Ce spune CELULITA despre tine și ce înseamnă când arată ca o "coajă de portocală". 6 pași să scapi de ea definitiv

Celulita – FOTO: Pexels@cottonbro
Celulita, problema cu care se confruntă doamnele și domnișoarele, mai ales în timpul verii are cauze hormonale care pot fi tratate.

Celulita este o afecțiune dermatologică, de ordin estetic. Celulita afectează majoritatea femeilor, cu vârsta de peste 20 de ani, conform celor mai recente studii.

Celulita sau pielea „cu aspect de coajă de portocală” apare, în general, după vârsta de 25 de ani dar, din cauza schimbărilor în alimentaţie din ultimii 20 de ani, aceasta a devenit frecvenţă şi în cazul adolescenţilor, însoţind de multe ori probleme legate de greutate.

Două tipuri de celulită

Potrivit tratatelor medicale, există două tipuri de celulită: 

- celulită comună caracterizată prin probleme de ordin cosmetic, cunoscută şi sub denumirile lipodistrofie ginoidă, edematoza adipoasă şi care reprezintă un simptom pentru dezechilibre din organism.

- celulită inflamatorie caracterizată printr-o condiţie patologică şi care reprezintă o afecţiune medicală cauzată de agenţi patogeni precum stafilococi şi streptococi. Afecţiunea apare pe fondul existenţei unor leziuni la nivelul pielii cauzate de arsuri, înţepături de insecte.

Celulita comună se defineşte ca stare fiziologică manifestată prin depuneri neuniforme de ţesut adipos (grăsime) sub piele. Din punct de vedere medical, acesta reprezintă un proces degenerativ al celulelor subcutanate care se manifesta prin reţineri de lichid la nivelul ţesutului însoţite de o circulaţie slabă a sângelui şi un nivel scăzut de oxigenare locală.

Celulita comună afectează, preponderent, anumite zone ale corpului şi anume:

- zona superioară şi posterioara a coapselor;

- zona feselor

- zona şoldurilor

- zona abdomenului

- zona picioarelor, a gambelor

- regiunea pelviană

- zona braţelor

Vezi și: Variola maimuței, boala virală rară, a reapărut în Europa. Dorobăț, despre simptome și transmitere: Duce la surprize

Trei tipuri de celulită comună

Celulita comună se împarte în trei tipuri. Astfel, celulită adipoasă se instalează, preponderent, la persoanele supraponderale sau la persoanele sedentare. Acest tip de celulită apare, în cele mai multe cazuri, în zona taliei, în zona şoldurilor, a coapselor şi în zona feselor şi se manifestă printr-o neuniformitate a aspectului pielii.

Dacă se ia pielea între degete şi se ciupeşte, aceasta capătă aspect de coajă de portocală.

Celulita adipoasă este, de cele mai multe ori, o consecinţă a unei alimentaţii necorespunzătoare care conţine dulciuri, alcoolul, produsele de patiserie, fast-food şi a unui regim de viaţă sedentar. O alimentaţie sănătoasă şi un regim de viaţă activ, cu suplimente de slăbit, reprezintă primii paşi consistenţi pentru îndepărtarea celulitei adipoase.

Celulita edematoasă sau apoasă se instalează atunci când persoana suferă de retenţie de lichide, fără legătură cu greutatea persoanei. Celulită apoasă are un aspect mai moale, buretos, adică zonele afectate seamănă cu un burete îmbibat cu apă.

De regulă, această problemă apare ca o consecinţă a administrării de contraceptive, din cauza unor dezechilibre hormonale, a unei circulaţii sangvine sau limfatice defectuoase. 

Vezi și: Kinetoterapia și fizioterapia, diferențe. Care e cheia pentru mobilitate și pentru starea de spirit

Medicii recomandă, un regim alimentar fără sare, practicarea unor exerciţii fizice uşoare şi un masaj pentru stimularea drenajului limfatic constituie un prim pas pentru pentru îndepărtarea celulitei apoase.

Celulita fibroasă este o formă mai complexă, chiar dureroasă, care se instalează adânc în piele, este mai compactă şi poate provoca inflamaţii cutanate. Celulită fibroasă are un aspect dur, granulos şi se instalează mai ales pe coapse, pe şolduri şi în partea superioară a picioarelor. 

Acest tip de celulită, uneori dureroasă, este greu de vindecat şi necesită un tratament specializat precum radiofrecvenţa bipolară, mezoterapia sau vacuum pulsat.

Vezi și: Planta care topește grăsimea și scade colesterolul. E considerată "alimentul viitorului" și e folosită de astronauți

Tratament

Pentru a trata celulita sunt necesare mai multe măsuri, de lungă durată, precum:

- efectuarea masajului anticelulitic cu tehnici specifice

- efectuarea unor tratamente corporale

- menținerea unui regim alimentar „de corecţie”

- administrarea unor suplimente care pot accelera metabolismul

- administrarea unor tratamentele medicamentoase

- un stil de viaţă sănătos pentru îmbunătăţirea circulaţiei

Există și tratamente invazive și minim-invazive pentru tratarea celulitei, însă acestea depind de fiecare persoană în parte cum este afectată de aceste modificări ale pielii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel