Cele mai promițătoare 3 vaccinuri COVID-19: cât vor costa, câte doze sunt comandate și cum vor fi depozitate

Mii de persoane au făcut vaccinul Pfizer / BioNTech, care este în faza 3 de studiu clinic. Foto: BioNTech
EXCLUSIV
Două vaccinuri COVID-19, Pfizer și Moderna, s-au dovedit a fi extrem de eficiente în studiile din faza târzie în ultimele zile, provocând optimism într-un moment în care sistemele de sănătate din Europa și SUA sunt aproape de limite. Încă unul - cel al AstraZeneca și Oxford - vine tare din urmă. Dar cât vor costa și cât de grea va fi distribuirea și depozitarea lor? 

Bătălia globală pentru aprovizionarea cu potențialele vaccinuri COVID-19 ridică numeroase probleme: accesul echitabil, logistica de care va fi nevoie, distribuția și, probabil, cel mai semnificativ, prețul pe care-l vor avea, dat fiind faptul că e vorba de precomenzi care se ridică deja la miliarde de doze. Cu atât mai mult cu cât din ce se știe până acum, oricare dintre cele mai avansate trei vaccinuri va fi aprobat, va fi nevoie de două doze per persoană. Toate cele trei companii farmaceutice s-au apucat deja de producție în masă, un risc financiar asumat, făcut cu scopul ca, odată aprobate vaccinurile, să poată să le distribuie în cantități cât mai mari, la nivel global. 

Primele două și cele mai avansate vaccinuri, pentru care avem deja date parțiale din studiile finale de fază 3, sunt cel realizat de gigantul farmaceutic Pfizer în colaborare cu firma germană BioNTech și cel al americanilor de la Moderna. 

Cât se estimează că va costa vaccinul Moderna

Firma de biotehnologie americană Moderna a anunțat luni că datele preliminare ale studiilor clinice de fază 3, ultimul de care au nevoie pentru aprobare, arată că vaccinul conceput de ea are o eficiență de peste 94,5% în prevenirea Covid-19. Trebuie administrat în două doze, injectate la patru săptămâni una de alta. 

Vestea a venit la câteva zile după ce gigantul Pfizer și partenerul său BioNTech anunțaseră, tot pe date parțiale, un nivel similar de eficacitate pentru vaccinul lor – de 95%. Ambele vaccinuri folosesc tehnologia ARN messenger sau ARNm. Este o nouă abordare în industria vaccinurilor, care utilizează material genetic – nu virusul în sine - pentru a provoca un răspuns imun.

Moderna a declarat că vaccinul ei rămâne stabil la temperatura de 36-46 grade Fahrenheit (1,1 – 2,2 grade Celsius), temperatura normală a unui frigider standard sau a unuia medical, timp de până la 30 de zile. Poate fi păstrat timp de până la șase luni la - 4 grade Fahrenheit, adică la -20 de grade Celsius. 

În august, conducerea Moderna spunea că o doză va costa între 32 și 37 USD pentru unii clienți și că e dispusă să reducă prețul pentru contracte mari. Compania din Boston se așteaptă ca până la finalul anului să aibă cicrca 20 de milioane de doze gata de distribuit pe teritoriul american, iar anul viitor să aibă undeva între 500 și 1 miliard de doze de distribuit la nivel global. Până acum se știe că SUA a comandat 100 de milioane de doze, Canada circa 56 de milioane și Elveția 4,5 milioane, conform CNBC.com

Vaccinul Pfizer-BioNTech

Pfizer și BioNTech au anunțat că rezultatele parțiale ale vaccinului lor arătă o eficiență de 95% în prevenirea infecției cu coronavirus. E nevoie de injectarea a două doze, la distanță de 21 de zile una de alta. Vaccinul trebuie însă depozitat la o temperatură de minus 94 grade Fahrenheit – echivalentul a peste -70 de grade Celsius - și necesită echipamente speciale cu gheață uscată de depozitare și de transport. 

