Cele mai sărace țări din lume se confruntă atât cu obezitate, cât și cu malnutriție

O treime dintre cele mai sărace țări din lume se confruntă cu niveluri ridicate de obezitate, precum și malnutritie, potrivit unui raport din The Lancet.

Acesta spune că problema este cauzată de accesul global la alimentele ultra-procesate și de lipsa de mișcare, notează BBC. 

Autorii solicită modificări ale „sistemului alimentar modern" pe care cred că îl vor conduce.

Țările din Africa sub-Sahariană și Asia sunt cele mai afectate.

Raportul estimează că aproape 2,3 miliarde de copii și adulți de pe planetă sunt supraponderale și peste 150 de milioane de copii au înregistrat o creștere constantă.

Și multe țări cu venituri mici și medii se confruntă simultan cu aceste două probleme - cunoscută drept „dubla povară a malnutriției".

Aceasta înseamnă că 20% dintre persoane sunt supraponderale, 30% dintre copiii sub patru ani nu cresc corect, iar 20% dintre femei sunt clasificate drept prea slabe.

Locurile în care prea mulți sunt grași și prea mulți sunt slabi

Până în anii 2010, 14 țări cu unele dintre cele mai mici venituri din lume au dezvoltat această „dublă problemă" încă din anii '90.

Sistemele alimentare defecte

Autorii raportului spun că ar trebui luate măsuri de către guverne, Organizația Națiunilor Unite și academicieni pentru a rezolva problema și indică cu atenție schimbării dietei.

Modul în care oamenii mănâncă, beau și se mișcă se schimbă. Creșterea numărului de supermarketuri, disponibilitatea ușoară a alimentelor mai puțin nutritive, precum și o scădere a activității fizice, duc la creșterea în greutate a mai multor persoane.

Și aceste schimbări afectează țările cu venituri mici și medii, precum și cele cu venituri mari.

"Ne confruntăm cu o nouă realitate nutrițională", spune autorul principal dr. Francesco Branca, directorul departamentului de nutriție pentru sănătate și dezvoltare la Organizația Mondială a Sănătății.

„Nu mai putem caracteriza țările drept venituri mici și subnutriți sau venituri mari și obezitate.

„Toate formele de malnutriție au un numitor comun - sistemele alimentare care nu reușesc să ofere tuturor oamenilor o dietă sănătoasă, sigură, accesibilă și durabilă".

Dr Branca a spus că schimbarea acestei schimbări este necesară în sistemele alimentare - de la producție și procesare, prin comerț și distribuție, stabilirea prețurilor, comercializarea și etichetarea, până la consum și deșeuri.

„Toate politicile și investițiile relevante trebuie reexaminate radical", a spus el.

Ce înseamnă o dietă de calitate?

Conform raportului, acesta conține:

multe fructe și legume, fibre, nuci și semințe
cantități medii de alimente de origine animală
cantități minime de carne procesată
cantități minime de alimente și băuturi bogate în energizant și zahăr adăugat, grăsimi saturate, grăsimi trans și sare

Dietele de înaltă calitate reduc riscul de malnutriție prin încurajarea creșterii sănătoase, dezvoltării și protecției organismului împotriva bolilor de-a lungul vieții

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel