Ce se întâmplă dacă adormi cu televizorul pornit. 4 aspecte negative și pozitive

ce se intampla daca adormi cu televizorul pornit - FOTO: Freepik@DCStudio
Ce se întâmplă dacă adormi cu televizorul pornit. Tuturor ni s-a întâmplat să adormim în timp ce ne uitam la televizor. Dar care sunt consecințele acestui fapt.

Ce se întâmplă dacă adormi cu televizorul pornit. Somnologii ne recomandă să nu ținem televizor în dormitor pentru că un un somn bun este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră.

Mulți oameni consideră că dormitul cu televizorul deschis îi ajută să doarmă. Cu toate acestea, experții sunt în general de acord că aceasta nu este o idee bună. Dormitul cu televizorul pornit crește expunerea la lumina albastră, ceea ce poate crește riscul de obezitate, diabet și alte probleme de sănătate.

Dar asta nu înseamnă că sunt numai vești proaste dacă vă place să dormiți cu televizorul deschis. De fapt, pentru unii oameni, ar putea fi o alegere bună pentru o noapte de odihnă solidă.

Au fost efectuate numeroase cercetări cu privire la modul în care tehnologia pe care o folosim în fiecare zi ne afectează somnul, greutatea, nivelul de stres și sănătatea generală.

Deși s-ar putea să constați că televizorul te ajută să adormi, experții avertizează că calitatea somnului pe care o vei avea va avea de suferit. În plus, dormitul cu televizorul pornit a fost legat de unele efecte negative asupra sănătății.

Vezi și: EG.5, noua variantă de COVID, în România. Marinescu: Transmiterea se face cu ușurință

4 motive pentru a NU dormi cu televizorul deschis

Există mai multe motive pentru care dormitul cu televizorul deschis nu este probabil cea mai bună idee.

Cele mai multe dintre aceste dezavantaje au fost studiate de experți în timpul studiilor de somn și sunt susținute de cercetări consistente de-a lungul anilor. Dormitul cu televizorul pornit îți poate perturba visele, hormonii și sănătatea, potrivit Healthline.

Televizorul afectează numărul de ore dormite

Experții recomandă ca adulții să doarmă în jur de 8 ore de somn în fiecare noapte. Orice cantitate de somn pe care o obțineți care este mai mică decât acele 8 ore este denumită datorie de somn.

Deci, dacă dormi 6 ore, ai 2 ore de datorie de somn. Ca orice datorie, datoria de somn este ceva ce doriți să evitați. Acesta vă poate afecta capacitatea de a gândi clar și de a vă concentra pe parcursul zilei.  În timp, datoria de somn poate duce la probleme de sănătate mentală și fizică.

Vezi și: Alprazolam: ce este acest medicament și la ce se folosește. Tot ce trebuie să știi despre reacțiile adverse. Substanța a fost găsită în probele Anei Morodan

Scade producția de melatonină

Melatonina este hormonul care ne ajută să dormim. Este ceea ce îi semnalează corpului tău că este timpul să se odihnească și să se recupereze de la zi. Televizoarele și alte dispozitive care produc lumină albastră pot reduce cantitatea de melatonină pe care o produce corpul tău.

Acest lucru poate face ca creierul tău să aibă dificultăți în a ști dacă este noapte sau zi. Atunci când creierul tău crede că este încă ziuă în mijlocul nopții, poate face ca adormirea și menținerea somnului să fie foarte dificilă.

Vezi și: West Nile, alertă în România. 3 decese într-o săptămână din cauza înțepăturii de țânțari. Cum recunoști semnele

Stimulează creierul

Ultimul lucru pe care ți-l dorești atunci când încerci să dormi este ca creierul tău să fie stimulat. Atunci când creierul tău primește stimulare, acesta va rămâne activ. Un creier activ este un creier care nu se va opri, ceea ce face incredibil de greu să adormi.

Atunci când creierul este stimulat, poate face ca somnul pe care îl obții să fie agitat și nu somnul profund de care corpul tău are cu adevărat nevoie.

Experții spun că privitul la televizor sau ascultatul la televizor oferă prea multă stimulare creierului tău. În plus, asimilăm sunetele din jurul nostru pentru o perioadă lungă de timp înainte de a ajunge în cea mai profundă parte a ciclului nostru de somn. Asta înseamnă că creierul încă mai captează acele fragmente de dialog și este stimulat în timp ce adormiți. Acest lucru poate duce la vise ciudate și chiar deranjante.

Vezi și: Oxicodona: ce este, în ce boli se folosește și care sunt riscurile sale. Cele 3 efecte secundare pe care le are

Îți poate afecta sănătatea

Ținerea televizorului deschis în timp ce dormi poate duce la obținerea unui somn mai puțin plăcut. Fără un somn adecvat, aveți o șansă mai mare de a vă confrunta cu o varietate de efecte asupra sănătății, cum ar fi:

- tensiune arterială ridicată

- imunitate slăbită

- pierderea memoriei

Cu toate acestea, riscurile merg dincolo de efectele standard ale lipsei de somn.

Un studiu din 2019 a constatat că dormitul cu lumină artificială, cum ar fi cea de la televizor, a fost asociat cu un risc crescut de obezitate. Studiul a constatat că acest risc a fost crescut chiar dacă nu a existat o scădere a cantității sau a calității somnului pe care participanții l-au primit.

Așadar, chiar dacă vă odihniți bine în fața televizorului, s-ar putea să vă afecteze sănătatea pe termen lung.

Vezi și: Propolisul, elixirul natural cu proprietăți de vindecare. Scade tensiunea și colesterolul, menține funcționarea rinichilor și curăță plămânii. Cum trebuie să îl consumi

4 motive pentru care s-ar putea să nu fie atât de rău să dormiți cu televizorul pornit

Dormitul cu televizorul deschis are câteva consecințe potențiale serioase. Cu toate acestea, există câțiva experți care spun că nu este întotdeauna cea mai proastă idee.

În primul rând, este întotdeauna mai bine să dormi puțin decât să stai treaz toată noaptea. Dacă aveți de ales între a nu dormi deloc sau a dormi cu televizorul deschis, ar trebui să alegeți televizorul.

Poate acționa ca zgomot alb

Mulți oameni folosesc zumzetul televizorului ca un fel de zgomot alb pentru a-i ajuta să doarmă. Ei nu ascultă replici de dialog sau puncte de complot, ci pur și simplu se bucură de zgomotul de fond reconfortant. S-a demonstrat că zgomotul alb este un ajutor eficient pentru somn.

Televizoarele emit mai puțină lumină albastră decât alte dispozitive

Televizoarele emit lumină albastră, dar aceasta este mai puțin intensă decât lumina albastră pe care o primești de la telefonul mobil, tableta sau laptopul tău. Cu cât un dispozitiv emite mai puțină lumină albastră, cu atât mai puțin potențial are acesta de a vă afecta somnul.

Sunetele familiare pot ajuta oamenii să doarmă

Spre deosebire de studiile privind televizorul sau lumina albastră și somnul, studii mai vechi au arătat că ascultarea muzicii în timp ce dormiți poate promova de fapt un somn sănătos. Muzica a fost chiar folosită ca un tratament eficient împotriva insomniei.

Vezi și: Tremorul, semn al unei afecțiuni comune. Nu este Parkinson. Cum faci diferența

Luminile fictive familiare pot reduce stresul

Cu toții avem emisiuni TV sau filme pe care le găsim reconfortante într-o zi proastă. S-ar putea chiar să existe știință în spatele acestui lucru.

Un studiu din 2012 a constatat că implicarea în lumi fictive familiare poate fi reparatoare și poate ajuta la autocontrol. Adormitul la o emisiune sau la un film cu care sunteți deja familiarizat poate ajuta creierul să se relaxeze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel