Ce simte, de fapt, o persoană aflată în comă. Care sunt șansele de recuperare ale pacienților care sunt în comă

coma - FOTO: Freepik@YuriArcusPeopleImages
Ce simte, de fapt, o persoană aflată în comă. Coma, o stare în care conștiința este întreruptă, este o urgență medicală gravă, având ca posibile cauze diabetul, traumatismele craniane, utilizarea anumitor medicamente sau chiar infecțiile. Însă, ceea ce simte o persoană într-o astfel de stare rămâne un mister în mare măsură. 

Este dificil să se determine exact ce simte o persoană aflată în comă, deoarece starea de conștiență și percepție poate varia considerabil între diferitele cazuri de comă. Coma este o stare de conștiență alterată profundă, caracterizată prin incapacitatea unei persoane de a răspunde la stimuli externi și de a-și menține starea de veghe și conștiență.

În general, într-o comă profundă, funcțiile cognitive, precum conștiența, percepția și răspunsurile la stimuli, sunt grav afectate sau absente. De obicei, pacienții aflați în comă nu răspund la stimulii din mediul înconjurător și nu manifestă semne evidente de conștiență sau senzații.

Cu toate acestea, este important să se sublinieze că nu există o singură formă de comă și că gradul de conștiență și reacțiile pacienților pot varia. Există diferite cauze ale comelor, precum traumatisme cerebrale severe, afecțiuni neurologice, intoxicații sau boli grave, și fiecare dintre aceste cauze poate afecta pacientul în mod diferit.

Vezi și: Primul semn vizibil al colesterolului mărit. Simptomul care îți arată că arterele sunt blocate

Cauzele care pot duce la comă

Deși există opinii diferite între experți în ceea ce privește definirea stării de comă, aceasta este în general caracterizată prin lipsa conștientizării, în care un pacient este profund inconștient și nu experimentează un ciclu de somn-veghe. În această stare, o persoană nu poate fi trezită.

Diabetul, traumatismul cranian, utilizarea anumitor medicamente, hemoragia cerebrală și infecțiile sunt doar câteva dintre numeroasele cauze posibile ale unei comă. Având în vedere că o comă reprezintă o urgență medicală gravă, pacienții au nevoie de îngrijire promptă. În funcție de gradul de deteriorare cerebrală, decesul sau recuperarea din comă pot surveni în câteva ore sau pot dura săptămâni.

Conform Enciclopediei de Medicină Legală și Forensică, cu cât o persoană în comă prezintă mai repede reacții, cu atât este mai bine. Se raportează că 15% dintre pacienții care sunt în comă timp de șase ore sau mai puțin se recuperează, în timp ce ratele de recuperare sunt de 3% pentru cei care rămân în comă timp de o săptămână.

Deoarece o persoană în comă nu este moartă, dar nu este nici conștientă, rămâne într-o oarecare măsură un mister ceea ce simte persoana în această stare inconștientă. Cu toate acestea, avem câteva indicii furnizate de persoane care au fost în comă indusă medical, potrivit Health Digest.

Vezi și: De ce să nu îți mai bagi vată în urechi. Efectul pe care îl are

Ce simt, de fapt, pacienții care sunt în comă

A fi într-o comă indusă medical poate părea ca un vis. Unii pacienți au împărtășit public poveștile lor, oferindu-ne o idee mai bună despre cum ar putea să fie să fii în comă. „A fi într-o comă este ca o versiune amplificată și intensă a propriilor noștri vise”, a spus Claire Wineland într-un videoclip de pe YouTube postat pentru prima dată în 2015.

În videoclip, ea își amintește de experiența sa de a fi fost în comă indusă medical timp de 14 zile în timp ce era tratată pentru o infecție dezvoltată în timpul unei proceduri obișnuite pentru fibroza chistică. Wineland își amintește că putea să audă ce se întâmplă în jurul ei, dar simțea că este primită printr-un fel de filtru.

Un alt pacient, Jardine Howlett, a exprimat o experiență similară visului în timp ce se afla și el într-o comă indusă medical. Într-un interviu acordat ABC News, neurologul Dr. Michael DeGeorgia a explicat că, deși această experiență a fost observată în cazurile de comă indusă medical, nu este la fel ca o comă cauzată de leziuni cerebrale.

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci pâine pe stomacul gol. Efectul catastrofal pe care îl are

Tipul și gravitatea comă determină cum se simte pacientul

Pacient în comă - FOTO: Freepik@fatalnation

Experții de la Cleveland Clinic observă că, în timp ce un pacient în comă poate să audă mediul înconjurător, acest lucru va varia în funcție de tipul de comă și de gravitatea acesteia, care poate fi determinată cu ajutorul ceea ce este cunoscut sub numele de Scala Glasgow. Un scor numeric este determinat pe baza a trei categorii: răspunsul ochilor, răspunsul motor și răspunsul verbal.

Scorurile în fiecare categorie variază de la 1 la 4, de la 1 la 6 și de la 1 la 5, respectiv. Prin totalizarea scorurilor din fiecare categorie, un pacient poate primi un scor general între 3 și 15. Cu cât este mai mare scorul, cu atât mai conștientă este o persoană. Un scor total de 8 sau mai mic indică o comă.

Există pași pe care îi poți lua pentru a reduce șansele de a intra în comă. Acest lucru include reducerea riscului de leziuni la cap prin purtarea de echipament de protecție, cum ar fi în timpul conducerea unui automobil.

În plus, adoptarea unei diete sănătoase, obținerea unei cantități suficiente de exerciții și căutarea tratamentului pentru afecțiuni de sănătate cronice precum diabetul pot contribui la susținerea sănătății creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel