Trei factori de risc majori duc la...
Hepatita A și Hepatita E sunt ambele forme de hepatită virală care afectează ficatul și sunt transmise în principal pe cale digestivă, prin consumul de alimente sau apă contaminate. Aceste infecții pot apărea atunci când persoanele consumă alimente sau apă care au fost contaminate cu materiale fecale de la o persoană infectată.
Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, cum putem să prevenim infecția.
"Hepatita A și mai nou, discutăm și despre Hepatita E. Atât Hepatita A, cât și Hepatita E sunt hepatite virale care se transmit pe cale digestivă, prin consum de alimente sau apă contaminată și nespălatul pe mâini cu apă și săpun, nespălatul legumelor și al fructelor", a explicat prof. univ. dr. Carmen Dorobăț, medic infecționist, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Vezi și: Persoanele care vor dezvolta Alzheimer. Care este particularitatea acestora
Ficat - FOTO: Freepik@paihub
Hepatita A este o formă de hepatită virală cauzată de virusul hepatitei A (HAV). Acest virus afectează ficatul și poate provoca inflamație și disfuncție hepatică temporară. Hepatita A este cel mai adesea transmisă prin ingestia de alimente sau apă contaminate cu materiale fecale ale unei persoane infectate.
Virusul hepatitei A este de obicei transmis prin ingestia de alimente sau apă contaminate cu materiale fecale infectate. De asemenea, poate fi transmis prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin consumul de alimente preparate de o persoană infectată fără igienizarea corespunzătoare a mâinilor.
Simptomele hepatitei A pot include oboseală, pierdere a poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea pielii și a ochilor în galben), urină închisă la culoare și febră. Unele persoane pot avea simptome ușoare sau deloc.
Hepatita E este o formă de hepatită virală cauzată de virusul hepatitei E (HEV). Acest virus afectează ficatul și poate provoca inflamație și disfuncție hepatică temporară.
Virusul hepatitei E este de obicei transmis prin ingestia de apă contaminate cu materiale fecale infectate. De asemenea, poate fi transmis prin consumul de alimente contaminate cu materiale fecale, prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin transmitere verticală de la mamă la făt în timpul sarcinii.
Hepatita E este mai frecventă în țările în curs de dezvoltare, în special în regiunile cu condiții sanitare precare și acces limitat la apă potabilă curată. Totuși, infecțiile cu hepatită E pot apărea și în țările dezvoltate.
Simptomele hepatitei E pot include oboseală, pierdere a poftei de mâncare, greață, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea pielii și a ochilor în galben), urină închisă la culoare și febră. În unele cazuri, hepatita E poate duce la complicații mai severe, cum ar fi insuficiența hepatică acută, mai ales la femeile însărcinate sau la persoanele cu sisteme imunitare slăbite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...