Ceaiul care reduce anxietatea și menține sănătatea creierului. Ce conține

ceaiul care reduce anxietatea si mentine sanatatea creierului - FOTO: Freepik@badnews86dups
Ceaiul care reduce anxietatea și menține sănătatea creierului are și alte efecte asupra organismului.

Ceaiul care reduce anxietatea și menține sănătatea creierului este benefic atât pentru tratarea unor inflamații cât și pentru afecțiunile stomacului. Coada soricelului (Achillea millefolium) a fost folosită de mii de ani pentru beneficiile sale potențiale de sănătate. De fapt, numele genului său, Achillea, se referă la războinicul Ahile din mitologia greacă.

Planta conține taninuri, flavonoide, acizi fenolici, compuși azotați, acizi organici, fitosteroli, substanțe cumarinice, Vitamina K, Vitamina C și Vitamina E.

Există 140 de specii diferite de Achillea, care se caracterizează prin florile lor grupate și frunzele păroase, aromatice. Studiile indică faptul că această plantă poate avea diverse beneficii ca un ceai de plante, extract, sau ulei esențial, arată Healthline.

Vezi și: Părul, afectat în timpul somnului. Ce să nu faci niciodată înainte de a dormi

Poate spori vindecarea rănilor

Încă din vremea Greciei Antice, coada șoricelului a fost folosită în cataplasme și unguente pentru tratarea rănilor. Un studiu pe animale a constatat că extractele de frunze de coada șoricelului au proprietăți anti-inflamatorii și antioxidante, ambele din care ajută la vindecarea rănilor.

În plus, acest studiu a observat că extractul de frunze de coada șoricelului poate crește fibroblastele, care sunt celulele responsabile pentru regenerarea țesutului conjunctiv și de a ajuta organismul de a se recupera după boală. 

Poate atenua problemele digestive

Coada șoricelului a fost mult timp folosită pentru a trata probleme digestive cum ar fi ulcere și sindromul de colon iritabil, simptome care includ dureri de stomac, diaree, balonare, și constipație. De fapt, această plantă conține mai multe flavonoide și alcaloizi, care sunt compuși de plante cunoscute pentru a calma problemele digestive.

Într-un studiu la șobolani, un extract de coada șoricelului tonic protejat împotriva leziunilor de acid gastric și a demonstrat proprietăți anti-ulcer.

Un alt studiu pe animale a constatat că antioxidanții din ceaiul de coada șoricelului pot lupta împotriva spasmelor digestive, inflamației, și a altor simptome ale sindromului de colon iritabil. 

Vezi și: Dezlipirea de retină, cauze. Cum recunoști simptomele. Poate duce la orbire

Poate ajuta la reducerea simptomelor de depresie și anxietate

Flavonoidele și alcaloizii din ceaiul de coada șoricelului pot atenua simptomele depresiei și ale anxietății. Studiile demonstrează că alcaloizii pe bază de plante, cum ar fi cei din ceaiul de coada loricelului, reduc secreția de corticosteron, un hormon care este ridicat în timpul stresului cronic.

Un studiu a constatat că uleiurile esențiale coada șoricelului administrate pe cale orală la șobolani redus anxietatea și a încurajat activitatea mentală și fizică de zi cu zi.

Poate ajuta sănătatea creierului

S-a demonstrat că ceaiul de coada șoricelului ajută în anumite tulburări cerebrale, cum ar fi scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson și encefalomielita – inflamația creierului și a măduvei spinării cauzată de o infecție virală.

Un studiu recent pe animale a observat că extractul de coada șoricelului a redus severitatea encefalomielitei, precum și inflamația creierului și măduva spinării și leziunile cerebrale. 

Studiile suplimentare dezvoltate pe șobolani indică faptul că această plantă poate preveni simptomele de Alzheimer și Parkinson boli, cum ar fi pierderile de memorie și deficiențele în mișcarea fizică și tonusul muscular.

Vezi și: Ai anumite pofte? S-ar putea să ai deficit de vitamine sau probleme psihice

Poate lupta împotriva inflamației

În timp ce inflamația este un răspuns natural al corpului, inflamația cronică poate duce la deteriorarea celulelor, țesuturilor și organelor. Coada șoricelului poate reduce inflamația pielii și a ficatului, care ar putea ajuta la tratarea infecțiilor pielii, semnelor de îmbătrânire a pielii, și boli de ficat gras non-alcoolice.

Combate balonarea

Deși are un gust amărui, ceaiul de coada șoricelului calmează durerile abdominale și contribuie la eliminarea gazelor. Acesta este folosit în afecțiunile hepato-biliare și cele gastrointestinale. Se pare că ceaiul de coada șoricelului ajută la dizolvarea pietrelor din vezica biliară, are efecte diuretice, laxative și contribuie la regenerarea hepatocitelor (celule hepatice). De asemenea, ceaiul și tinctura de coada șoricelului sunt recomandate persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil.

Vezi și: Cât de importantă e tehnologia în sănătate. Baciu: Cum prinzi o pisică? Fiecare să vă gandiți la întrebarea asta

Ajută sistemul reproducător

Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul de coada șoricelului a fost un remediu natural împotriva afecțiunilor sistemului reproducător al femeilor. Planta reglează ciclul menstrual și poate fi folosită în băile de șezut. Coada șoricelului reglează sistemul hormonal și contribuie la menținerea sănătății sistemului nervos fiind un remediu natural pentru stările de irascibilitate și anxietate din perioada menstruației.

Aplicații externe

Ceaiul de coada șoricelului se poate utiliza sub formă de comprese sau poate fi folosit în băile calde. Administrată extern, planta are acțiune cicatrizantă, hemostatică și antiinflamatoare, contribuind la procesul de vindecare a rănilor. Aceste proprietăți fac ceaiul de coada șoricelului un remediu bun în tratamentul hemoroizilor.

Totodată, coada șoricelului intră în compoziția unor deodorante naturale datorită efectului antiperspirant pe care îl are planta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel