Ce să NU faci în caz de cutremur. Ciuhodaru, ghid de supraviețuire

cutremur - FOTO: Freepik@macrovector
Un cutremur a avut loc în această dimineață în zona seismică Vrancea. Ce nu trebuie să faci în caz de cutremur.

Un cutremur puternic a avut loc în această dimineață în zona seismică Vrancea. În ziua de 03.11.2022, 06:50:26 (ora României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.3, la adâncimea de 147.5 km (soluție revizuită).

Cutremurul s-a produs la 74km E de Brașov, 76km NE de Ploiești, 116km V de Brăila, 118km V de Galați, 119km S de Bacău, 126km N de București, 151km NE de Pitești, 188km E de Sibiu, 190km N de Ruse, 199km SV de Iași, notează Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Dr. Tudor Ciuhodaru a transmis un ghid de supraviețuire în caz de cutremur. Medicul ne spune ce trebuie și ce nu trebuie să facem în cazul unui seism dacă ne aflăm acasă, în mașină sau în locuri aglomerate. 

Vezi și: Frica de cutremur, modalități de liniștire. Psiholog: Este o fobie specifică. Este corelată cu o experiență traumatică neprocesată din trecut

În casă

”Dacă te afli intr-o cladire ramâi acolo şi protejează-te! Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ("duck, cover and hold") sunt simple şi asigură protectia individuala prin trei mişcari simple: ghemuit, acoperit şi protejat.

E preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele, pentru protecţie. Vă puteţi asigura protecţie suplimentară adapostindu-vă lângă diverse obiecte solide, ce vă pot proteja, lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prabușire, şi cât mai departe de ferestre.

Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari (între 2 paturi, două maşini, între două rânduri de birouri) ce delimitează aşa zisul triunghi al supravieţuirii sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spalat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.a)

Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând închideti aragazul şi depărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela.b) Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru. 

Ce să nu faceţi?

Atenţie! Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucat ieşirea este dificil de găsit iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii, mai notează medicul.

Vezi și: Povestea ofițerului maritim care s-a întors pe mare la două luni după operația cu robotul da Vinci Xi. Avantajele chirurgiei robotice în cancerul de prostată

Pe stradă

Căutaţi spaţii cât mai largi şi asiguraţi protecţia individuală. Nu staţiona lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle.

Ce să nu faceţi?

Atenţie! Sub nicio formă nu vă adapostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

În maşină

Opriţi maşina la distanţă de clădiri sau de stâlpii de pe marginea străzii.

Ce să nu faceţi?

Atenţie!!! Evitaţi apropierea benzinăriilor sau a stâlpilor de înaltă tensiune.

Vezi și: Durerea de spate, presiune dublă în poziția stând pe scaun. Cum poți scăpa de durere, chiar la birou

În locuri publice aglomerate

Teatru, cinematograf, biserici, stadion, săli de şedinte nu alergaţi catre ieșire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă şi vecinii de pe rând. Ce ar trebui să avem pregatit în trusa de supravietuire: apa, alimente uşoare şi compacte (bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi), medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

Şi nu în ultimul rând, aţi văzut şi dumneavoastră, nu suprasolicitaţi reţelele de telefonie. S-ar putea ca cineva să aibă nevoie urgent de 112. Daţi cel mult un SMS ca să confirmaţi celor dragi că sunteţi bine.

Vezi și: Somnul insuficient, risc crescut de cel puțin două boli cronice. Medic: O provocare majoră pentru sănătatea publică

Ce să faci în timpul unui cutremur

Departamentul pentru Situații de Urgență ne mai arată ce trebuie să facem în cazul unui cutremur. Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului. Trebuie să știți ce să faceți în momentul în care se produce un cutremur.

- Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.

- Dacă sunteţi în interiorul unei clădiri rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară şi nu vă duceţi pe balcon.

- Adăpostiţi-vă sub o masă, un birou sau o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

- Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior.

- Protejaţi-vă capul şi faţa.Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel