Ceaiul care te face să adormi imediat. Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat

ceaiul care te face sa adormi imediat - FOTO: Freepik@joaquincorbalan
Ceaiul care te face să adormi imediat are efect de relaxare, dar oferă și multe alte beneficii.

Ceaiul care te face să adormi imediat are și alte proprietăți medicinale. Consumul anumitor ceaiuri, cum ar fi mușețelul și rădăcina de valeriană, vă poate ajuta să vă relaxați înainte de somn.

Există puține lucruri la fel de liniștitoare ca o ceașcă de ceai fierbinte, mai ales înainte de culcare. Anumite tipuri vă pot ajuta să vă relaxați, să încetiniți și să vă destindeți după o zi lungă.

Multe tipuri de ceaiuri din plante au fost folosite ca remedii naturale pentru somn de secole, datorită capacității lor de a combate insomnia, stresul și anxietatea. Unele au fost chiar studiate pentru proprietățile lor de promovare a somnului.

Vezi și: De ce este recomandat să te vopsești când părul este murdar. Cum influențează acest lucru culoarea vopselei, dar și sănătatea scalpului

Cel mai bun ceai pentru un somn odihnitor

Există unele ceaiuri pe bază de plante care sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a ajuta la relaxare și la inducerea somnului. Totuși, reacțiile la aceste ceaiuri pot varia de la o persoană la alta, iar efectele pot fi influențate de mulți factori, inclusiv de sănătatea generală și de alte medicamente pe care le iei. Dacă ai probleme persistente cu somnul, este întotdeauna recomandat să consulți un medic.

Unul dintre cele mai cunoscute ceaiuri care pot ajuta la relaxare și somn este ceaiul de mușețel. Mușețelul are proprietăți calmante și antiinflamatorii și poate ajuta la inducerea somnului.

Alte plante care sunt folosite pentru efectele lor asupra somnului includ valeriana și sunătoarea. Valeriana este cunoscută pentru proprietățile sale de relaxare și somn, dar poate interacționa cu alte medicamente, așa că trebuie utilizată cu precauție și ideal sub supravegherea unui medic. Sunătoarea este utilizată adesea pentru gestionarea stresului și a anxietății, care pot fi factori care împiedică somnul liniștit, potrivit Healthline.

Ce beneficii are ceaiul de mușețel asupra somnului

Ceaiul de mușețel este un tip de ceai din plante cu o aromă florală delicată și cu posibile beneficii pentru sănătate. Este făcut din mușețel, o plantă care este adesea folosită pentru a promova somnul datorită efectelor sale sedative.

Într-o analiză a 12 studii, s-a constatat că mușețelul îmbunătățește în siguranță calitatea somnului, deși nu a afectat în mod semnificativ insomnia. Un alt studiu a investigat modul în care consumul de ceai de mușețel a afectat 80 de femei care au născut recent și care au avut o calitate slabă a somnului.

În decurs de 2 săptămâni, acestea au raportat mai puține simptome legate de dificultățile de somn, comparativ cu un grup de control. Cu toate acestea, după 4 săptămâni, nu a existat nicio diferență în ceea ce privește simptomele între grupul care a băut ceai și grupul de control.

Cu toate acestea, deoarece cercetările sunt încă limitate, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege modul în care ceaiul de mușețel poate afecta somnul.

Vezi și: Când scurgerile vaginale provoacă îngrijorare. Ce boli pot indica în funcție de culoare, consistență sau miros

Mușețelul atenuează anxietatea

Ceaiul de mușețel a fost folosit de mult timp pentru a promova calmitatea, iar planta poate ajuta la tratarea anxietății generalizate. Într-un studiu pe termen lung cu 93 de participanți, cercetătorii au descoperit că consumul de extract de mușețel de calitate farmaceutică a redus semnificativ simptomele moderate până la severe ale tulburării de anxietate generalizată.

În mod similar, o meta-analiză a constatat că mușețelul a fost sigur și eficient pentru tratarea tulburărilor de anxietate generalizată după două și patru săptămâni de utilizare, deși nu a ajutat la ameliorarea anxietății de stare (simpla senzație de încordare sau îngrijorare). Acestea fiind spuse, niciunul dintre aceste studii nu a analizat efectele ceaiului de mușețel, în mod specific.

Flavonoidele plantei ar putea fi un factor care contribuie, deoarece acestea pot afecta neurotransmisia dopaminei, GABA și noradrenalinei sau pot regla funcția axei hipotalamo-hipofizo-adrenocorticale, care poate juca un rol în răspunsul la stres.

Poate minimiza simptomele depresiei

Pe lângă faptul că reduce anxietatea, ceaiul de mușețel poate atenua și simptomele depresiei. Cu toate acestea, cercetările sunt limitate. Un studiu mic, de exemplu, sugerează că consumul de ceai de mușețel poate reduce semnificativ simptomele depresiei la femeile aflate în perioada postnatală.

Mai mult, ceaiul de mușețel poate face ca medicamentele pentru depresie să fie mai eficiente. Într-un alt studiu, participanții cu depresie au băut un ceai din plante, format din 20 de miligrame de mușețel și 1 miligram de șofran, de două ori pe zi, timp de o lună, pe lângă administrarea medicamentelor antidepresive prescrise.

Cercetătorii au constatat că ceaiul din plante a sporit eficacitatea medicamentelor, ajutând la ameliorarea suplimentară a simptomelor depresiei prin creșterea disponibilității triptofanului în creier. Triptofanul este un precursor al neurotransmițătorului serotonină, un compus care este legat de depresie, notează Mind Body Green.

Vezi și: Cum să scapi de riduri. Ritualul care te întinerește. Ioana Marinescu: Este fabulos

Ce este ceaiul de culcare?

Ceaiurile de culcare sunt un tip de ceai din plante medicinale preparat cu un amestec de ingrediente care vă ajută să vă relaxați înainte de culcare.

Spre deosebire de alte tipuri de ceaiuri, aceste băuturi sunt în general fără cofeină și conțin compuși care pot atenua stresul și anxietatea sau pot promova sentimente de calm, cum ar fi lavanda, mușețelul sau floarea pasiunii.

Savurarea unei cești de ceai din plante poate fi, de asemenea, o completare sigură, liniștitoare și relaxantă a rutinei tale de culcare. De fapt, practicarea unor obiceiuri de somn sănătoase și stabilirea unei rutine nocturne regulate poate fi benefică pentru îmbunătățirea calității somnului și tratarea unor probleme precum insomnia.

Cu cât timp înainte de culcare trebuie consumat

Acordă-ți suficient timp pentru a te așeza și a savura ceaiul și suficient timp pentru a merge la toaletă înainte de culcare.

Ca regulă generală, încercați să reduceți la minimum aportul de lichide cu cel puțin 2 ore înainte de culcare. Acest lucru vă poate ajuta să evitați să fiți nevoit să folosiți baia în mijlocul nopții, ceea ce ar putea îngreuna procesul de a adormi din nou.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel