Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Consumul de carbohidrați dimineața poate determina o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, urmată de o scădere rapidă, ceea ce poate duce la senzația de foame și oboseală mai devreme.
Potrivit medicilor, evitarea carbohidraților la micul dejun ar putea ajuta la menținerea nivelului de zahăr din sânge mai stabil.
Medicul specialist în diabet și nutriție a dat 8 exemple de mic dejunuri rele pe care marea majoritate dintre noi le consumăm dimineața, mai ales că multe sunt promovate ca rețete de mic dejun bune pentru siluetă.
Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai
"Iată 8 dintre cele mai rele mic dejunuri pe care le poți mânca dimineața, fără să știi acest lucru.
Foto: Freepik @EyeEm
Dacă obișnuiești să mănânci dimineața, evită pe cât posibil alimentele bogate în carbohidrați, mai ales dacă te confrunți cu probleme de greutate, rezistența la insulină sau diabet.
Consumate pe stomacul gol după o perioadă de post nocturn, acestea sunt absorbite rapid, provocând creșteri ale nivelului de zahăr din sânge și stimulând eliberare de insulină.
Nivelul crescut de insulină în corp generează senzația de foame și accentuează rezistența la insulină, făcând celulele corpului și mai rezistente la acțiunea sa.
Alegerea alimentelor potrivite pentru micul dejun este esențială pentru a menține stabilitatea glicemică.
Iată 8 exemple de mic dejunuri care accentuează fenomenele menționate și care ar trebui evitate cu desăvârșire:
1. Smoothie-uri simple din fructe
2. Cereale cu zahăr
3. Fulgi de ovăz
4. Produse de patiserie, precum pâinea albă, covrigei, merdenele și biscuiți
5. Iaurtul cu fructe din comerț
6. Clătite sau gofre
7. Brioșe din comerț
8. Consumul excesiv de fructe.
Dacă totuși vrei să consumi carbohidrați dimineața, optează pentru cei bogați în fibre și cu indice glicemic scăzut și include la micul dejun proteine și grăsimi sănătoase pentru menținerea unor niveluri stabile ale zahărului din sânge și a insulinei", a spus dr. Anca Leonte, medic specialist diabet și nutriție, pe pagina sa de Instagram.
Înlocuirea unui mic dejun bogat în carbohidrați cu opțiuni mai echilibrate din punct de vedere nutrițional poate fi o strategie bună pentru sănătate.
În loc de cabohidrați, poți opta pentru surse de proteine slabe în grăsimi, cum ar fi: ouă fierte, iaurt grecesc, brânză cottage, care te vor ajuta să te simți sătul și să îți poți menține nivelul de energie pe tot parcursul dimineții.
Apoi, produse precum avocado, nuci, semințe de chia sau unt de nucă de cocos, combinate cu ouă, legume sau iaurt pot fi exemple nutritive și delicioase pentru micul dejun.
În plus, alimentele bogate în fibre precum fulgii de ovăz integrali, semințele de in, fructele proaspete sau legumele te ajută să te simți sătul și pot contribui la menținerea sănătății tractului digestiv.
Nu uita să incluzi în alimentația ta legumele. Legumele precum spanacul, roșiile, castraveții sau ardeiul sunt o alegere sănătoasă, oferind vitamine și echilibrând glicemia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...