Cea mai mare greșeală pe care o faci când iei medicamente. Tudor Ciuhodaru. Pot duce la complicații. Te trezești cu alte lucruri

medicamente - FOTO: Freepik@ hemanttyagi
EXCLUSIV
Asta e cea mai mare greșeală pe care o faci când iei medicamente. Dr. Tudor Ciuhodaru ne-a explicat riscurile la care ne expunem.

Cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când iei medicamente fără consultarea unui medic este automedicația. Automedicația implică utilizarea de medicamente fără recomandarea sau supravegherea unui profesionist medical calificat.

Acces la consult medical

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, la ce riscuri ne expunem dacă luăm medicamente fără recomandare de specialitate. Unele simptome pot fi cauzate de afecțiuni diferite, iar administrarea unui medicament nepotrivit poate să nu rezolve problema sau să agraveze situația.

Unele medicamente pot interacționa negativ unul cu celălalt, provocând efecte secundare nedorite sau reducând eficacitatea tratamentului. În plus, dozarea incorectă a unui medicament poate fi periculoasă, putând provoca efecte secundare grave sau chiar supradozaj.

"Nu se ia medicația după ureche, după ce îi spune farmacistul de la colțul străzii, după ce a auzit că e bine sau nu. Trebuie să ai acces la un consult medical. Chiar dacă medicația asta e la liber, ar trebui să beneficiem și de un consult medical, să nu luăm după urechi.

Vezi și: Lucrul care ne trimite la Psihiatrie. Dr. Simona Trifu: A survenit peste vechile răni

Intoxicațiile medicamentoase reprezintă un segment important în patologia de prezentare în serviciul de Urgență. Cum oamenii au acces la tot felul de medicații, mai ales cardiovasculară, te trezești cu alte lucruri.

Patologia toxică este importantă. Orice tipuri de medicamente utilizate neadecvat, că până la urmă sunt substanțe chimice, pot avea efecte secundare, pot duce la complicații", a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Administrarea unui medicament fără a identifica cauza reală a simptomelor poate doar să "mascheze" problema, întârziind diagnosticul și tratamentul corect. Persoanele pot avea alergii la anumite medicamente, iar administrarea acestora fără prescripție medicală poate provoca reacții alergice grave.

Vezi și: Greșeala care te îngrașă. Dr. Doru Negru: Ne săpăm groapa cu dinții. Sunt o mulțime de lucruri rele

Cum se manifestă intoxicația medicamentoasă

Medicamente - FOTO: Freepik

Intoxicația medicamentoasă poate avea manifestări variate, în funcție de tipul de substanță implicată, doza consumată, precum și de organismul individual și de starea de sănătate a persoanei în cauză. Manifestările unei intoxicații medicamentoase pot varia de la simptome ușoare până la manifestări severe, care pot pune viața în pericol.

Cele mai frecvente simptome sunt: 

Cele mai frecvente simptome includ greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și senzație de arsură în stomac. Aceste simptome pot apărea imediat după ingestia medicamentului sau în următoarele ore. Intoxicația cu anumite medicamente poate duce la confuzie, dezorientare, agitație, halucinații sau chiar comă. Aceste manifestări pot varia în funcție de medicament și de sensibilitatea individuală.

Vezi și: Boala cardiacă cea mai frecventă. Diana Mihalcea: Provoacă deces

Unele intoxicații medicamentoase pot afecta respirația, conducând la dificultăți de respirație, respirație superficială sau chiar oprirea respirației. Acestea sunt semne deosebit de grave și necesită asistență medicală imediată.

Anumite medicamente pot afecta ritmul cardiac sau pot provoca creșterea sau scăderea tensiunii arteriale. Aceste manifestări pot fi periculoase și necesită evaluare medicală de urgență. Unele persoane pot dezvolta reacții alergice severe la anumite medicamente, inclusiv erupții cutanate, umflături ale feței sau ale limbii și dificultăți de respirație. Acestea sunt situații de urgență și necesită asistență medicală imediată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever
academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate

Crossuri externe

pixel