Ce se întâmplă dacă mănânci struguri. Consumați în exces, riscurile pot fi fatale

ce se intampla daca mananci struguri foto: freepik@littlestocker
Ce se întâmplă dacă mănânci struguri. Dacă îi consumi în exces, riscurile pot fi fatale

Ce se întâmplă dacă mănânci struguri. Strugurii reprezintă o sursă bogată de antioxidanți. Aceștia pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, prevenirea cancerului, controlul tensiunii arteriale și protejarea ochilor, printre alte beneficii.

Acum aproximativ 8.000 de ani, oamenii au cultivat pentru prima dată viță de vie, în locul care este acum Orientul Mijlociu.

Printre produsele din struguri se numără strugurii roșii, verzi și mov, strugurii fără sâmburi, jeleu de struguri, gem de struguri, suc de struguri, stafide, curmale și vin.

În prezent, se cultivă 72 de milioane de tone de struguri în fiecare an la nivel mondial, în principal pentru producția de vin. În fiecare an, se produc 7,2 trilioane de galoni de vin. Strugurii sunt, de asemenea, o gustare populară.

Substanțele nutritive din struguri oferă mai multe beneficii posibile pentru sănătate. Aceștia au fost asociați cu prevenirea cancerului, bolilor de inimă, tensiunii arteriale ridicate și constipației.

Vezi și: Ce să faci ca să scapi de constipație. Fructul care te poate ajuta se regăsește în toate gospodăriile

Despre struguri, pe scurt

Substanțele nutritive din struguri pot ajuta la protejarea împotriva cancerului, problemelor oculare, bolilor cardiovasculare și altor afecțiuni de sănătate.

Resveratrolul este un nutrient-cheie din struguri care poate oferi beneficii pentru sănătate.

Strugurii sunt o sursă bună de fibre, potasiu și au o gamă largă de vitamine și alte minerale.

Strugurii sunt potriviți pentru persoanele cu diabet, atât timp cât sunt luați în considerare în planul alimentar.

Ca și alte fructe și legume, strugurii sunt o sursă bună de fibre și apă.

Antioxidanții și alte substanțe nutritive din struguri pot face acest fruct benefic pentru sănătate, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma unele dintre beneficiile lor.

Iată câteva moduri în care substanțele nutritive din struguri pot îmbunătăți sănătatea:

1. Cancer

Strugurii conțin antioxidanți puternici numiți polifenoli. Aceștia sunt considerați a avea proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Unul dintre acești antioxidanți este resveratrolul, care se găsește în cojile strugurilor roșii.

Resveratrolul este, de asemenea, prezent în vinul roșu. Puține studii s-au concentrat asupra legăturii dintre vinul roșu și riscul de cancer la oameni, dar s-a demonstrat că consumul ridicat de alcool în mod constant poate crește riscul de cancer. Moderarea este cheia.

2. Sănătatea inimii

Polifenolii din struguri, cum ar fi resveratrolul, sunt considerați a avea acțiuni antioxidante, de scădere a lipidelor și antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Acest lucru poate fi realizat prin prevenirea acumulării de trombocite, reducerea tensiunii arteriale și scăderea riscului de aritmii cardiace.

Strugurii conțin fibre și potasiu, ambele susținând sănătatea inimii. Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă creșterea consumului de potasiu și reducerea consumului de sodiu pentru a îmbunătăți tensiunea arterială și sănătatea cardiovasculară.

3. Tensiunea arterială

Creșterea aportului de potasiu poate ajuta la reducerea efectelor negative ale sodiului din dietă. Strugurii ajută la reducerea efectelor sodiului la persoanele cu tensiune arterială ridicată.

Fibrele din struguri reprezintă o importantă sursă pentru menținerea unui sistem cardiovascular sănătos, inclusiv a sănătății inimii și a tensiunii arteriale. 

4. Constipația

Strugurii ajută la menținerea hidratării, la menținerea mișcărilor regulate ale intestinului și la reducerea riscului de constipație.

5. Alergiile

Datorită efectelor antiinflamatorii ale quercetinei, unii sugerează că consumul de struguri poate ajuta la ameliorarea simptomelor alergiilor, inclusiv nasul care curge, ochii apoși și urticaria.

6. Diabetul

În 2013, rezultatele unui studiu publicat în BMJ au sugerat că anumite fructe, dar nu sucurile, pot reduce riscul de diabet de tip 2 la adulți.

În timpul studiului, care a implicat 187.382 de participanți și a durat 22 de ani, 6,5% dintre participanți au dezvoltat diabet.

Cu toate acestea, cei care au consumat trei porții pe săptămână de afine, struguri, stafide, mere sau pere au avut un risc cu 7% mai mic de diabet de tip 2, în comparație cu cei care nu au făcut-o.

Nivelul relativ ridicat de zahăr găsit în struguri îi face pe unii să se întrebe dacă aceștia sunt siguri pentru persoanele cu diabet să-i consume.

7. Sănătatea ochilor

Strugurii conțin antioxidanții luteina și zeaxantina, care pot ajuta la menținerea sănătății ochilor. Se crede că aceștia neutralizează moleculele instabile, cunoscute sub numele de radicali liberi. Astfel, aceștia pot reduce stresul oxidativ și daunele retinei, ajutând la prevenirea cataractei și a altor afecțiuni.

8. Acneea

Rezultatele unui studiu in vitro publicat în jurnalul Dermatology and Therapy susțin că resveratrolul ar putea ajuta la tratarea acneei.

Alte afecțiuni

Boala Alzheimer

Controlul glicemiei

Osteoartrita

Vezi și: Stil de viață sănătos și echilibrat: Ce înseamnă și cum putem trăi în echilibru

Riscuri

Un grup cunoscut sub numele de Environmental Working Group (EWG) întocmește în fiecare an o listă cu fructe și legume care au cele mai mari niveluri de reziduuri de pesticide, cunoscută sub denumirea de "Dirty Dozen" (Cele 12 murdare). Strugurii se află în prezent pe locul 8 în această listă. Cumpărarea de struguri organici poate reduce riscul expunerii la pesticide.

Persoanele care utilizează medicamente anticoagulante ar trebui să discute cu medicul înainte de a consuma cantități mari de struguri, deoarece resveratrolul poate crește acțiunea anticoagulantă a acestor medicamente, în mod similar cu vitamina K. 

Consumul excesiv de potasiu poate fi periculos pentru cei ai căror rinichi nu funcționează în mod complet. Dacă rinichii nu pot elimina excesul de potasiu din sânge, acest lucru poate fi fatal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel