Cea mai bună metodă de investigație a tubului digestiv și a intestinului subțire. Dijmărescu, despre video-CAPSULĂ

Cea mai buna metoda de investigatie a tubului digestiv si a intestinului subtire - Foto: Pexels @martproduction
EXCLUSIV
Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, a spus care e cea mai bună metodă de investigație a tubului digestiv.

"În afecțiunile tubului digestiv este foarte important să hotărâm la ce segment al tubului digestiv ne referim. Din start, știm că putem să accesăm esofagul, stomacul și duodenul prin endoscopie digestivă superioară, cât și colonul, până la valva ileocecală prin colonoscopie. Aici lucrurile se simplifică pentru că faci această examinare, vezi ce se întâmplă ulterior, faci o examinare CT de abdomen și poți să vezi ce se întâmplă mai departe și în jurul unei potențiale leziuni pe care ai descoperit-o.

În schimb, ne rămâne un segment de tub digestiv, și anume intestinul subțire, care este neaccesibil nici endoscopic, cât nici colonoscopic.

Sanador

Există varianta de efectuare a video-capsulei însă e o examinare neplăcută, ca să îi zicem așa. Trebuie să înghiți acea pastilă, trebuie să aștepți câteva zile, plus că e nevoie de un medic foarte abil să citească toată filmarea pe care a făcut-o", ne-a declarat Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR.

Cele două examinări imagistice pentru intestinul subțire

 

"În cazul intestinului subțire, în momentul de față, dispunem de două examinări imagistice, care pot fi făcute ori sinergic ori complementar, prin care să evaluăm complet tot acest segment. Și anume Enterografia CT sau Entero CT-ul sau Enterografia RM sau Entero RM. Aceste examinări presupun administrarea pacientului a unei soluții cu apă și Manitol, oral, în funcție de morfocitul pacientului între 45 de minute și o oră și ulterior efectuarea unei scanări.

Prin metoda aceasta reușim să destindem foarte bine intestinul subțire și să putem să evaluăm tot ce înseamnă perete, dacă există potențiale stenoze, tumori sau alte patologii și desigur că putem să caracterizăm și țesutul înconjurător sau restul leziunilor care pot apărea în contextul unei patologii tumorale la acest nivel", a mai spus medicul, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

Substanța de contrast cu IOD și cu METAL. Care e diferența, cui și când poate fi administrată

 

”Există o diferență foarte mare între substanța de contrast folosită în tomografie computerizată și substanța folosită în rezonanță magnetică. Substanța de contrast din tomografie se bazează pe iod, este o substanță de contrast iodată, spre deosebire de substanța de contrast din rezonanță magnetică, care se bazează pe metal.

Sunt așa numitele substanțe de contrast paramagnetice și în speță pe bază de gadoliniu. Principala contraindicație de administrare a unei substanțe de contrast iodate este alergia la iod și a doua, cu cea mai mare frecvență, este insuficiența renală”, ne-a mai spus medicul. 

Citește mai departe AICI

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Colesterol - Foto: Freepik @Phonlamaistudio
EXCLUSIV
Cum să scazi colesterolul, glicemia și tensiunea. Medicul Doru Negru, rețeta simplă: Asta le spun tuturor

Crossuri externe

pixel