De ce să nu porți machiaj în timp ce faci exerciții fizice. Cum afectează fondul de ten sănătatea porilor tăi

machiaj Foto: Freepik @Ycazac
Află mai multe despre rezultatele unei noi cercetări care evidențiază impactul purtării fondului de ten în timpul exercițiilor fizice, dezvăluind riscurile potențiale pentru sănătatea pielii și funcția porilor.

Un studiu sugerează că purtarea machiajului în timpul exercițiilor aerobice poate avea un impact negativ asupra pielii și a porilor acesteia, subliniind importanța de a vă demachia înainte de culcare pentru a preveni probleme ale pielii precum acneea.

La studiu au participat 43 de studenți sănătoși, cu cremă de fond de ten aplicată pe fruntea și partea superioară a obrazului pe jumătate din față, în timp ce cealaltă jumătate a rămas goală. Rezultatele au arătat o creștere a umidității post-exercițiu pe întreaga față, dar mai multă umiditate în zona de machiaj.

Dimensiunea porilor pielii a crescut pe partea fără machiaj, dar nu la fel de mult pe partea cu machiaj. Cantitatea de ulei a crescut în zona nemachiată și a scăzut în zona de machiaj, conform Healthline.

Cercetarea sugerează că machiajul intens, cum ar fi fondul de ten cremos, poate duce potențial la probleme ale pielii, cum ar fi porii înfundate din cauza acumulării de transpirație. Se recomandă să se opteze pentru un machiaj mai ușor sau produse fără ulei pentru a menține o piele sănătoasă în timpul exercițiilor fizice.

Vezi și: 3 exerciții care te scapă de durerea de spate și de disconfortul din piept. Beneficiile întinderii diafragmei și a coloanei vertebrale

Foto: Freepik @pvproductions

Cum pot produsele cosmetice să îți usuce tenul

Experții recomandă să te demachiezi înainte de culcare, deoarece acesta poate astupa porii și favoriza formarea acneei. De asemenea, purtarea machiajului în timp ce faci exerciții fizice poate crește uscăciunea pielii. Acest lucru este valabil în special pentru fond de ten, rimel, eyeliner și ruj, care nu pot fi aplicate pe întreaga față.

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul anumitor tipuri de machiaj asupra pielii în timpul unui antrenament. Este esențial să te demachiezi înainte de culcare pentru a evita înfundarea porilor și favorizarea acneei.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă renunți la carnea roșie. Cum va reacționa organismul când îi restricționezi o sursă de nutrienți

Reacția naturală a corpului la exerciții fizice generează transpirație și căldură, ceea ce poate provoca erupții. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că purtarea machiajului va duce la o îmbătrânire accelerată sau prematură. Dacă este necesar machiajul, optează pentru opțiuni ușoare și respirabile, cum ar fi fondul de ten cu ser sau crema hidratantă colorată. Antrenorul personal și profesorul de yoga Charlotte Holmes recomandă să te speli pe față după antrenament, chiar dacă asta înseamnă reaplicarea machiajului.

Dacă folosești un ulei de curățare sau un șervețel demachiant, aplică apoi un detergent delicat pentru a curăța porii. Specialistul în îngrijirea pielii Rosi Chapman recomandă curățarea delicată, deoarece îndepărtează eficient machiajul și sebumul, regenerând în același timp o piele mai fină și mai moale, fără a provoca uscăciune.

Este esențial să porți o cremă cu un factor de protecție solară, mai ales dacă faci mișcare în aer liber, pentru a te proteja împotriva daunelor provocate de soare, a cancerului de piele și a îmbătrânirii premature a pielii, potrivit TheLadders. Dermatologul Anjali Mahto recomandă crema de protecție solară minerală în locul celei chimice, în special pentru pielea predispusă la acnee.

Alternative sănătoase pentru fondul de ten

Experții sugerează că există alternative mai sănătoase la fondurile de ten pentru cei care se simt stânjeniți să facă exerciții fără machiaj, mai ales în locuri publice. Balsamurile de frumusețe sunt un amestec de fond de ten și produse de îngrijire a pielii, concepute pentru a îmbunătăți tonusul și aspectul pielii. Acestea sunt adesea non-comedogenice și pot avea o consistență mai ușoară decât balsamurile de frumusețe. Cremele corectoare de culoare sunt concepute pentru a reduce roșeața sau tonul neuniform al pielii.

După ce faci exerciții fizice, curăță pielea pentru a elimina excesul de ulei, transpirația, bacteriile și reziduurile de produse care pot provoca acnee sau foliculită. Protejează-ți pielea de soare cu un SPF 30 minimum, ochelari de soare, o pălărie și cremă de protecție solară pe urechi, gât și buze. Bea apă în timp ce faci exerciții fizice pentru a menține hidratarea și echilibrul apei din organism.

Potrivit acestui studiu, folosirea fondului de ten în timpul exercițiilor fizice ar putea avea un efect asupra pielii și a porilor pe care îi conține.

Punerea fondului de ten în timp ce faci exerciții fizice este un lucru pe care dermatologii îl sfătuiesc cu tărie să nu îl faci, deoarece are potențialul de a îndesa porii și de a provoca acnee. Folosirea balsamului de frumusețe (BB) și a cremelor de corecție a culorii (CC) sunt alegeri mai benefice pentru a oferi acoperire feței atunci când faci exerciții fizice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel