Ce trebuie să conțină trusa de medicamente pentru vacanța alături de copii

ce trebuie sa contina trusa de medicamente. FOTO: Freepik
Ce trebuie să conțină trusa cu medicamente pentru vacanțele alături de copii. De ce nu este indicat să utilizați antibioticele.

Sărbătorile de iarnă vin și cu binemeritata vacanță, iar pentru părinți plecarea de acasă cu cei mici poate să fie o provocare. 

Pediatrul Ilinca Tranulis a făcut câteva precizări cu privire la conținutul trusei de medicamente, care nu trebuie să lipsească din bagajul părinților.

”Este important să fim pregătiți mai ales dacă plecăm în locuri mai izolate, unde s-ar putea să nu avem acces la o farmacie foarte ușor.

Primul lucru din trusa de medicamente ar trebui să fie in termometru pentru că, adesea, afecțiunile copiilor încep cu febră. Și cum nu măsurăm febra cu buzele pe fruntea copiilor sau cu mâna, un termometru este esențial.

Apoi, antitermicele. Pot fi siropuri, supozitoare, tot felul de moduri de prezentare ale lor, în funcție de vârsta copilului. Ar fi bine să avem o discuție cu pediatrul sau medicul de familie înainte să adaptăm dozele și să fim pregătiți pentru dozele corecte, să știm ce avem de administrat.

Sezonul este de viroze respiratorii. Picături de nas, de tot felul, lucruri care știm că le-am mai folosit și că ne ajută în diverse situații. Apa de mare să nu lipsească.

Siropurile de tuse. De cele mai multe ori nu au prea mult efect, dar dacă este ceva ce am mai folosit și știm cam cât  îi dăm îl luăm cu noi.

Deși este sezon de viroze respiratorii nu scăpăm de enterocolite. Plecatul în alte zone, cu altă mâncare, cu altă apă,  s-ar putea să ducă și la apariția diareilor sau vărsăturilor. Atenție la ce le dăm copiilor să mănânce în deplasări, pentru că de multe ori alimentația este de vină pentru tot felul de manifestări. Există pliculețe cu argile care ne ajută în caz de diaree, un probiotic, și la fel, orice afecțiune digestivă poate să beneficieze de pe urma acestui supliment pe care îl administrăm.

Să nu uităm de lovituri și accidentări. Un dezinfectant, comprese sterile, plasturi. Toate acestea trebuie să fie acolo, în condiții optime. 

Dacă știm că avem un copil alergic, un antialergic poate fi de mare folos”, a explicat dr. Ilinca Tranulis, medic pediatru, la Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1.

Vezi și: Remediul natural pentru tratarea durerilor de gât. Ai nevoie de patru ingrediente

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor, medicul susține că nu este cel mai indicat să fie în trusa de medicamente pentru vacanță, subliniind indicația de a primi tratament cu antibiotic ar trebui să se facă după un consul medical, în niciun caz să fie luat ”după ureche”.

De altfel, medicii atrag atenția în legătură cu acest fenomen larg răspândit, nu doar în România, cu administrarea de antibiotice pentru orice fel de viroză. Trebuie menționat că în cazul antibioticele sunt indicate doar în cazul infecțiilor virale.

Vezi și: Sforăitul, trucuri pentru a opri acest obicei zgomotos. Când trebuie să te duci la medic 

Tratamentul pentru bolile cronice, de nelipsit din trusă

De asemenea, mai spune pediatrul, în cazul copiilor cu boli cronice, pentru aceștia nu trebuie să lipsească medicamentele din trusa de vacanță.

”Să se asigure că respectă tratamentul în continuare și că sunt pregătiți pentru tot felul de situații care pot apărea”, a mai spus medicul, subliniind că le dorește părinților să se întoarcă cu această trusă intactă. 

Mai mult decât atât, pediatrul a precizat că în situația în care deplasarea spre locul de vacanță se realizează cu avionul, pentru a preveni situațiile neplăcute din timpul zborului este nevoie să se administreze un antiinflamator.

”Dacă nasul este înfundat, s-ar putea să apară dureri de urechi. (...) Putem să administrăm un antiinflamator sau un antitermic, care sunt același lucru, atunci când ne urcăm în avion și își va face efectul până la decolare, la fel și la aterizare avem nevoie să îl administrăm. Picăturile de urechi administrate, la fel, doar pentru că a spus copilul că îl doare urechea, nu sunt cele mai indicate.

Există riscul ca timpanul să fie perforat, iar la otită dacă punem picături, oricât de banale ar fi ele, ajung mai departe decât ne dorim, trec de timpan și ajung spre structurile cerebrale și atunci nu este bine să le administrăm fără un consult la medicul ORL, în prealabil”, a mai spus pediatrul.

Vezi și: Spanacul, leguma plină de beneficii. Cum se poate consuma și care sunt contraindicațiile

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel