Medicamentul care previne boala...
Ce trebuie să știi dacă ai 50 de ani. Ce îți influențează durata de viață. Fumatul, hipertensiunea arterială, colesterolul ridicat, diabetul și greutatea corporală anormală — fie subponderabilitatea, fie supraponderabilitatea sau obezitatea — sunt cei cinci factori de risc clasici ai bolilor cardiovasculare.
Impactul lor asupra sănătății inimii este bine cunoscut de decenii, însă un nou studiu de amploare aduce o perspectivă clară asupra modului în care acești factori influențează nu doar incidența bolii, ci și speranța de viață și durata vieții petrecute în sănătate.
Potrivit unui studiu prezentat recent în cadrul sesiunilor științifice ale American College of Cardiology și publicat în New England Journal of Medicine, persoanele care ating vârsta de 50 de ani fără niciunul dintre acești factori de risc trăiesc mai mult și au o viață sănătoasă mai lungă, chiar dacă riscul de boală cardiovasculară crește natural odată cu înaintarea în vârstă.
"Constatările subliniază rolul semnificativ pe care acești factori de risc îl joacă în speranța de viață și în cât timp rămâne o persoană sănătoasă pe măsură ce îmbătrânește", a declarat dr. Christie M. Ballantyne, profesor de medicină și șef al Secției de Cardiologie și Cercetare Cardiovasculară la Baylor College of Medicine, coautor al studiului, potrivit MedicalXpress.
Ce trebuie să știi dacă ai 50 de ani. Ce îți influențează durata de viață - FOTO: Freepik@ArtPhoto_studio
Cercetarea, realizată de Global Cardiovascular Risk Consortium, a analizat date de la peste două milioane de persoane din 39 de țări. Echipa de la Baylor College of Medicine a contribuit prin date din studiul ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities), un proiect epidemiologic amplu desfășurat în Statele Unite, dedicat înțelegerii cauzelor și progresiei aterosclerozei și bolilor cardiovasculare.
"Cei cinci factori clasici de risc sunt responsabili pentru aproximativ jumătate dintre toate bolile cardiovasculare la nivel global. Am vrut să înțelegem cum influențează lipsa sau controlul acestor factori speranța de viață", a explicat dr. Christina Magnussen, autor principal și cercetător la University Heart and Vascular Center Hamburg, Germania.
Conform datelor, femeile fără acești factori de risc la vârsta de 50 de ani dezvoltă boli cardiovasculare cu 13,3 ani mai târziu și mor cu 14,5 ani mai târziu decât cele care prezintă toți cei cinci factori. În cazul bărbaților, diferențele sunt, de asemenea, semnificative: o durată a vieții fără boli cardiovasculare mai mare cu 10,6 ani și o speranță de viață totală mai lungă cu 11,8 ani.
Un alt aspect important subliniat de cercetători este faptul că schimbările comportamentale au efecte pozitive chiar și atunci când sunt făcute la vârste mai înaintate. Controlul tensiunii arteriale s-a dovedit a fi asociat cu cei mai mulți ani suplimentari de viață sănătoasă.
Persoanele care reușesc să-și țină sub control hipertensiunea sau care renunță la fumat până la vârsta de 55–60 de ani trăiesc mai mult și rămân mai mult timp fără boli cardiovasculare comparativ cu cele care nu reușesc să gestioneze acești factori de risc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Medicamentul care previne boala...
Testul simplu care îți arată cu 16...
Semne ale celui mai mortal tip de cancer. Detaliile la care să fii...
De ce cancerul nu este considerat...
Un nou-născut a dispărut,...
COVID duce la complicații grave și pe...
Ce trebuie să știi dacă ai 50 de ani. Ce îți influențează durata...
Medicamentul care reduce riscul de...