Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Dr. Ovidiu Calapod: Poate agrava simptomele

mancare picanta - FOTO: Freepik@ lgolubovystock
EXCLUSIV
Aceste lucruri se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. Care sunt bolile ale căror simptome pot fi agravate.

Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă. În general, consumul moderat de mâncare picantă poate fi parte a unei diete sănătoase pentru majoritatea oamenilor. Mâncarea picantă poate avea diverse efecte asupra organismului, iar reacțiile pot varia de la persoană la persoană.

Ce se întâmplă dacă mâncăm mâncare picantă

Dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce se întâmplă când mâncăm mâncare picantă. Ingredientele picante, cum ar fi ardeii iuți sau condimentele, pot provoca o senzație de arsură în gură și în gât. Acest lucru se datorează capsaicinei, un compus chimic care stimulează receptorii de căldură și durere din corp.

"Unul dintre riscurile asociate cu consumul excesiv de mâncare picantă este iritarea mucoasei gastro-esofagiene, ceea ce poate determina simptome precum senzatia de arsura la nivelul portiunii superioare a abdomenului sau reflux gastric.

De asemenea, mâncarea picantă poate agrava simptomele unor afecțiuni digestive preexistente, precum sindromul de intestin iritabil, determinând dureri abdominale, balonare sau tulburări de tranzit", a explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Consumul de mâncare picantă poate stimula secreția de sucuri gastrice și poate accelera tranzitul intestinal. Pentru unele persoane, acest lucru poate duce la disconfort gastric, indigestie sau chiar arsuri la stomac.

Vezi și: Două remedii simple pentru scăderea colesterolului. Dr. Roxana Novac: E musai

Mâncare picantă - FOTO: Freepik@aleksrybalko

Mâncarea picantă exacerbează simptomele bolii hemoroidale

Hemoroizii sunt vene umflate în regiunea anală și rectală care pot provoca senzație de mâncărime, arsură și sângerare. Mâncarea picantă poate irita tractul digestiv și poate agrava aceste simptome în cazul persoanelor care suferă deja de hemoroizi.

"În plus, consumul excesiv de mâncare picantă poate agrava simptomele bolii hemoroidale, determinând inflamații ale zonei perianale. Capsaicina din mâncarea picantă poate provoca senzații de arsură și disconfort la nivelul zonei afectate de hemoroizi, amplificând astfel neplăcerile asociate acestei afecțiuni", a mai explicat dr. Ovidiu Calapod, medic specialist gastroenterologie, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Dr. Tudor Ciuhodaru, avertisment legat de reclamele care folosesc imaginea medicilor: E o mega-țeapă la un click distanță. Aduci prejudicii uriașe pacientului

Ce este capsaicina

Structural, capsaicina este un alcaloid care acționează ca un agonist al receptorilor de durere din organism, numiți receptorii vaniloid TRPV1. Acești receptori sunt implicați în transmiterea senzațiilor de durere și căldură către creier.

Atunci când mâncăm alimente care conțin capsaicină, aceasta interacționează cu receptorii TRPV1 de pe membranele celulelor nervoase din gură și alte părți ale corpului. Această interacțiune declanșează o reacție biochimică care trimite semnale către creier, interpretate ca senzația de arsură sau picioare.

Deși mulți oameni asociază capsaicina doar cu senzația de arsură din mâncare, acest compus chimic are și alte efecte asupra organismului. De exemplu, poate stimula eliberarea de endorfine, ceea ce poate contribui la senzația de euforie sau bunăstare numită "mândrie picantă". De asemenea, capsaicina poate avea proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, care au fost studiate pentru posibile beneficii asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă și cancer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel