Cele două alimente care pot reduce riscul de demență. Sunt cei mai buni protectori ai creierului. Efectele, vizibile în cazul vârstnicilor

vinul si branza - FOTO: Freepik@chocorutn
Aceste două alimente reduc riscul de demență, potrivit celui mai nou studiu. În schimb, trebuie să renunțăm la un anumit aliment dacă vrem să ne protejăm creierul.

Alimentația are un impact semnificativ asupra sănătății creierului și poate influența riscul de a dezvolta demență. Studiile recente sugerează că anumite alimente, precum brânza, vinul roșu și carnea de miel, pot contribui la reducerea riscului de declin cognitiv la vârste înaintate.

Aceste descoperiri evidențiază importanța alegerilor alimentare în menținerea sănătății mentale și deschid noi perspective asupra modului în care dieta poate fi utilizată ca instrument preventiv împotriva bolilor neurodegenerative.

Vinul și brânza reduc riscul de a dezvolta demența

Vinul și brânza reduc riscul de a dezvolta demența - FOTO: Freepik@bralina

Aceste alimente delicioase au fost asociate cu un risc mai mic de demență într-un studiu efectuat pe 1.800 de persoane. Specialișitii consideră că aproximativ 40% din cazurile de demență pot fi prevenite prin anumite schimbări în stilul de viață. Dieta este una dintre aceste schimbări care pot face diferența. Dar oamenii de știință au dezvăluit că unele alimente specifice, adesea considerate delicii, ar putea fi de fapt cheia în lupta împotriva demenței.

Conform unui studiu de pionierat, consumul de brânză, vin și miel a fost asociat cu un risc redus de declin cognitiv la vârste înaintate. Se consideră că aceste alimente ar putea crește nivelurile de proteine din creier pentru a-l proteja de deteriorare.

Ca parte a cercetării, echipa de la Universitatea de Stat din Iowa, SUA, a analizat aproape 1.800 de britanici cu vârste cuprinse între 46 și 77 de ani.

Au comparat dietele acestora cu abilitatea lor de a gândi rapid și precis pe parcursul unui deceniu. Participanții au fost întrebați despre consumul de fructe proaspete, fructe uscate, legume crude și salată, legume gătite, pește gras, pește slab, carne procesată, carne de pasăre, vită, miel, porc, brânză, pâine, cereale, ceai și cafea, bere și cidru, vin roșu, vin alb și șampanie și băuturi spirtoase, potrivit Express.

Vezi și: Cel mai bun medicament pentru sănătate. Îmbunătățește starea pacienților și a cadrelor medicale

Test de inteligență

De asemenea, au completat un test de inteligență fluidă (FIT) ca parte a unui chestionar pe touchscreen realizat între 2006 și 2010 și apoi în două evaluări de urmărire din 2012-2013 și din nou între 2015-2016.

Testul oferă o imagine a capacității individului de a "gândi pe loc", raportează Bristol Post. Rezultatele au arătat că brânza a fost de departe cel mai protector aliment împotriva problemelor cognitive legate de vârstă, chiar și la vârste înaintate. Și consumul zilnic de alcool, în special vin roșu, și o masă săptămânală de miel, dar nu alte tipuri de carne roșie, au fost asociate cu îmbunătățirea abilităților cognitive pe termen lung.

Vezi și: Cel mai rău lucru pentru sănătatea creierului. Pur și simplu îl macină. Este imposibil de evitat

Alimentul care trebuie eliminat

Studiul, publicat în Journal of Alzheimer's Disease în 2020, a arătat de asemenea că un ingredient popular ar trebui eliminat din dietele noastre pentru a ne proteja împotriva demenței. Este vorba de sare.

Persoanele expuse riscului de Alzheimer au fost astfel avertizate să își monitorizeze consumul pentru a evita problemele cognitive pe termen lung.

"Am fost plăcut surprins că rezultatele noastre sugerează că consumul responsabil de brânză și vin roșu zilnic nu sunt doar benefice pentru a ne ajuta să facem față pandemiei de COVID-19, dar poate și pentru a face față unei lumi din ce în ce mai complexe care pare că nu se oprește niciodată.

Deși am luat în considerare dacă acest lucru se datorează doar alimentelor și băuturilor consumate de persoanele bogate, sunt necesare studii clinice randomizate pentru a determina dacă schimbări simple în dietă ar putea ajuta creierul nostru în moduri semnificative", a spus autorul studiului, dr. Auriel Willette, profesor asistent în Știința Alimentației și Nutriție Umană.

Vezi și: "Se urmărește ca lumea să fie dezbinată! Noi nu mai avem încredere unul în celălalt". Dr. Dorin Sarafoleanu, citat din Regele Mihai I: Cu fiecare generație, țara își dobândește dreptul de a exista

Alegerile alimentare, impact asupra creierului

"În funcție de factorii genetici pe care îi aveți, unele persoane par să fie mai protejate de efectele Alzheimer-ului, în timp ce altele par să fie la un risc mai mare. Acestea fiind spuse, cred că alegerile alimentare corecte pot preveni boala și declinul cognitiv în totalitate.

Poate că glonțul de argint pe care îl căutăm este îmbunătățirea modului în care ne alimentăm.Cunoașterea a ceea ce presupune aceasta contribuie la o mai bună înțelegere a Alzheimer-ului și la inversarea traiectoriei acestei boli", a precizat doctorandul în neuroștiințe Brandon Klinedinst.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel