Deciziile nutriționale, în special...
Potrivit estimărilor CDC, 48 de milioane de persoane sunt infectate anual de boli de origine alimentară. Dintre aceste persoane, 128.000 trebuie să fie spitalizate și 3.000 mor.
Bacteriile care cauzează bolile de origine alimentară nu sunt vizibile pentru ochiul uman, așa că oamenii le trec adesea cu vederea atunci când fac curățenie. În timp ce femeile însărcinate, persoanele în vârstă, copiii mici și persoanele cu un sistem imunitar mai slab sunt mai predispuse la intoxicații alimentare, oricine se poate îmbolnăvi din această cauză.
În plus, există mai mult de 250 de tipuri de bacterii, paraziți și viruși care provoacă toxiinfecții alimentare.
Pe lângă bacterii, mucegaiul și expunerea la substanțe chimice în bucătărie provoacă îmbolnăviri. Mai jos, vom arunca o privire asupra unor greșeli comune din bucătărie care ar putea să vă îmbolnăvească familia.
CDC recomandă curățenia adecvată, separarea alimentelor, gătitul și răcirea alimentelor. În plus față de respectarea acestor reguli, lucruri precum schimbarea rutinei de spălare a vaselor, evitarea reutilizării prosoapelor de mâini și alte strategii vor ajuta la menținerea sănătății membrilor familiei.
1. Buretele de vase
Buretele tău de bucătărie este locul perfect pentru ca bacteriile să se dezvolte. Cercetările arată că un număr incredibil de 19,6 miliarde de bacterii trăiesc pe un burete de bucătărie mediu. Acesta este cald, umed și intră în contact cu bacteriile din alimente, pielea ta și blaturile din bucătărie. În plus, este făcut din materiale poroase și există o mulțime de zone ascunse în care bacteriile se pot dezvolta. Dacă nu aveți o mașină de spălat vase, cel mai bun mod de a vă curăța vasele este o perie. Periile de vase nu rețin lichidul la fel de bine ca un burete, așa că se usucă mai repede.
2. Prosoape de pânză
O altă zonă a bucătăriei tale frecvent contaminată cu germeni este reprezentată de prosoapele din pânză. Gândiți-vă pentru un minut de câte ori s-ar putea să vă ștergeți mâinile pe prosop după ce le-ați spălat, apoi să folosiți același prosop pentru a spăla diferite suprafețe din bucătărie. La fel ca și buretele de bucătărie, cârpa este materialul perfect pentru a absorbi bacteriile și a le ține captive. Într-un studiu, cercetătorii au aflat că prosoapele din pânză pot reține germenii de salmonella și le permit să se dezvolte peste noapte, chiar dacă prosopul a fost spălat și clătit temeinic în chiuvetă după manipulare.
Mulți oameni au început să folosească în schimb prosoape de hârtie în bucătărie. Deoarece acestea sunt de unică folosință, există un risc mult mai mic de contaminare cu bacterii. Alternativ, desemnați un prosop de mână specific pentru uscarea mâinilor și folosiți prosoape de hârtie pentru a șterge mâncarea și alte mizerii. Dacă aveți de gând să folosiți un prosop de pânză, asigurați-vă că îl folosiți numai după ce mâinile sunt curate și uscate. Nu îl manipulați înainte de a vă spăla pe mâini și asigurați-vă că îl schimbați zilnic, deoarece apa reținută poate duce la apariția mucegaiului.
3. Nu refolosiți niciodată ustensilele după ce ați manipulat carne crudă
O altă greșeală de bucătărie care ar putea să vă îmbolnăvească familia este folosirea aceleiași ustensile de bucătărie pe tot parcursul procesului de gătit. Nu este neobișnuit ca oamenii să folosească aceeași furculiță pentru carne, clește, spatulă sau lingură pentru tot procesul de gătit. Chiar dacă ustensila de gătit este expusă la puțină căldură în timp ce amestecați sau întoarceți carnea, nu este nici pe departe suficientă căldură pentru a distruge bacteriile. De exemplu, este nevoie de cel puțin zece minute de gătire la o temperatură de 167 de grade pentru a ucide bacteria Salmonella, ceea ce înseamnă mult mai mult timp decât majoritatea oamenilor aplică căldură directă pe ustensilele de gătit.
Dacă aveți de gând să folosiți aceeași ustensilă, asigurați-vă că o spălați între momentul în care gătiți mâncarea crudă și cel în care serviți mâncarea gătită. De asemenea, trebuie să vă asigurați întotdeauna că vă ustensilele se usucă complet înainte de a le pune deoparte. Umiditatea încurajează dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.
4. Evită să îți aduci telefonul în bucătărie
Oamenii folosesc telefoanele și tabletele pentru o mulțime de lucruri în zilele noastre. Acest lucru include folosirea lor pentru a căuta rețete sau pentru a oferi divertisment atunci când sunt în bucătărie. În timp ce telefoanele inteligente sunt o modalitate convenabilă de a rămâne conectat, totuși, acestea sunt, de asemenea, acoperite de germeni.
Cercetările arată că un telefon inteligent mediu are 25.127 de bacterii pe centimetru pătrat. În plus, oamenii rareori își dezinfectează telefonul atât de des pe cât ar trebui. Acest lucru este problematic, deoarece mulți oameni îl iau cu ei peste tot cu ei - chiar și în baie. Dacă manipulați telefonul după ce v-ați spălat pe mâini, le acoperiți cu mai mulți germeni.
Telefoanele sunt foarte convenabile pentru a căuta rețete, dar ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a le imprima în prealabil. Acoperirea telefonului în plastic în timp ce se află în bucătărie este, de asemenea, o opțiune. Dacă nu puteți face aceste lucruri, ar trebui să vă dezinfectați telefonul la fel de des cum vă spălați pe mâini.
5. Gătiți întotdeauna alimentele la temperatura potrivită
Toată lumea știe că trebuie să gătești carnea crudă, cum ar fi carnea de porc, de pui și altele, la temperatura internă adecvată pentru a distruge bacteriile și paraziții. Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că și alimentele preparate și procesate trebuie gătite la temperatura internă adecvată. Bacteriile nu mor odată ce alimentele sunt puse în congelator. În schimb, microorganismele care provoacă îmbolnăviri alimentare sunt înghețate. Odată ce le încălziți din nou, bacteriile sunt reactivate.
În plus față de încălzirea alimentelor congelate la temperatura recomandată, resturile trebuie încălzite bine înainte de a le consuma. Cuptoarele cu microunde ucid bacteriile. Cu toate acestea, cuptoarele cu microunde sunt, de asemenea, cunoscute pentru că încălzesc alimentele din exterior spre interior. Acestea pot face ca alimentele să se încălzească neuniform.
6. Evitați să depozitați resturile și să dezghețați alimentele la temperatura camerei
Bacteriile prosperă și se înmulțesc la temperaturi cuprinse între 40 și 140 de grade Celsius. Dacă lăsați mâncarea să stea la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a o pune deoparte, vă expuneți și familia la riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară.
Alimentele care nu mai sunt încălzite trebuie consumate sau refrigerate în termen de 2 ore. În plus, dacă sunteți în drum spre o masă sau o adunare și mâncarea se află în mașină sau în soarele fierbinte, fereastra de siguranță scade la doar o oră.
De asemenea, nu ar trebui să puneți carnea sau alte alimente să se dezghețe la temperatura camerei. Deoarece alimentele se dezgheață dinspre exterior spre interior, interiorul poate fi înghețat, în timp ce bacteriile din exteriorul alimentelor încep să se înmulțească odată ce acestea ating temperaturi de peste 40 de grade.
În schimb, dezghețați alimentele din timp folosind frigiderul. De asemenea, puteți folosi metoda apei reci, care presupune punerea alimentelor în pungă și introducerea lor în apă rece.
Folosirea cuptorului cu microunde pentru a decongela este, de asemenea, o opțiune și, în caz de nevoie, este chiar sigur să gătești alimente din starea lor congelată.
7. Nu mai clătiți vasele înainte de a le pune în mașina de spălat vase
Când mașina de spălat vase era un lucru nou, era necesar să clătești acele bucăți mari pentru ca acestea să nu înfundă mecanismele interne ale mașinii de spălat vase. Acum că tehnologia a avansat, este de fapt recomandat să lăsați acele bucăți de mâncare. Săpunul de vase funcționează prin lipirea de alimente, astfel încât acestea să poată fi clătite. Dacă nu există alimente de care să se lipească, atunci săpunul va fi mai puțin eficient.
Clătirea prealabilă îndepărtează, de asemenea, particulele pe care mașinile de spălat vase le detectează pentru a decide cât timp trebuie să dureze fiecare ciclu.
Atunci când clătiți este mai probabil ca alimentele lipite și bacteriile să rămână în urmă.
Este important să lăsați mașina de spălat vase să parcurgă întregul ciclu. Dacă scoateți vasele prea devreme, s-ar putea ca acestea să nu fie sterilizate suficient de mult timp pentru a elimina bacteriile.
8. Spălați-vă pe mâini înainte, în timpul și după prepararea alimentelor
Chiar dacă spălarea corectă a mâinilor este învățată de la o vârstă fragedă, recenta pandemie a scos la iveală cât de mulți oameni nu o fac. Atunci când pregătiți mâncare, trebuie să vă spălați pe mâini înainte de a începe, de mai multe ori în timpul și după ce ați terminat. În timpul, ar trebui să vă spălați pe mâini de fiecare dată când treceți de la manipularea alimentelor. Acest lucru înseamnă că nu tăiați legume și apoi manipulați carne crudă. De asemenea, ar trebui să spălați suprafețele cu care aceste alimente au intrat în contact.
Pe lângă faptul că vă spălați pe mâini după ce pregătiți mâncarea, întreaga familie ar trebui să fie încurajată să facă curat înainte de cină. Spălatul corect al mâinilor presupune să vă udați mâinile cu apă caldă, să adăugați săpun și să frecați timp de cel puțin 20 de secunde. În acest timp, ar trebui să vă spălați palmele, dosul mâinilor și sub unghii. Folosirea unei perii poate fi utilă pentru a freca sub unghiile mai lungi.
Apoi, clătiți cu apă caldă înainte de a vă usca mâinile. Supravegheați copiii mici care se spală pe mâini și asigurați-vă că sunt minuțioși. Crearea unor bune obiceiuri de spălare a mâinilor atunci când sunt mici le va fi mai ușor să le urmeze în viitor.
9. Spălați întotdeauna produsele
Este ușor să iei un pumn de fructe și să pleci sau să uiți să speli produsele înainte de a le găti. Cu toate acestea, chiar și atunci când cumpărați produse care au fost spălate, împachetate și sigilate înainte de a ajunge la supermarket ar trebui să fie spălate mai întâi. Atunci când atingeți partea exterioară a pungii și apoi manipulați produsele, orice germeni care se aflau pe pungă se află acum pe fructele și legumele dumneavoastră. De asemenea, produsele pot fi contaminate înainte de a fi ambalate. De exemplu, alimente precum salata romană sunt frecvent retrase de pe piață din cauza expunerii la E. coli, listeria și alte boli.
Multe magazine vând soluții organice făcute pentru igienizarea fructelor și legumelor.
De asemenea, puteți spăla produsele folosind o soluție de oțet și apă, deși FDA recomandă să frecați ușor produsele timp de aproximativ 20 de secunde sub apă caldă. Ar trebui să folosiți o perie curată pentru a freca produsele mai dure și să le uscați cu un prosop de hârtie după spălare. Atunci când consumați salată, îndepărtați întotdeauna primele frunze exterioare pentru a reduce riscul de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară.
De asemenea, trebuie să spălați întotdeauna produsele înainte de a le tăia și să evitați să le așezați pe suprafața de tăiere până când nu au fost spălate.
10. Nu spălați carnea
Dacă ar trebui să îți speli sau nu carnea este un alt subiect controversat în bucătărie. Cu câteva decenii în urmă, era obișnuit ca oamenii să își măcelărească și să își pregătească singuri carnea. Prin urmare, spălarea îndepărta orice resturi de sânge, nămol, grăsime și alte resturi. În cele mai multe cazuri, oamenii care spală carnea o fac pentru că au fost învățați de rudele mai în vârstă să procedeze astfel. Carnea preparată și ambalată astăzi nu trebuie spălată. Ea a fost deja curățată de sângele și scârba vizibile.
În plus, bacteriile de origine alimentară sunt ucise în timpul procesului de gătire.
Nu numai că nu este necesar, dar cercetările efectuate de USDA arată că spălarea cărnii în chiuvetă răspândește bacteriile oriunde aterizează picături de apă contaminată. Întreaga chiuvetă din bucătărie ajunge să fie acoperită de Salmonella și alte bacterii de origine alimentară, la fel ca și blaturile, robinetele, pereții și vasele din apropiere.
Dacă aveți de gând să folosiți o saramură, este în regulă să înmuiați carnea într-un bol. Aruncați-o cu grijă după ce ați terminat și spălați și igienizați corespunzător chiuveta și echipamentul.
11. Curățați în mod regulat chiuveta din bucătărie
Cercetările arată că chiuveta din bucătăria dvs. conține, de obicei, mai multe bacterii dăunătoare și mai multe materii fecale decât toaleta din baie. Oamenii folosesc frecvent chiuvetele din bucătărie în casă, fie că pregătesc mesele, spală vasele sau pur și simplu se spală pe mâini. În mod surprinzător, toți acești germeni persistă în chiuvetă. Nu este suficient să vă spălați pe mâini deasupra chiuvetei sau să o umpleți cu apă atunci când spălați vasele. Acest lucru ar putea elimina unii germeni, dar probabil că adăugați și bacterii de pe mâini, din vase și din buretele de vase.
Chiuveta din bucătărie ar trebui să fie dezinfectată cel puțin o dată pe zi. Folosiți apă caldă cu săpun și o perie pentru a o curăța înainte de spălare. De asemenea, veți dori să vă asigurați că nu puneți aceeași perie sau burete de curățare înapoi în chiuvetă după ce ați terminat.
După ce ați frecat, clătiți chiuveta complet curată. Apoi, vei fi gata să dezinfectezi pentru bacterii mai puternice, cum ar fi salmonela. Poți folosi un dezinfectant, o soluție dezinfectantă făcută din înălbitor și apă sau un alt dezinfectant natural, dacă dorești.
12. Nu uitați că bacteriile pot crește și în frigider
Un alt loc în care s-ar putea ascunde bacteriile este în frigider. Chiar și atunci când păstrați ouăle, carnea și fructele de mare separate de alimentele preparate și de produsele alimentare, este foarte ușor ca bacteriile să ajungă pe rafturile frigiderului dumneavoastră. Acest lucru se datorează faptului că frigiderele nu sunt suficient de reci pentru a ucide bacteriile. Gândiți-vă de câte ori este manipulat un obiect precum un galon de lapte, așezat pe suprafețe precum tejgheaua și apoi pus în frigider. Frigiderele trebuie curățate în mod regulat, ca orice alt obiect de bucătărie.
Curățați-vă în profunzime frigiderul la fiecare trei luni și de fiecare dată când există o scurgere.
Pe lângă faptul că are grijă de bacterii, curățarea regulată oprește dezvoltarea mucegaiului și a mucegaiului. Mucegaiul este deosebit de frecvent în zonele cu umiditate. Umplerea excesivă a frigiderului dvs. cauzează, de asemenea, creșterea mucegaiului. Cel mai bun mod de a face curățenie este să scoateți totul din frigider și să îl depozitați într-un răcitor în timp ce faceți curățenie.
Apoi, spălați toate rafturile cu apă fierbinte cu săpun și uscați-le. Odată curățate, dezinfectați-le cu o soluție de 1 galon de apă la 1 lingură de înălbitor. Lăsați totul să se usuce înainte de a pune alimentele la loc.
13. Nu uitați să curățați mânerele
Alte zone frecvent trecute cu vederea în timpul curățeniei în bucătărie sunt locuri precum robinetele, mânerele frigiderului și ale cuptorului, dulapurile și capacele coșurilor de gunoi. Dezinfectarea acestor zone manipulate frecvent este importantă, mai ales că unele dintre tulpinile mai puternice de bacterii, cum ar fi salmonella și E.coli, pot trăi pe suprafețe timp de câteva ore, iar Hepatita A trăiește luni de zile. Este important ca, în timp ce vă curățați și igienizați bucătăria, să nu uitați aceste zone manipulate frecvent. De asemenea, trebuie să spălați frecvent mânerele chiuvetei în timpul spălării, mai ales dacă le atingeți pentru a deschide apa înainte de a vă spăla pe mâini.
Pentru a elimina în mod corespunzător bacteriile de pe suprafețele din bucătărie, USDA recomandă o "lovitură dublă" care implică mai întâi curățarea zonelor și apoi dezinfectarea lor. Curățarea suprafețelor mai întâi cu apă caldă și săpun ajută la îndepărtarea murdăriei, a grăsimii și a unor bacterii. De asemenea, ajută să ajungeți până la suprafață, astfel încât atunci când dezinfectați va fi mai eficient. Puteți folosi un dezinfectant din comerț sau vă puteți face propriul dezinfectant diluând înălbitor cu apă. Unii oameni folosesc, de asemenea, oțet, care este un dezinfectant natural.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Deciziile nutriționale, în special...
Un studiu recent sugerează că există...
Un nou studiu arată că diagnosticarea...
Medicul Cătălina Poiană a vorbit...
Adevărul despre sare. Greșeala pe...
Produsele ecologice nu sunt automat...
În 2016, Philip Morris International...