Pfizer intenționează să livreze până la 1,3 miliarde de doze anul viitor, ceea ce necesită multă gheață uscată (dioxid de carbon în formă solidă la -78 grade Celsius) și o mulțime de cutii izoterme. Cutiile vor conține până la 975 flacoane (4.875 doze) și pot fi reumplute cu gheață uscată pentru până la 15 zile de depozitare, notează DC News.

„Rezultatele studiului marchează un pas important în această călătorie istorică de opt luni pentru a prezenta un vaccin capabil să ajute la încetarea acestei pandemii devastatoare. Continuăm să ne mișcăm cu viteza științei pentru a compila toate datele colectate până acum și pentru a le împărtăși cu autoritățile de reglementare din întreaga lume”, a anunțat dr. Albert Bourla, președinte și CEO Pfizer. „Cu sute de mii de oameni din întreaga lume infectați în fiecare zi, trebuie să avem urgent un vaccin sigur și eficient în lume”, a continuat el.

„Suntem recunoscători că primul studiu global care a atins punctul final de analiză a eficacității indică o că o rată ridicată de protecție împotriva COVID-19 poate fi atinsă foarte rapid, după prima doză de 30 µg, subliniind puterea (vaccinului candidat, n.r.) BNT162 în furnizarea de protecție timpurie”, a spus dr Ugur Sahin, CEO și cofondator al BioNTech.

Pfizer și BioNTech, care au depus deja la FDA (Administrația americană pentru Alimente și Medicamente) o cerere de aprobare de urgență, au lansat marți un program pilot de distribuire a vaccinului experimental în Rhode Island, Texas, New Mexico și Tennessee. Teste similare dar la o scară mai mare ar urma să fie făcute și în Kalamazoo, Michigan și în Puurs, Belgia.

Companiile partenere se estimează că vor cere circa 20 de dolari pe doză, conform Business Standard, adică la jumătate de preț față de Moderna.

Pfizer și BioNTech au, de asemenea, precomenzi globale mult mai mari: Uniunea Europeană a comandat circa 300 de milioane de doze, Japonia vra 120 de milioane, iar SUA a pre-cumpărat 100 de milioane. Marea Britanie, Canada, Australia și Chile au cerut cel puțin câte 10 milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford

Din urmă vine gigantul farmaceutic britanic AstraZeneca care dezvoltă un vaccin Covid-19 în colaborare cu Universitatea din Oxford. Ei spun că vor da publicității rezultatele studiilor de fază târzie înainte de sfârșitul anului, dar se știe deja că vaccinul lor a produs un răspuns imun similar la adulții mai în vârstă și mai tineri. Conform Reuters, vaccinul este păstrat înghețat în containere mari, dar la el va fi adăugat un ingredient cheie astfel încât flacoanele să poată fi păstrate în gheață. Aceasta este un vaccin vectorial viral realizat dintr-o versiune „slăbită” a unui virus comun pentru gripă găsit la cimpanzei.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford, care și el trebuie administrat în două doze, ar urma să aibă un preț estimativ de circa 3 - 4 USD, potrivit Financial Times, citând oferte de aprovizionare convenite până pe 7 octombrie anul acesta.

Pentru vaccinul britanic s-au făcut deja precomenzi importante: SUA și India vor 500 de milioane de doze, UE a ajuns la un acord pentru a cumpăra 400 de milioane, iar alianța Covax a comandat 300 de milioane. Marea Britanie, Japonia, Indonezia, Brazilia și restul țărilor din America Latină, au și ele comenzi de cel puțin 100 de milioane de doze.

CEO-ul AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat, pe 5 noiembrie, că firma va trata „dezvoltarea vaccinului ca un răspuns la o urgență globală de sănătate publică și nu ca o oportunitate comercială. (...) Ne-am angajat să oferim vaccinul la nivel global, fără niciun profit pe durata pandemiei. Asta înseamnă că toate acordurile de aprovizionare existente vor fi realizate pe această bază”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel