Cele mai frecvente 5 boli la bătrânețe

Bătrânețe, vârstă
Multe dintre bolile bătrâneții sunt afecțiuni cronice asociate cu degenerescența celulară progresivă.  

Pe măsură ce corpul uman îmbătrânește, proprietățile organelor se schimbă; prin urmare, este mai predispus la dezvoltarea anumitor patologii. Majoritatea acestor afecțiuni pot fi prevenite și tratate. 

Cele mai frecvente boli la bătrânețe sunt atribuite afecțiunilor cardiovasculare, neoplazice, osteoarticulare și endocrino-metabolice. Majoritatea acestor patologii oferă semne timpurii de care toată lumea ar trebui să țină cont.

Cele mai frecvente 5 boli la bătrânețe

 

În prezent, există o rată ridicată de patologii care afectează adulții în vârstă și calitatea vieții acestora. Cele mai multe dintre aceste boli se manifestă treptat și progresiv, motiv pentru care trec de obicei neobservate:

1) Hipertensiune arterială

Hipertensiunea arterială este o boală a sistemului cardiovascular caracterizată prin niveluri ridicate de tensiune arterială. De ani de zile, această patologie a rămas una dintre condițiile cu cea mai mare incidență și mortalitate din lume.

Diverse investigații arată că prevalența sa este de 20% până la 30% în populația generală și de 60% la pacienții cu vârsta peste 60 de ani. În mod similar, hipertensiunea arterială este asociată cu o lungă listă de patologii cardiace, printre care se numără infarctul miocardic acut, bolile coronariene și accidentele cerebrovasculare.

Simptomele acestei afecțiuni sunt de obicei tăcute și vagi; cu toate acestea, unii pacienți raportează amețeli, dureri de cap și palpitații. 

2) Artrită și osteoartrită

Artrita reprezintă un grup de patologii acute sau cronice asociate cu inflamația uneia sau mai multor articulații. La rândul său, osteoartrita se referă la degenerarea progresivă a elementelor care alcătuiesc o articulație, în principal la nivelul cartilajului articular.

Ambele afecțiuni osteoarticulare se manifestă adesea cu dureri articulare, rigiditate și mobilitate limitată.

Artrita și osteoartrita sunt mai frecvente la femei decât la bărbați ca urmare a variațiilor hormonale tipice menopauzei. În ciuda faptului că nu au un tratament definitiv, majoritatea pacienților pot avea un stil de viață normal respectând un tratament medicamentos continuu sau, în unele cazuri, o intervenție chirurgicală.

3) Alzheimer

Alzheimerul este o boală neurodegenerativă caracterizată prin atrofia creierului și moartea celulelor nervoase. Constituie principala cauză a demenței la adulții în vârstă, prezentă la mai mult de o treime din pacienții cu vârsta peste 85 de ani.

Manifestările timpurii ale acestei afecțiuni includ pierderea memoriei evenimentelor sau a situațiilor recente. Pe măsură ce starea evoluează, există o deteriorare a comportamentului, gândirii și abilităților sociale ale bolnavului.

4) Demență

Demența este o afecțiune a memoriei și gândirii asociată cu un grup divers de boli cronice și degenerative.  Este considerată principala cauză a dizabilității și dependenței la adulții în vârstă. Simptomul principal este pierderea treptată a memoriei, precum și manifestarea iluziilor, halucinațiilor, ideilor paranoice și a psihozei.

Diagnosticul implică o evaluare medicală, fizică și psihologică cuprinzătoare în care este evaluată în detaliu starea psihicului persoanei. Tratamentul este în principal farmacologic; implică îngrijire progresivă și permanentă pentru desfășurarea activităților zilnice.

5) Osteoporoză

Osteoporoza este o patologie degenerativă a țesutului osos caracterizată prin demineralizarea cronică a osului, fragilitate și pierderea densității osoase. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli ale bătrâneții, cu o incidență de 25% pentru femeile cu vârsta peste 45 de ani și 50% pentru femeile cu vârsta peste 60 de ani.

Osteoporoza este legată de o prevalență mai mare a fracturilor cauzate de căderi sau traume ușoare până la moderate. Cele mai frecvente manifestări ale acestei patologii sunt durerile osoase și articulare, slăbiciunea și o postură cocoșată. 

Citește și Deficitul de potasiu. Cele mai frecvente simptome; unele pot fi înșelătoare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel