Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
De ce să pui busuioc sub pernă. Busuiocul conține nutrienți și compuși care pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, inclusiv cancerul, diabetul, bolile de inimă și artrita.
Busuiocul este o plantă aromatică și medicinală, utilizată pe scară largă în bucătărie și în scopuri medicinale. Este originar din Asia tropicală și este cunoscut pentru frunzele sale parfumate și gustul său distinct. Busuiocul face parte din familia Lamiaceae și are numeroase varietăți cu arome, culori și forme diferite de frunze.
Pe lângă aceasta, busuiocul are beneficii antibacteriene și antiinflamatorii. Și ar putea să îți îmbunătățească chiar sănătatea mentală, în funcție de varietatea și forma pe care o folosești" spune dieteticiana înregistrată Gillian Culbertson, RD, LD, potrivit Cleveland Clinic.
Atunci când este folosit în scopuri medicinale, poți busuiocul se poate achiziționa sub formă de:
- Ulei esențial.
- Extract.
- Pudră.
"Busuiocul este o sursă excelentă de vitamina K, în special frunzele uscate de busuioc. Vitamina K ajută la întărirea oaselor tale. De asemenea, joacă un rol important în capacitatea sângelui tău de a coagula. Dar asta este doar vârful aisbergului", mai spune dr. Gillian Culbertson.
O revizuire a 24 de studii umane a constatat că toate au raportat rezultate în favoarea beneficiilor pentru sănătate ale busuiocului, inclusiv efecte pozitive asupra:
- glicemiei.
- sănătății inimii și vaselor de sânge.
- imunității.
- abilității de gândire și raționare (neurocogniție).
Culbertson împărtășește cinci beneficii principale ale busuiocului.
Vezi și: Boala pe care o poți face dacă te trezești devreme. Este gravă cu implicații majore
Frunzele de busuioc sunt pline de antioxidanți, compuși naturali care protejează celulele corpului. Celulele tale se deteriorează din cauza stresului oxidativ atunci când au prea mulți radicali liberi.
"Corpul tău produce radicali liberi în răspuns la stres și inflamație. Radicalii liberi provin, de asemenea, din expunerea la mediul înconjurător, cum ar fi fumul de țigară și radiațiile ultraviolete (UV). Dar antioxidanții acționează ca un scut împotriva radicalilor liberi - și a problemelor de sănătate pe care le cauzează", explică Culbertson.
Diverse studii au demonstrat potențialul uleiului esențial de busuioc dulce de a preveni anumite tipuri de cancer. Într-un studiu de laborator, busuiocul dulce a împiedicat creșterea celulelor canceroase umane de colon în tuburi de testare.
Într-un alt studiu, oamenii de știință au descoperit că extractele de frunze din șase tipuri diferite de busuioc aveau toate proprietăți anticancerigene.
"Există o cantitate din ce în ce mai mare de dovezi că busuiocul ar putea fi o unealtă puternică de prevenire a cancerului. Dar cercetătorii trebuie să facă mai multe studii umane pentru a confirma aceste rezultate promițătoare și pentru a înțelege cât busuioc ar trebui să consume oamenii", spune Culbertson.
Practicanții medicinei tradiționale chinezești au tratat bolile cardiovasculare cu busuioc de secole - și cu bun motiv. Studiile nonumane au arătat că poate reduce tensiunea arterială ridicată și îmbunătăți nivelurile de colesterol.
"În plus, busuiocul sfânt conține eugenol, un ulei care poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge", notează Culbertson.
Vezi și: Beneficiile pentru sănătate ale porumbului. Vitaminele care fac popcornul o gustare sănătoasă
Atât studiile umane, cât și cele de laborator au arătat abilitatea specială a busuiocului de a gestiona zahărul din sânge. De exemplu, oamenii de știință au observat că extractul de busuioc a contribuit la reduceri semnificative ale nivelurilor de zahăr din sânge în modelele de laborator ale diabetului. Un alt studiu nonuman a arătat efecte similare cu extractul de bazilică sfântă.
Cercetările arată că consumul zilnic de busuioc poate influența multe aspecte ale sănătății tale mintale. În patru studii umane diferite, s-a arătat că busuiocul:
- Îmbunătățește funcția cognitivă, inclusiv memoria pe termen scurt și atenția.
- Îmbunătățește starea de spirit.
- Reduce stresul și anxietatea.
Un alt studiu nonuman în laborator a arătat că uleiurile esențiale de busuioc au potențialul de a reduce depresia și pierderea memoriei asociată stresului și vârstei.
"Rezultatele au fost atât de pozitive încât cercetătorii au concluzionat că era timpul să vadă dacă busuiocul ar putea îmbunătăți simptomele asociate cu boala Alzheimer", spune Culbertson.
Ulei esențial - FOTO: Freepik@jcomp
Datorită naturii sale calmante, uleiul esențial de busuioc este larg utilizat în aromaterapie. Acest ulei esențial are un efect revigorant atunci când este mirosit sau consumat, așa că este folosit pentru a oferi alinare de la tensiunea nervoasă, oboseala mentală, melancolie, migrene și depresie. Utilizarea regulată a acestui ulei esențial poate oferi forță mentală și claritate, potrivit Organic Facts.
Uleiul esențial de busuioc este posibil să aibă proprietăți analgezice și să ofere alinare de la durere. De aceea, acest ulei esențial este adesea folosit în cazuri de artrită, răni, leziuni, arsuri, vânătăi, cicatrici, leziuni sportive, recuperare postoperatorie, întinderi și dureri de cap.
Uleiul esențial de busuioc are proprietăți antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea mâncărimei produse de înțepăturile și mușcăturile de albine, insecte și chiar șerpi.
Apigenina este de asemenea prezentă în busuioc, deci consumul său ar putea ajuta la îmbunătățirea somnului. Cu toate acestea, mirosul său poate, de asemenea, să vă ajute să vă relaxați.
"Busuiocul are un adevărat efect calmant asupra sistemului olfactiv. Cred că acest lucru se datorează faptului că are un miros destul de familiar. Și multe persoane îl asociază cu lucruri precum gătitul acasă, de exemplu, ceea ce este reconfortant" spune Charlotte McHale, Manager de Training la Clarins, potrivit Beauty Daily.
Uleiul esențial de busuioc și busuiocul în orice altă formă ar trebui evitate de femeile însărcinate, care alăptează sau care sunt în perioada de lactație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...