Cele mai nesănătoase alimente pentru inimă, în special dacă ai peste 50 de ani

Alimente
Unele alimente sunt extrem de dăunătoare pentru inimă, în special pentru persoanele trecute de 50 de ani. Protejați-vă inima renunțând la aceste alimente.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, intervalul de vârstă cuprins între 50 și 60 de ani este cel în care oamenii acumulează mai multă greutate, în special în jurul mijlocului și pot apărea factori de risc pentru boli de inimă.

Medicii recomandă să ne ocupăm din timp de sănătatea inimii și să evităm, pe cât posibil, factorii de risc. Presupunând că nu fumați, sfatul este foarte simplu și specific: mâncați mai puține alimente nesănătoase.

Iată o listă cu cele mai nesănătoase alimente pentru inimă, potrivit dieteticienilor.

1 Carne grasă și alimente prăjite

„Dacă vrei să-ți menții inima sănătoasă după 50 de ani, este timpul să te uiți serios la aportul de grăsimi saturate”, spune Rebecca Schilling, un nutriționist dietetician. „Majoritatea clienților mei de peste 50 de ani se luptă cu această recomandare. Au fost crescuți cu carne roșie și pui prăjit, iar gândul de a deveni vegani îi sperie”. Dar nu se poate ocoli adevărul că o dietă bogată în grăsimi saturate și săracă în fructe, legume și fibre contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă.

„Alimentele bogate în grăsimi saturate duc la înfundarea arterelor, creșterea colesterolului rău și contribuie la creșterea tensiunii arteriale”, spune Schilling. „Recomandarea mea este să limitați consumul de carne la mese la o porție de 100 de grame (aproximativ de dimensiunea palmei), să tratați carnea roșie și alimentele prăjite ca pe un deliciu rar, să tăiați grăsimea din toate bucățile de carne, să alegeți lactate cu un nivel scăzut de grăsime și crește numărul de fructe, legume și fibre pe care le consumi zilnic.”

2 Chipsuri de cartofi și sucuri acidulate

Acele produse precum chipsurile de cartofi și sucurile oferă un truc cu vești proaste pentru sănătatea inimii: sodiu, grăsimi saturate și zahăr adăugat. „Snaksurile în pungă (și prăjiturile, de asemenea) nu numai că sunt foarte bogate în sodiu, dar încurajează, de asemenea, supraalimentarea și cresc riscul de creștere în greutate, deoarece sunt foarte gustoase”, spune Melissa Mitri, RD, un dietetician înregistrat.

Zahărul joacă, de asemenea, un rol cheie în sănătatea precară a inimii. „Sucurile sunt foarte bogate în zahăr adăugat, care este un factor de risc pentru diabet, obezitate și boli de inimă”, spune Mitri. „Puteți evita acest risc alegând alternative mai sănătoase”.

3 Băuturi dietetice

Trecerea de la băuturile îndulcite cu zahăr la sucuri dietetice pentru a reduce caloriile și zahărul poate părea o mișcare inteligentă, dar este contraproductivă când vine vorba de sănătatea inimii. „Băuturile îndulcite artificial sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiometabolice”, spune Arika Hoscheit, dietetician nutriționist înregistrat la Paloma Health.

Un studiu din Diabetes Care a constatat că persoanele care beau zilnic sucuri dietetic au un risc cu 36% mai mare de a dezvolta sindrom metabolic și un risc cu 67% mai mare de diabet de tip 2 în comparație cu cei care nu consumă sucuri dietetice.

Hoscheit spune că îndulcitorul artificial din băuturile dietetice sărace și fără calorii îngreunează capacitatea corpului de a măsura densitatea calorică, prin „creșterea apetitului și perturbând microbiomul, ceea ce poate duce la intoleranță la glucoză și creșterea poftei de alimente zaharoase, bogate în energie și băuturi.”

Pentru a vă proteja inima, alegeți apă de cele mai multe ori și reduceți la minimum consumul de băuturi îndulcite artificial. „Scăderea consumului de sucuri poate ajuta la scăderea poftei de mâncare, la îmbunătățirea controlului greutății și la îmbunătățirea stării generale de sănătate”, spune Hoscheit.

4 Gogoși

Aceste produse ar trebuie evitate de către persoanele de peste 50 de ani care sunt preocupate de sănătatea inimii. „Nu numai că gogoșile sunt prăjite într-o cantitate mare de grăsimi nesănătoase care apoi ajung în organism, ci sunt și încărcate cu carbohidrați rafinați și zahăr, ceea ce poate duce la creșterea în greutate și poate crește riscul de boli de inimă”, spune Susan Bowerman, un specialist certificat în obezitate și managementul greutății și director principal pentru educația nutrițională la nivel mondial pentru Herbalife Nutrition.

„Carbohidrații rafinați și zahărul testează și capacitatea organismului de a le procesa și, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, mulți devin rezistenți la insulină sau prediabetici, ceea ce crește riscul de boli de inimă”, spune ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel