Ceaiul de cătină, beneficii multiple. Cum se obține și cine trebuie să fie precaut înainte de consum. Pîrvu: Este un superaliment

ceaiul de catina. FOTO: Freepik @viktoriy-vl
Ceaiul de cătină păstrează din proprietățile fructului de cătină, un fruct ce poate fi considerat fără dar și poate un superaliment. Care sunt beneficiile acestuia.

Cătina este o plantă ale cărei fructe sunt foarte benefice pentru sănătate, cu un conținut bogat de vitamine, minerale și nutrienți. Cătina se poate consuma ca atare, însă lasă o senzație de ”gură pungă”, dar și sub formă de sucuri ori nectar, precum și sub formă de ceai.

Potrivit dr. Luiza Pîrvu, specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, la ceaiul de cătină putem folosi oricare dintre formele de cătină pe are le avem la dispoziție: nectar, pulpă de cătină, fructe proaspete sau deshidratate.

Vezi și: Care e cea mai bună pâine. Lygia Alexandrescu: Asta e pâinea REALĂ! Pâinea 100% secară nu este pâine. Ni s-a spus că are colorant de sfeclă roșie și ăsta e un caz fericit

Ceaiul de cătină, beneficii pentru sănătate

La fel ca toate produsele din cătină și ceaiul de cătină are multiple beneficii pentru sănătate. ”Ceaiul, ca și produsele care derivă din cătină, păstrează foarte multe proprietăți benefice ale fructului. Practic, despre fruct putem să spunem că este un superaliment, pentru că acesta conține vitamine, conține carotenoizi, fibre, conține minerale, dar și toate cele patru categorii de acizi grași Omega și conține 18 din ce 22 de aminoacizi cunoscuți.

Practic nu este vorba doar despre vitamina C. De obicei despre cătină, când se vorbește, ne referim la conținutul ei foarte bogat de vitamina C. Senzația de gură pungă este dată ce ceilalți compuși care au rol antioxidant și care dau și culoarea care poate să varieze de la portocaliu la galben, mai închis sau mai deschis”, a spus Luiza Pîrvu, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Cătina are o putere antioxidantă mare, cu un scor ORAC de 4.580 μ mol TE/100g.

Printre beneficiile cătinei se numără:

- îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

- suport în tratarea cancerului

- îmbunătățirea sănătății pielii

- prevenirea apariției bolilor.

Vezi și: Suplimente alimentare, prafuri, creme miraculoase, un pericol necontrolat de NIMENI. Cazul Simonei Halep: Se mai strecoară ERORI! O industrie într-o creștere spectaculoasă!

Cătina, mod de consum

Potrivit medicului, cea mai concentrată formă în care cătina atinge apogeul beneficiilor sale este cea de fruct proaspăt.

Însă, susține dr. Pîrvu, chiar dacă perioada de recoltare a fructelor de cătină este una limitată, de numai câteva luni, deci nu avem la dispoziție fructele ca atare sunt recomandate, cu încredere, și celelalte forme de păstrare.

”Parte bună este că procesele blânde de conservare și de procesare pe care le putem folosi pentru fructe, avem un impact minim asupra proprietăților benefice.

Vom păstra proprietățile fructului, chiar dacă procesăm bobițele.

Dacă ne referim la nectar și alegem varianta de HPP (n.r. - high pressure processing, procesare la presiune înaltă), care este cea mai modernă, impactul asupra calității va fi minim.

Dacă vorbim despre deshidratare și vom folosi o temperatură minimă, același lucru se va întâmpla, pentru că spre deosebire de alte fructe, cătina nu conține enzima care degradează vitamina C și atunci, inclusiv produsele derivate din fructele de cătină vor avea o cantitate mare de vitamina C”, a mai spus medicul.

Totodată, mai spune specialistul în diabet, acest fruct este unul subapreciat, în ciuda beneficiilor pe care le are, iar explicația ar fi aceea că ”dacă este foarte scump, e foarte bun.

Din păcate este o afirmație care de multe ori marginalizează anumite produse, cum ar fi și cătina, mai ales că avem culturile noastre locale, pe care putem folosi, avem și tufele care cresc pe marginea drumurilor, și putem să le folosim tot timpul anului, în diverse preparate”, a mai spus medicul.

Mai mult decât atât, fructul de cătină este peste multe alte alimente.

”În cătină, conținutul de vitamina C este de aproape 80 de ori mai mare decât pentru aceeași cantitate de roșii și de până la 200 de ori mai mare decât vitamina C pe care o găsim în mere.

Dar mai există și alte elemente care se găsesc într-o cantitate semnificativă în cătină. De exemplu, un acid gras, acidul palmitoleic, care este foarte rar și foarte valoros, tocoferolii, sunt cunoscuți general ca vitamina E.

Cantitatea de tocoferoli din cătină este mult mai mare decât în soia sau germenii de grâu, dar de asta cătina este subapreciată, deși este un superaliment”, a mai spus medicul.

Vezi și: Splina mărită, cauze și tratament. Când se indică splenectomia. Stavri, avertisment: Profilaxia trebuie făcută foarte corect

Cătina, precauții

Cătina ca aliment este un produs sigur, însă în cazul persoanelor care iau tratamente pentru subțierea sângelui, aceștia trebuie să fie precauți atunci când asociază și suplimentele care conțin cătină.

În ceea ce privește combinația dintre miere și fructele de cătină, medicul susține că aceasta este una sigură, în ciuda discuțiilor legate de un compus prezent în mierea de albine, hidroximetilfurfural - HMF -  despre care se spune că poate deveni toxic la temperaturi ridicate, cum ar fi de exemplu în ceaiuri.

”Mierea poate fi consumată în ceai pentru că acele cantități de HMF sunt foarte mici.

Un exemplu foarte clar este că 40 grame de HMF pe kilogram de miere este doza legală admisă, iar la fructele uscate avem 1000 mg/kg de fructe uscate de HMF”, a mai spus medicul.

Vezi și: Negarea, modul în care depresivul se ascunde de soluții: Spune NU mereu, nu vrea să vadă o soluție. Se poate ajunge la somatizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel