, sunt nelipsite de pe mesele românilor.

Cele trei legume care îngrașă. Persoanele care consumau cartofi, mazăre și porumb dulce aveau tendința de a acumula mai multă greutate în comparație cu cei care optau pentru broccoli, morcovi și spanac. Studiul aduce în discuție importanța calității și sursei carbohidraților în gestionarea pe termen lung a greutății corporale, având un impact mai semnificativ asupra persoanelor cu exces de greutate.

Este important de menționat că aceasta este o cercetare observațională și nu poate demonstra o relație cauzală între consumul de legume și creșterea în greutate, iar precizia informațiilor furnizate de participanți este un factor de limitare.

Studiu întins pe 24 de ani

Un nou studiu realizat de Harvard TH Chan School of Public Health a identificat trei legume care, potrivit cercetărilor, pot contribui la creșterea în greutate în timpul vârstei mijlocii. Pe parcursul a două decenii, persoanele implicate în proiectul de cercetare au avut tendința de a lua în greutate, dar unii au făcut-o mai mult decât alții.

Dieta a 136.432 de persoane a fost investigată pe o perioadă de 24 de ani, împreună cu datele din chestionarele completate de participanți. Cei implicați în studiu aveau vârsta de 65 de ani sau mai puțin între anii 1985 și 2014, perioada în care s-a desfășurat cercetarea.

La începutul proiectului de cercetare și la fiecare patru ani ulterior, participanții au furnizat informații despre istoricul lor medical, caracteristicile personale și stilul de viață. În medie, oamenii au luat în greutate 1,5 kg (3,3 lbs) la fiecare patru ani, ceea ce a însemnat aproximativ 1,5 stone (9,5 kg) în următoarele două decenii, potrivit Express.

Vezi și: De ce să adaugi boabe de piper în mașina de spălat. Trucul de care te vei îndrăgosti

Legumele incriminate: cartofii, mazărea și porumbul

Studiul a arătat că cei care consumau cartofi, mazăre și porumb dulce aveau mai multe șanse să acumuleze mai multă greutate decât cei care consumau broccoli, morcovi și spanac.

Persoanele care mâncau legume non-starchy, cum ar fi broccoli, morcovi și spanac, aveau tendința de a pune cu 6,6 lbs (3 kg) mai puțin decât cei care mâncau legume bogate în amidon.

Cei care consumau cartofi și porumb dulce se așteptau să câștige 5,7 lbs (2,6 kg) în plus în aceeași perioadă de timp.

Aceste asocieri au fost mai puternice în rândul participanților care aveau greutatea corporală în exces comparativ cu cei care aveau o greutate mai sănătoasă. De asemenea, majoritatea acestor asocieri între legume și greutate au fost mai pronunțate în rândul femeilor.

În plus, creșterea încărcării glicemice - efectul asupra nivelurilor de zahăr din sânge - a fost puternic legată de creșterea în greutate.

Vezi și: Condimentul care înlocuiește zahărul. Este o alternativă sănătoasă cu beneficii uimitoare. Suprimă pofta de mâncare și menține sănătatea inimii

Ce ar trebui să consumăm

Trecerea la alimente bogate în fibre, cum ar fi cereale integrale și fructe precum merele, ar putea reduce efectul creșterii în greutate în timpul vârstei mijlocii.

Autorii au remarcat că este vorba despre un studiu observațional, deci nu poate afirma că consumul anumitor legume cauzează creșterea în greutate. Există limite ale cercetării, cum ar fi depinderea de exactitatea informațiilor furnizate de participanți pe parcursul perioadei de cercetare.

Cu toate acestea, descoperirile ”subliniază importanța potențială a calității și sursei carbohidraților pentru gestionarea pe termen lung a greutății”. Acest lucru pare să fie valabil în special pentru persoanele care au deja exces de greutate.

Studiul a fost publicat în British Medical Journal (BMJ).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel