Ce se întâmplă în creier atunci când murim: Lumini albe și rude de mult pierdute. Deși cei dragi ai noștri au ochii închiși, creierul lor poate reda unele dintre cele mai frumoase momente

ce se intampla in creier atunci cand murim - FOTO: Freepik@kjpargeter
Ce se întâmplă în creier atunci când murim. Ce au descoperit oamenii de știință.

Ce se întâmplă în creier atunci când murim. Oamenii de știință au făcut noi cercetări despre ce se întâmplă cu creierul oamenilor în timp ce aceștia mor. Activitatea undelor gama a fost demonstrată la doi pacienți fiind asociată cu conștiința.

Oamenii de știință au împărtășit noi dovezi pentru a arăta ce se întâmplă cu creierul oamenilor atunci când aceștia mor, oamenii pe punctul de a muri raportând lumini albe și văzând rude de mult pierdute, potrivit unui articol publicat în Supereva.

Experții au spus că activitatea a fost înregistrată în partea creierului legată de vise, halucinații vizuale în epilepsie și stări alterate de conștiență.

Ce se întâmplă în creier atunci când murim

Ei au analizat patru pacienți care au murit după ce au suferit un stop cardiac în timp ce activitatea lor din creier era măsurată printr-o electroencefalogramă (EEG). Toți cei patru erau în comă, nu răspundeau, iar suportul lor de viață a fost întrerupt cu permisiunea familiilor lor, când s-a stabilit că nu mai aveau îngrijiri medicale.

Când ventilatorul care îi ținea în viață a fost îndepărtat, doi dintre pacienți au prezentat o creștere a frecvenței cardiace împreună cu o activitate crescută a undelor gamma. Se crede că activitatea undelor gamma este cea mai rapidă din creier și este asociată cu conștiința. Acești doi pacienți au raportat anterior că au avut convulsii, dar nu au suferit de ele în timpul orelor dinaintea morții lor.

Ceilalți doi pacienți nu au prezentat aceeași creștere a ritmului cardiac și nici nu au avut o activitate crescută a creierului. 

”Nu putem corela semnăturile neuronale observate ale conștiinței cu o experiență corespunzătoare la aceiași pacienți din acest studiu. Cu toate acestea, rezultatele observate sunt categoric interesante și oferă un nou cadru pentru înțelegerea noastră a conștiinței ascunse la oamenii muribunzi”, a spus autorul principal, profesorul Jimo Borjigin, de la Universitatea din Michigan. 

Îți trece întreaga viață prin fața ochilor

Imaginați-vă că vă retrăiți întreaga viață în câteva secunde. Ca un fulger, vă aflați în afara corpului dumneavoastră, urmărind momentele memorabile pe care le-ați trăit. Acest proces, cunoscut sub numele de ”reamintire a vieții”, poate fi similar cu ceea ce înseamnă să ai o experiență de moarte apropiată. Ce se întâmplă în interiorul creierului tău în timpul acestor experiențe și după moarte sunt întrebări care îi intrigă pe neuroștiințifici de secole.

Cu toate acestea, un nou studiu publicat la Frontiers in Aging Neuroscience sugerează că este posibil ca creierul tău să rămână activ și coordonat în timpul și după tranziția spre moarte și chiar să fie programat să orchestreze întreaga încercare.

Atunci când un pacient în vârstă de 87 de ani a dezvoltat epilepsie, Dr. Raul Vicente de la Universitatea din Tartu, Estonia, și colegii săi au folosit electroencefalografia continuă (EEG) pentru a detecta crizele și a trata pacientul. În timpul acestor înregistrări, pacientul a făcut un atac de cord și a decedat. Acest eveniment neașteptat le-a permis oamenilor de știință să înregistreze pentru prima dată în istorie activitatea unui creier uman aflat pe moarte.

Descoperirile ”pun la îndoială înțelegerea noastră despre momentul exact în care se termină viața

”Am măsurat 900 de secunde de activitate cerebrală în jurul momentului morții și ne-am propus în mod special să investigăm ce s-a întâmplat în cele 30 de secunde înainte și după ce inima a încetat să mai bată.

Chiar înainte și după ce inima a încetat să mai funcționeze, am observat modificări într-o anumită bandă de oscilații neuronale, așa-numitele oscilații gamma, dar și în altele, cum ar fi oscilațiile delta, theta, alfa și beta”, a declarat Dr. Ajmal Zemmar, neurochirurg la Universitatea din Louisville, SUA, care a organizat studiul.

Oscilațiile cerebrale (cunoscute mai frecvent sub denumirea de ”unde cerebrale”) sunt modele de activitate cerebrală ritmică prezente în mod normal în creierele umane vii. Diferitele tipuri de oscilații, inclusiv gamma, sunt implicate în funcții cognitive înalte, cum ar fi concentrarea, visarea, meditația, recuperarea memoriei, procesarea informațiilor și percepția conștientă, la fel ca cele asociate cu flashback-urile de memorie.

”Prin generarea de oscilații implicate în recuperarea memoriei, creierul ar putea reda o ultimă reamintire a evenimentelor importante din viață chiar înainte de a muri, asemănătoare cu cele raportate în experiențele din apropierea morții.

Aceste descoperiri ne pun la încercare înțelegerea noastră cu privire la momentul exact în care se termină viața și generează întrebări ulterioare importante, cum ar fi cele legate de momentul donării de organe”, a speculat Zemmar, potrivit unui alt studiu publicat în revista Neuroscience.

O sursă de speranță

În timp ce acest studiu este primul de acest gen care măsoară activitatea cerebrală în direct în timpul procesului de moarte la om, modificări similare ale oscilațiilor gamma au fost observate anterior la șobolani ținuți în medii controlate. Acest lucru înseamnă că este posibil ca, în timpul morții, creierul să organizeze și să execute un răspuns biologic care ar putea fi conservat între specii.

Totuși, aceste măsurători se bazează pe un singur caz și provin din creierul unui pacient care a suferit leziuni, convulsii și umflături, ceea ce complică interpretarea datelor. Cu toate acestea, Zemmar plănuiește să investigheze mai multe cazuri și vede aceste rezultate ca pe o sursă de speranță.

”În calitate de neurochirurg, mă confrunt uneori cu pierderi. Este indescriptibil de dificil să dai vestea morții unor membri de familie îndurerați. Ceva ce am putea învăța din această cercetare este: deși cei dragi ai noștri au ochii închiși și sunt gata să ne lase să ne odihnim, creierul lor poate reda unele dintre cele mai frumoase momente pe care le-au trăit în viața lor”, a mai spus cercetătorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel